05 september 2008

Bra eller bu för Chippen?

Den här krönikan av Anna Larsson i Svenskan är det första jag har sett som ifrågasätter Christian Wilhelmssons val att spela fotboll i Saudiarabien. Åtminstone utifrån andra frågeställningar än de som handlar om ligans kvalitet, hans framtida landslagschanser etc.
Det har varit sommartider och jag har förstås inte lusläst allt, men jag tycker att det är märkligt att han kommit så lindrigt undan kritik på sportsidorna. Det har handlat om hur det ska gå för vår busige Chippen i ett så konstigt land, om saudiernas tossiga mode där Oksana måste bära slöja och om det inte är svårt att prata med alla araber i laget. Däremot har det handlat väldigt lite om Chippens sätt att förhålla sig till landet och regimen som gör det möjligt för honom att casha in sina 83 miljoner. Jag förväntar mig verkligen inte att Wilhelmsson ska vara en stor politisk analytiker eller samhällsdebattör. Och jag tyckte att kraven på att enskilda idrottsmän skulle bojkotta OS i Peking var dumma. Men till skillnad från OS är det här en enskild idrottsmans beslut om fyra år av sin karriär, och Chippen borde rimligtvis kunna ha fått ett kontrakt i ett mindre kontroversiellt land, om än med mindre i lön.
Vad borde man tycka? Vad tycker ni?

11 kommentarer:

Jesper sa...

Jag tycker att hela västerlandets politik gentemot Saudiarabien är ett jävla hyckleri. Hur kan man hota med krig mot Iran eller kräva bojkott mot Kina och samtidigt odla kontakter med en av de mest religiöst fundamentalistiska diktaturer som existerar? Jag vet inte om jag vill göra Chippen Wilhelmsson ansvarig för det hyckleriet.

Ulf sa...

Det vet jag att jag inte vill.
Frånvaron av debatt är väl en konsekvens av hyckleriet, helt enkelt.

Hagström sa...

Jag gillade att Pia Sundhage sa nej till audiensen hos president George Bush. Och med det menar jag inte att han är ondskan själv som i alla lägen måste fördömas - utan helt enkelt därför att hon visar att det är tillåtet även inom fotbollen att ha en uppfattning i politiska frågor.

För övrigt håller jag med om den underdåniga attityden gentemot vissa diktaturer är ett stort hyckleri.

Jesper sa...

Men Anna L verkar ha missat att just Saudiarabien-kramandet är djupt förankrat i vårt landslag. Lex Roland Andersson.

Vänsterdojjan sa...

Sportsligt känns det som ett nedköp för Chippen.
Filosofiskt är det spännande att han väljer ett land som ingen hade försutsett att en svensk landslagsstjärna skulle välja.
Moraliskt vet jag inte om det idag går att belasta en yrkesman bland många andra. Hur ställer han och andra västerlänningar sig till de offentliga pryglingar som sker på det stora torget mitt i Ryiadh? Hur ställer dom sig till den för västvärlden frånstötande kvinnosynen?
Hur behandlas västerlänningar jämfört med övriga?
Ska vi dömma kulturer när de "utövas" i andra länder?

Anonym sa...

Chippen må vara utan några större studieskulder, men han klarar iaf av att vara konsekvent.
"Det finns ett köpcentrum, och man käkar ute. Det är samma som på alla andra ställen."

Och, tja. Han brydde sig ju inte om Blair och Irak när han spelade för Bolton, han brydde sig inte i förortsproblemen och kolonialkladdet i Elfenbenskusten när han "spelade" i Nantes...

Vad begär man? Hur kan man kräva politisk insikt och analys av ett tribaltatuerat diamantörhänge från Listerlandet? Hur kan man börja kritiken mot Saudi (och andra diktaturer) med att kräva ansvar av idrottsmän - och inte av affärsmän och politiker?
Kungahuset, regeringen och storfinansen tillåts med självklarhet ostört pyssla på i exempelvis Saudiarabien och Kina. Så varför inte Chippen?

Att vänta fråm Anna Larsson i nästa vecka: "NHL-stjärnorna måste stoppa McCain", "Hockey-svenskarna i Ryssland måste ta Georgien-frågan på allvar" och "Släng ut Singapore ur innebandy-VM"....

Jesper sa...

Vad ska man säga om Lolo Chanko då? Som till och med valde att spela landslagsfotboll för en annan ganska ruskig diktatur, nämligen Syrien? Borde han inte kickas ur Hammarby fortast möjligt?

Jesper sa...

Jag har nu tänkt igenom den här frågan och insett att jag tycker att Annma Larsson till stor del har rätt. Inte nödvändigtvis i att Chippen bör kickas ur landslaget - som hon så riktigt påpekar straffades han ju med en gång av gudomliga krafter - utan att Saudiarabien verkligen är ett särfall som borde bli föremål för politiska sanktioner. Under Kalla kriget lyckades man inte bli ense om enklaste samsyn vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter, etc. Ett enda land enades man om att utesluta ur idrottsgemenskapen, och det var Sydafrika, eftersom de hade lagstadgad apartheid mellan vita och svarta. Nå, Saudiarabien - och ett par andra stater, så vitt jag vet - tillämpar lagstadgad ojämlikhet mellan kvinnor och män. Det borde överträda den grundläggande värdegemenskap som idrottssamhället (och världssamfundet) hävdar. Även om Anna Larsson är ganska naiv när hon pratar om idrottens grundläggande demokratiska värderingar osv (hon har väl ändå läst på?) så har hon ändå rätt i att gränsen borde dras någonstans, och det är här. Däremot kan man inte göra Chippen ansvarig. Bryt de diplomatiska förbindelserna med Saudiarabien (och Iran)! Uteslut dem ur Fifa! Påbjud FN-sanktioner!

Billy Swan sa...

Den svenska staten säljer krigsmateriel till Saudiarabien. Är då inte Chippen en god representant för det demokratiska Sverige?
Anna Larsson kör väl inte bil? Använder inte plast? Etc?
Skämt åsido, visst har Anna rätt i sak, otvivelaktigt.
Nånstans känner jag ändå att hon, i egenskap av representant för media, har en stor del av skulden och ökar på sin börda genom att skriva om Chippen istället för om statens göranden och låtanden.
Må så vara att det privata är politiskt, men om man alltid föredrar den mänskliga vinkeln framför en bredare analys hamnar man här.
Fördöm Chippen, glöm vad Sverige och dess demokratiskt valda representanter gör.
Och varför detta? Är det för att det är lättare att stena Chippen än, t ex, den svenska staten och dess demokratiskt valda representanter?

Calle sa...

Inte en tomte brydde sig om Tibet och inte ett uns om uigurerna innan OS. Inte en tomte har gnällt högre än viskning över situationen i Saudi innan Chippen flyttade dit. OS är över, men Chippen är kvar. Alltid något. Bara att hoppas på att Ljungberg skriver på för Sporting Cabinda. Varför gnälls det förresten bara på Chippen och inte på Oksana?

Billy Swan sa...

En sak till; om man nu hacklar Chippen for att han later Oksana bo i Saudi och tvingar henne att bara sloja; omyndigforklarar man inte Oksana da? I sa fall, varfor?