02 oktober 2008

20 oktober 2008

Ett idiotiskt förslag har blivit mindre idiotiskt. Fotbollförbundets bestraffning av Hammarby efter derbyskandalen mot AIK där Hammarbyfans slängde in fyrverkerier mot spelare och polis blev ju ursprungligen att stänga hela södra läktaren. Häromdagen ändrades det till att enbart gälla den nedre delen av läktaren.

Det ursprungliga beslutet var dåligt därför att den publik som är ett problem för fotbollen ju ändå skulle ha gått på matchen, men då på läktare som arrangören (Hammarby) hade haft svårare att kontrollera. Ett beslut som syftar till att stävja publikoroligheter ska ju rimligen inte försämra möjligheterna till bättre ordning. Bland annat ledde beslutet till att vissa fansgrupperingar inom Hammarby uppmanade folk att köpa biljetter på den kortsida som är tänkt att användas av djurgårdssupportrar. Nu är sista ordet inte sagt, det är möjligt att vissa fans inte nöjer sig med det nya beslutet, men för Hammarby underlättas arrangemanget. Nu kan man låta de som har säsongsbiljetter i klacken få platser på Södra läktarens mellansektion i stället för att tvingas placera ut dem på långsidor som saknar både nät och stängsel.

I sådana här diskussioner får vi som motsätter oss de påbud som lanseras av förbund, klubbar och myndigheter ofta motfrågan "vad vill ni göra i stället?" Det är en helt rimlig begäran och jag bör därmed framföra något om hur jag anser att problematiken kring en del fotbollssupportrarnas uppträdande bör hanteras.

Det är inga sensationella saker jag har att komma med, men ett par åtgärder som borde kunna ge resultat stöder jag:
a) kamerabevakningen bör kunna användas mycket effektivare än i dag. Med hjälp av filmbilder borde det att plocka ut vissa individer som gör sådant som är straffbart i en rättegång. Och det behöver egentligen inte handla om jättegrova grejer. Är det tydligt att en supporter rycker ner ett staket borde han (sällan det handlar om kvinnor) kunna åtalas för skadegörelse till exempel.
b) Försök att smuggla in fyrverkerier borde kunna åtalas och ge avstängning. Den som tar med sig pyrotekniska artiklar till en fotbollsarena är helt enkelt inte mogen att gå på match, han har överträtt en gräns för det acceptabla. Nu är jag förstås medveten om att de flesta lyckas passera insläppen utan att ertappas med olovliga föremål, men någon gång lyckas väl ändå visiteringen få fram smuggelförsök?

13 kommentarer:

Jesper sa...

Rimligen måste man då också göra något åt folk som döljer sina ansikten för att undvika att identifieras. Ungefär som man inte får ha mc-hjälm på banken.

Cosmo sa...

Bara dom inte filmar och ger sig på den brassrökande delen av publiken.För vad vore Söderstadion utan den sötaktiga arom som när vinden ligger rätt tränger upp i våra näsor.

Hagström sa...

Nyfiken: Vad gör en bank om det kommer in en person i mc-hjälm?

Jesper sa...

hagström: De kallar in Hammarbys säkerhetsvakter.

leif engkvist sa...

Jag tycker det var ett mycket bra straff. Visst, bajarna hade ändå kommit ut på arenan men utspridda på hela långsidan. Man är inte lika tuff när man på egen hand ska bränna en bengal mitt bland alla barnfamiljer. Även den mest förhärdade lilla snorhuligan skäms nog bland vanligt folk. Tycker det var helt fel att ändra beslutet.

Hagström sa...

Leif:
du känner inte Hammarbys bengalbrännare och andra "aktivister". Jag är övertygad om att de inte sett det som ett problem att ta över en del av kortsidesläktaren.
Eller göra som de först föreslog: köpa biljetter på Djurgårdens kortsida.

Cosmo sa...

Själv ska jag göra som Barcafansen och elda Bengaliska älgar.

Jesper sa...

cosmo: Som skåning kan jag bara citera Peps: "Dom vill låsa in mej och dom vill sno min braja/ för dom e så jävla rädda för vad jag kan haja/ om dessa snea figurer..." Brassrökare slåss åtminstone inte, och jag tror knappast de bränner bengaler heller. Men här böjer jag mig för sakkunskapen. Hagström?

Cosmo sa...

Jesper: jag gillar din recension av Anrells nya bok.Roligt att han blev så arg.Han nöjde sig inte att leka Nick Hornby en gång utan var tvungen att göra det igen.Även om han är Bajare så är det svårt å ta en man som tycker ishockey är världens viktigaste sport på allvar.Att bli kallad Sveriges sämsta kulturjournalist är väl inte så farligt,det vore värre om det var tvärtom för då skulle du ju räknas in i "kultureliten" å det vill du väl inte?

Vänsterdojjan sa...

Var i Barcelona förra helgen och såg Barcelona möta Betis hemma på Nou Camp. Det gladde lite gran den nordiska delen av själen att Gudjohnssen fick komma in och avgöra tillsammans med en bländande Bojan.
Men, till saken. När vi traskade in på det mäktiga Nou Camp förbryllades vi av avsaknaden av kontroll. I en första passage satt en ung kille och kontrollerade att man gick in på rätt sida. Vid en andra grind fick man föra biljetten genom en streckkodsläsare medan en äldre vänlig herre välkomnade en. Sedan var det vandring upp till läktaren utan vare sig säkerhetspersonal eller polis i sikte. Inte en enda koll av jackor eller väskor.
Strax innan matchstart fick vi dock en maktdemonstration. Kravallutrustad polis parraderade läktarna. Men som sagt, kontrollen var obefintlig!
Naturligtvis kan det ha att göra med matchen i sig. 54 000 åskådare gav ett halvtomt intryck och stämningen var familjär med Betisklacken mitt på läktaren bland alla barcelonainvånare och turister.
Värre verkar det vart helgen efter när derbyt urartade, men man kan ju misstänka att kontrollen var lika dålig då!

Cosmo sa...

Inte konstigt att dom lyckades få in Bengaliska älgar in på läktarn.Hur får man tag på dom där älgarna?Skulle behöva några på debyt mot jyrgårn.Måste man åka ner till Bangldesh eller är det bara en Freudiansk felsägning av Pepe Eng så man kan glömma hela saken?

max lindberg sa...

Apropå insmugglade saker:
Har en kollega som var i Minnesota och kollade kast med grisskinn. Under den s.k. tailgaten på parkeringen utanför kom en tjej förbi och frågade om någon ville ha något insmugglat.
Han knäppte upp gylfen en bit och visade några platta flaskor som passerade visitationen.
$20 var det facila priset, dryck ingick ej.

Jesper sa...

max: Det är sånt som händer i länder där den fria företagsamheten uppmuntras. I det här landet däremot är alla avundsjuka och alla initiativ förkvävs. Det är fantamej dags att slå näven i bordet!

cosmo: den där kultureliten finns ganska mkr i betraktarens öga. Vad gäller Anrell så har jag lyckligtvis haft att göra med ömhudade författare förr. Fredrik Ekelund, Jan Arnald och Peter Englund är några som på olika sätt låtit mig umgälla hårda (men rättvisa!) recensioner jag har ägnat dem. Att just Anrell skulle ha en så grandios självbild förvånade mig emellertid. Jag kan undra var han har fått den ifrån?