21 juni 2008

Same procedure as every year

Här är the bottom line. Lagrell uttrycker Förbundets officiella syn: att en föryngring av landslaget skulle kosta en VM-plats. Ett nytt spelsystem ska vi bara inte tala om.

Frågan är om han har rätt. Det blir nu med nödvändighet spekulation och tankeexperiment, eftersom vi vet om att landslaget kommer att köra på den linje man har. Men Ryssland och Polen kvalade båda in till EM i sina holländska förbundskapteners första kval. Det hackade en smula i början - Hiddink inledde med oavgjorda hemmamatcher mot Kroatien och Israel, Beenhakker med att få stryk hemma mot Finland (!). Men processen var framgångsrikt avklarad innan kvalet var över.Parallellerna kan kanske inte dras alltför långt. Hiddink hade ett fantastiskt spelarmaterial och ett otroligt uppsving inom rysk klubbfotboll att utgå från, dessutom har den gamla sovjetiska traditionen (om nån minns Valerij Lobanovskijs Dynamo Kiev och sovjetlandslag från åttiotalet) en hel del gemensamt med det holländska passningsfotbollen. Men de försök jag kommer ihåg att importera en holländsk modell i Sverige - Frans Thijssen iMalmö FF är det bästa exemplet - har däremot ändat i katastrof

Nej, jag vill inte heller se oss missa VM för "föryngringens" skull. Albanien borta, ett nyvaknat Ungern och Portugal hemma är tre svåra matcher där vi mycket väl kan tappa poäng i alla.Frågan är bara om valet nödvändigtvis måste vara det ena eller det andra.

7 kommentarer:

Malena sa...

En central fråga borde vara vilken som är landslagets uppgift egentligen. Jag gissar att det skulle vara att ta en ganska stor ekonomisk risk att föryngra landslaget för att det kanske, möjligen kan bli bättre om några år, men lika gärna kan missa att kvalificera sig för nästa turnering, med allt vad det skulle innebära av uteblivna intäkter, uteblivna sponsorer, utebliven mediabevakning, avtagande intresse...

Ekonomiskt sett borde att stadigt kvalificera sig till alla turneringar vara betydligt viktigare än hur långt man sen går i dem? Jag antar det i alla fall. Lagerbäck borde väl vara rättså lönsam på det viset? Inte så konstigt att han har ett sånt stöd från Lagrell, då.

Jesper sa...

Jag tror att du slår huvudet på spiken där. Jag har en gång varit på SvFF:s introduktionskurs för tränare där kursledaren började med att säga att det var viktigt för ungdomsfotbollen att landslaget kvalade in till de stora turneringarna "annars söker sig genast ungdomarna någon annanstans. Det är inte viktigt att de spelar bra, men det är viktigt att de kvalar in." Jag fick då en aha-upplevelse: den här idén genomsyrar hela organisationen.

Man ska inte glömma att Lagrell tog sig fram i Förbundet under tiden fotbollen var som mest hotad av ishockeyn. Han ser nog fotbollens nuvarande hegemoni som något man kämpat till sig och som man inte alls kan ta för givet. Jag tror det förklarar vissa delar av hans tänkande somkan te sig märkligt paranoida.

Malena sa...

Jag vet inte riktigt vad man ska tycka om den filosofin, om den är cynisk och tråkig eller om det är klokt och ansvarsfullt att värna hela verksamheten istället för att satsa allt på toppresultat för de bästa.

Men intresset för fotboll har ju ökat väldigt mycket globalt - Lagrell kanske på grund av sin bakgrund är mer orolig än vad han skulle behöva vara?

Jesper sa...

malena: Jag tror faktiskt det.Och så ligger det nåt i den här småländska bakgrunden. Räkna varenda mutter liksom.

Staffan sa...

Jag kan hålla med i Lagrells synpunkt att de bästa spelarna ska spela utan att ålderns spelar roll.

Men rör det sig inte helt enkelt om att SvFF feltolkar begreppet "bästa spelarna" och egentligen menar "spelare med mest erfarenhet från landslaget".

Billy Swan sa...

Problemet ligger snarare i det Lagerbäck för med sig ner i verksamheten förutom uppmärksamhet och god ekonomi.
Hur tränas dagens unga, svenska fotbollsspelare? Vad uppskattas - teknik eller laganda?
Problemet ur svensk synvinkel är att många nationer är ikapp taktiskt, organisatoriskt och konditionsmässigt, men Sverige ligger med något undantag efter vad gäller teknik.
Tom Prahl har, trots att han är lika skyldig som Lagerbäck till vad som prioriteras i träningen, rätt. Unga fotbollsspelare måste träna hårdare och mer tidigare.
Unga fotbolsspelare som vill bli något måste kunna kombinera enorm kondition med god teknik. Det finns faktiskt ingen genväg längre.

Jesper sa...

Ibland skulle jag bara vilja fråga Lagerbäck eller Roland A varför Sverige inte kan spela som Ryssland. Sen skulle de få hur lång tid på sig de vill att svara på frågan och jag skulle inte avbryta en enda gång.

Sen kan jag ju undra hur bra de uttalade kritikerna tll den svenska modellen lyckas praktisera sin modell. Hur bra går det för Bosse Peterson med Enköping? Hur bra går det för Zoran?