24 november 2008

Korv, senap, arm?

Apropå diskussionerna om den eventuellt verkliga person som kallas "Micke Bergvall" nedan hörde jag en fantastiskt men komplett obegripligt uttryck av kommentatorn i matchen mellan Valencia och Sevilla häromkvällen:

"Han köpte inte bara korv, han kom undan med senap och hela armen också"

Såvitt jag kunde se var det en beskrivning på någon som gjorde något bra (inget mål eller så, men bra). Det är som James Carville-gestalten i Primary Colors som inte kan säga rakt ut att de vill kolla upp Stantons (Clintons) kvinnoaffärer och virrar ut sig i metaforer om hur man skiter i skogen och har med sig några nyskjutna duvor och inte ser när björnen kommer. Ingen begriper någonting. I det här fallet är jag mest nyfiken, inte på vad armen symboliserar, utan på hur den över huvud taget kommer in i korv och senapssfären. Äter han armen? Brer senap på den? Lyckades han köpa korv och senap utan att bli av med armen? När vi ska föra över detta till en fotbollsplan har jag tyvärr inga förslag alls på möjlige betydelser.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag stod också som ett fån framför teven, hajja noll.
Ändå är jag från den tiden det var vanligt med just personer som "tjackade snörvel på läktarn".
Kanske var det Janne M. som extraknäckte?

max lindberg

By the way....grattis BP, årets prestation!
Ändå hatade jag klubben som ungdomsspelare.

Jesper sa...

Som far till två flickspelare i Stockholm hatar jag också BP. Många höga armar på deras tjejer redan från åttaårsåldern. Ett märkligt Dr Jekyll och Mt Hyde-fall, den klubben.

Studiomannen sa...

Min tes om att meningen bara var en som begreps av Stockholmare sprack. Totalt oförklarlig mening.

Kanske är jag ingen apa som kan tänka i flera led.

Yeahns sa...

Matchen visades av en dotter-/systerkanal till fotbollsmördarna TV4, det säger det mesta.

Det värsta jag hört i kommentatorsammanhang var när Perlskog yttrade sig om en målvakt som medverkade under en offensiv hörna; ~ "Jag tycker att man alltid ska försöka spela målvakten, det blir roligare då". Det var säkert fem år sedan och han är fortfarande kvar. Trots att han bara berättar Offside-anekdoter!

Anonym sa...

För att återgå till det konstiga korv, arm och senap-uttrycket. Är det inte bara en James Carville-bastardisering av det på i alla fall fotbollsplaner nära mig välkända uttrycket "han gick och köpte korv" om en spelare som blivit så bortdribblad, att han inte längre var med i spelet?

/Daniel

johansson sa...

En förklaring kan ju komma ifrån uttrycket att finta nån så duktigt att man finta upp ha på läktaren därav vidare att han fintade honom så han gick o köpte korv, ännu värre om korven är med senap.

nåt sånt, typ.

Isobel sa...

Jo, senapen kan jag med god vilja få in, men armen då?

mkl sa...

Jag, som för tillfället är timvikarie, skyller på skolan. Bergvall gör väl ständiga syftningsfel, så han tror att det är dribblern som köper korv och att en ännu skickligare dribbler snor korven. Den här spelaren så bra att han lyckades stjäla både senapen och armen. Att stjäla en arm, det är ju onekligen ganska svårt.