02 september 2008

Röd gryning

Hammarbys största nederlag sedan augusti 2003 på Malmö stadion, när det blev 0-6 och målskyttarna hette sånt som Tobias Grahn och Markus Rosenberg. Stockholmsfotbollens sämsta runda sedan elfte omgången 2004, när Hammarby förlorade med 0-2 i Sundsvall, AIK med 0-1 i Borås och Djurgården med 0-2 hemma mot Malmö FF (om man nu ska räkna den, med tanke på att hammarbymatchen av nån anledning spelades två månader före resten av omgången). Ja, ni hör ju medlidandet i min röst.

Det man nyktert sett kan konstatera: Hammarby säljer sin landslagskandidat för vad kollegerna på GvSU betecknar som en spottstyver. De säljer honom med omedelbar verkan, havererar sportsligt på kuppen och får dras med trivselspridaren Zengin resten av året. Kalmar FF säljer också sin landslagskandidat, men ser till att behålla honom säsongen ut (något som den unge landslagskandidaten själv verkar ganska nöjd med, eftersom det ger honom chansen att vinna allsvenskt guld md sin brorsor). AIK gör sig av med Dulee Johnson, mer eller mindre av nödtvång ser det ut som, och drabbas genast av sportslig kris utan att i någon större grad ha vunnit ekonomiskt på affären. Kalmar FF säljer César Santin, gör en dygd av nödvändigheten, byter pengar mot en viss skakning i maskineriet, men ser ut att kunna absorbera det hela och jobba vidare. Nånting säger ju detta om planering, framförhållning, relationer mellan klubb och spelare och hunger efter framgång. Jag förstår varför kineserna dras till Kalmar. Nanne Bergstrand förblir den store rorsmannen.

6 kommentarer:

Studiomannen sa...

Rubriken "Historiskt uselt för 08-lagen" i dagens Aftonbladet gjorde att jag hajade till. Det står senare i artikeln "Stockholmslagen (...)är på väg att göra sitt (sic!) sämsta resultat under det här årtusendet.

Nu kan det alltså slås fast: saker som skett innan millennieskiftet är mer eller mindre antika.

Både tröst och plåga för Stockholmslagen. För det finns betydligt sämre säsonger utan att man letar ihjäl sig. Plågan är förmodligen störst för AIK, som med Aftonbladets logik inte har vunnit allsvenskan någon gång i nutid utan i historisk tid.

Jag var själv på Borås Arena igår och såg det enda hotet mot ett guld för Kalmar. Jag tror att HIF:s tre raka förluster innan segern mot Hammarby gav för stort poängtapp. Vill inte prata om IFK Göteborg idag.

Tittar man i botten av tabellen ska Ljungskile vara glada att de andra lagen också för stryk.

Tips på sluttabell:

1. Elfsborg
2. Kalmar
3. Helsingborg
4. IFK Göteborg
5. Djurgården
6. Hammarby
7. AIK
8. Malmö
9. Halmstad
10. Gais
11. Trelleborg
12. Örebro
13. Gefle
14. Ljungskile
15. GIF Sundsvall
16. IFK Norrköping

Tippade Elfsborg innan säsongen och det är skälet nu också...

Jesper sa...

studiomannen: vi är ju några stycken som utan vidare kan erinra oss tider när både Djurgården o Hammarby regelbundet kamperade i gamla Norrettan. Och visst, minnet är kort i fotboll. Så sent som 1997 blev AIK åtta, DIF o Hammarby var i ettan. Annars kan man drömma sig tillbka till 1961, Hammarby tia (av tolv), AIK elva och nerflyttat, Djurgården i div 2 Svealand.
Det året vann förresten Elfsborg. Har också länge trott att de tar Kalmar på upploppet, om nu inte det psykologiskt jobbiga i att vara fem poäng bakom tar på dem. Å andra sidan lär det vara jobbigare tt leda, heter det ju, och Elfsborg har inget uropaspel att tänka på.

leif e sa...

Men EIF är ju egentligen inte 5 utan 2 poäng efter. Jag menar - den uppskjutna matchen mot MFF lär ju vara en säker trepoängare. Å andra sidan har Malmö lyckats överkomma sin totala inkompetens på konstgräs i år...

Nä, Kalmar vinner - det måste de väl? Är inte det här med guldsridserfarenhet, "pressen från media" och guldfrossa bara gamla myter? Inte kan pressen från Barometern va speciellt stor?

Vänsterdojjan sa...

Det där med Kalmars stolthet kontra Bajens urholkade själ är ganska talande för fotbollen. Det är på något sätt jävligt skönt att stoltheten och sportsliga resultat före pengar ger en rättvis utdelning. Som i fallet Kalmar och Bajen.
Elfsborg vinner naturligtvis!

Jesper sa...

Slutet av denna månad känns som om det kommer att avgöra en del. Då har Kalmar de båda HIF borta, Elfsborg hängmatchen mot MFF, Giffarna borta o Hammarby hemma. Och sen möts de i Kalmar. Elfsborg spelade trots allt ut Kalmar ganska ordentligt när de möttes i Borås.

Studiomannen sa...

...och min gamla klack behöver nog inte damma av den förr så ofta använda ramsan "Fotbolls-Stockholm finns inte längre".

Än.