19 september 2008

Åter på Kopparvallen

Historien upprepar sig kanske aldrig. Men jag menar ändå att det är betydelsefullt att sist ett svenskt lag bröt en lång period där våra klubbar haft omöjligt svårt att hävda sig i kapitalisternas och elljusens Europa, då hette det laget Åtvidabergs FF. Ett litet sammansvetsat lag från en liten sammansvetsad ort, lokala förmågor ihop med smarta värvningar, som slog ut Chelsea ur Cupvinnarcupen samma år de vann Allsvenskan för första gången. Det var 1971. Sen kom Malmö FF och IFk Göteborg och följde upp på den inslagna vägen, som handlade om att det krävdes kontinuitet, starka kollektiv och långsiktigt arbete för att svenska klubbar skulle kunna hävda sig i Europa.

Sens moralen kunde inte bli tydligare. AIK, Djurgården och Malmö FF är inte svensk fotbolls framtid. Kalmar FF är svensk fotbolls framtid.

7 kommentarer:

Henrik sa...

KFF har ännu inte gjort något som inte Halmstad eller Helsingborg gjort de senaste två åren. Strålande insats av KFF, men inte unik. Ens i ett svenskt perspektiv.

Tommy sa...

Hur som haver, kul för svensk klubbfotboll att Kalmar är på frammarsch....

Jesper sa...

henrik<. nej, men vad jag vill säga är att jag tror att de visar vägen framåt. Åtvidaberg gick också bara i bräschen för de framgångar som Malmö FF och IFK Göteborg senare hade - de hade nog aldrig kunnat nå riktigt långt i Europa själva. Så om nån av de resursstarkare svenska klubbarna på allvar kunde ta till sig Kalmar FF:s och Elfsborgs recept, då skulle det nog vara den enda vägen framåt för svensk klubbfotboll. Och när vi har lag från Cypern, Rumänien, Danmark och Vitryssland i Champions League, då tycker man ju att det borde kunna finnas ett från Sverige också...

entzauberung sa...

Är inte det här något av en platt truism? ALLA tycker väl att kontinuitet och långsiktighet är bra? Problemen är ju att hålla i det där när det går kasst.

Kontinuitet föder framgång men framgång föder också kontinuitet. Hade Nanne åkt ur med Kalmar under debutåret i Allsvenskan hade han ju inte varit kvar där idag.

Point in case - det var inte så länge sen man pratade om Djurgården som ett föredöme inom svesnk klubbfotboll, och det med fog. Då laget köptes sönder och resultaten uteblev var det helt plötsligt jävligt mycket svårare att hålla i den där långsiktigheten. Precis som jag tror att Kalmar, om man regredierar en längre tid, kommer att återgå till att sparka tränare och panikvärva videobulgarer under sommaruppehållet.

Jesper sa...

entzauberung: Var det inte så att Nanne faktiskt åkte ur med Kalmar under debutåret i allsvenskan?

entzauberung sa...

Jepp, men då gick han till Helsingborg. Det här är hans andra vända som coach.

Yogi Bear sa...

Jag tycker det är fantastiskt att det dras så otroligt mycket växlar av att Kalmar FF leder Allsvenskan, de kan bli det 9:e laget som vinner SM-guld sedan 1997. Kalmarmodelen har en hel del att bevisa innan det blir svensk fotbolls framtid, inte ens deras UEFA cup runda är så där väldigt speciell i jämförelse med Helsingborg och Elfsborg förra året. Ska man dra någon slutsats av de båda lagen så är det väl snarare att bygga laget runt en stor välpresterande stjärna som Anders Svensson eller Henrik Larsson. Lika gärna som det där tröttsamma långsiktikt, kollektiv, hårtarbetande bla bla bla tugget som börjar bli lika utjatat och intetsägande som "att komma runt på kanterna". Kalmar FF är förövrigt inte det enda laget från en mindre nation som skrällt i årets UEFA?CL turnering.