22 juni 2008

Rent ryskt

Jag hoppas ni la märke till att jag har lagt en förbannelse på alla lag i enfärgade dräkter. Från och med nu kommer de att slås ut omedelbart. Holländarnas svek var extra stort och svårt eftersom de fram tills nu hade spelat i TRE färger.

Annars, jag vet inte vad ni tycker, men i mina ögon har Sveriges match mot Ryssland nu kommit i ett lite annat ljus. Det var precis som Mats Weman har muttrat om ganska länge nu, som Björn Wiman utropade under matchen i onsdags o GSU skrev om i natt: ryssarna är ett blivande storlag. Eller inte bara det, de är ett storlag redan nu. Och det är pinsamt, tycker jag själv, att jag har underskattat dem bara för att folk som Pavlutjenko, Kolodin, Sjirkov och Arsjavin inte har spelat i Spanien eller England och jag därför inte har fått deras namn och ansikten inhamrade i medvetandet tillräckligt ofta. Känns också som man kan dra sig till minnes att Guus Hiddink hittills alltid uträttat sina mirakel med, let's face it, begränsade resurser. Detta var alltså vad som hände om man tog en mirakeltränare och gav honom obegränsade resurser och en gyllene generation samstrimmade spelare från en jättelik fotbollsnation i explosiv utveckling. Låter nästan som man borde ha kunnat räkna ut nåt av det på förhand...

Imponerande, också, att de så uppenbart övervunnit den gamla Dostojevskijschablonen att ryssarna alltid faller samman så fort det blir allvar. Så sent som under kvalet höll de på att kasta bort EM-platsen genom att åka dit mot Israel borta och ha allmöda i världen att slå Andorra. Nu har de klarat av en inledande utspelning mot Spanien, en måste-vinna-match mot Sverige och ett kvitteringsmål i slutminuterna mot Holland.

För övrigt: 100% grupptvåor nu vidare från kvartsfinalerna. När Italien slår Spanien ikväll fullbordar det bilden. Har Fjellström rätt som menar att lagen som blivit klara efter två matcher och kunnat vila folk i den tredje alla förlorat spelrytmen? Eller handlar det om att även EM, en kortare turnering än VM, kräver att man successivt bygger upp formen? Holland och Portugal, som gick in i hundra procents hastighet, har redan gått in i väggen. Spanjorernas tur ikväll.

6 kommentarer:

weman sa...

Tror Fjellström har helt rätt. Jag satt faktiskt och muttrade det redan under matchen mellan Kroatien-Turkiet.
Det finns ju en hel del mästerskap som bekräftar att vissa lag bra blir bättre och bättre ju längre turneringen går. Men då krävs det ju också att de verkligen spelar alla matcherna tillsammans.
Italien är väl det bästa exemplet, historiskt sett.
Bara just därför får de väl stryk mot Spanien ikväll, så att alla våra storslagna teorier välts över ända...

Thomas sa...

Ditt tjat om dräkter börjar bli lite enahanda,om fotbollen som presteras är njutbar får lagen gärna spela i olikfärgade reflexvästar.Men det är jag det.

Jesper sa...

thomas: Som du så riktigt påpekar, det är du det.

Magnus sa...

Övertygad om att Spanien gör jabon av med sitt italienska komplex i kväll. Se länken som bl a handlar om just det, (och europeisk identitet och Jespers bok).

http://www.nt.se/noje/artikel.aspx?articleid=3765031

Vad gäller "andralag" tror jag det är

a. tillfälligheter, bättre organisation, hela spelare som avgör

och

b. Många tyckares pinsamma tilltro till mål som enda spelkvalitativa betyg. Ex. Ryssarna gjorde fyra individuella försvarsmisstag mot Spanien. Tyskland och Frankrike borde gjort 3,4 mål var på Holland.

Alltså tror jag att mina semifinaltippade tyskar får stryk av mina semifinaltippade hederscastillianer i finalen.

Ifall Italien mot all förmodan ändock tråkar sig till en vinst i dag har de en betydligt sämre chans mot Ryssland än vad de rödgula har.

Staffan sa...

Och så var ännu ett enfärgat lag borta.

Henrik sa...

Måste säga att jag tvivlade rätt friskt på Hiddinks i sten huggna status som geni efter första matchen mot Spanien. Utpräglad offside-taktik mot ett lag som har Villa och Torres på topp och Xavi och Iniesta på mittfältet?
Hmm.
Jag tror att Spanien, än en gång, tar matchen till Ryssland. Geni eller inte, så tror jag att Spanien då knackar ut Ryssland.
Ett lag som kunde byta 4-5-1 till 4-4-2 och bänka Fabregas i processen och ändå gå till semi och därmed kasta av sig ett historiskt ok har en del i sig.