05 juni 2008

How to handskas med stjärnorna

I tider som denna av nationell samling är det viktigt att vi alla drar vårt strå till stacken för att hjälpa Lars Lagerbäck och fotbollslandslaget på traven. Jag har gjort mitt, tycker jag, genom att för tidningen Chef ge Lars Lagerbäck en rad... hrm... exklusiva och handfasta råd om hur han ska vägleda sina fotbollshjältar genom EM. Den som vill kan läsa Chefs artikel här men man kan se min återpublicering på bloggen här som en director´s cut - papperstidningen strök en del eftersom de ville ha in andra artiklar i tidningen också.
Har jag varit rättvis mot spelarna i min kategorisering? Saknar du någon?
Håll till godo:


Till sommarens EM reser Sverige med en rutinerad, för att inte säga gammal, trupp. Lars Lagerbäck litar på beprövade kort och hoppas att det ska ge den efterlängtade framgången.
Alla i landslaget är utpräglade tävlingsmänniskor – annars hade de inte nått den här nivån – men precis som på andra arbetsplatser har de sina roller. Här finns en ordningsman, en trotjänare, en streber och en slarver. För att EM ska bli lyckat krävs att chefen ger dem förutsättningar att prestera på topp.
Chef guidar dig till landslagets personligheter – och ger Lagerbäck tips om hur han ska handskas med dem.

ORDNINGSMANNEN.
Niclas Alexanderson. Medan andra inleder hotellvistelsen med att plugga in sitt playstation packar ”Alex” upp resväskan, hänger in kläderna i garderoben och viker ihop sina kalsonger. Alltid i tid till middagar, möten och träningar, alltid lagom solbränd, alltid med frisyren precis som han vill ha den. Inget lämnas åt slumpen, men så har 36-årige Alexandersson också spelat i landslaget längre än någon annan.

Tips till Lagerbäck: Ordningsmannen sköter sig själv och kan hjälpa dig att hålla koll på praktiska ting. Med rätt stöttning blir han en informell ledare av det positiva slaget.

ARBETSHÄSTEN
Petter Hansson. Arbetshästen är inte elegant, inte smidig, inte kreativ. Men i regn eller snö, från måndag till fredag, gör han sitt jobb utan att knota. Beröm bekommer honom inte nämnvärt, kritik ruskar han av sig.

Tips till Lagerbäck: Så länge det är inom arbetshästens kompetensområde kan du lasta på honom hur mycket jobb som helst. Glöm inte att uppmärksamma hans insatser, det mår han bra av även om han inte visar det utåt.

INDIVIDUALISTEN
Olof Mellberg. Var stor talang i tennis och har själv sagt att han egentligen passar bättre i ensamsporter. Inte ens under sin tid som lagkapten var han särskilt intresserad av gruppen.

Tips till Lagerbäck: Fördelen är att individualisten sköter sig själv och presterar bra oavsett hur det går för omgivningen. Men se upp om han alltför mycket går sin egen väg. Det kan hämma gruppen om en person inte deltar.

Skämtaren
Mikael Dorsin. Mikael är bror till komikern Henrik, och har ärvt samma sinne för humor. När han spelade i Djurgården smög han in i omklädningsrummet och bytte ut lagkompisarnas hip-hop-skivor i cd-spelaren mot Povel Ramel.

Tips till Lagerbäck: Var rädd om din skämtare. Humor gör underverk för en grupp särskilt vid motgångar. Berätta gärna för honom att du uppskattar hans roll som stämningshöjare.

STREBERN
Kim Källström. Har varit totalt fokuserad på en framgångsrik fotbollskarriär hela sitt liv. Trevlig och verbal, men tvekar inte att använda vassa armbågar för att komma uppåt och framåt. Ordinarie i storklubben Lyon, men i landslaget är hans status inte lika hög som hans egna ambitioner. Potentiell konflikthärd om Kim inte får spela så mycket som han tycker att han är värd.

Tips till Lagerbäck: Kim Källström behöver veta sin plats i landslaget. Var extremt tydlig före EM med vilket mandat han har och vad han kan förvänta sig. Då kan hans drivkraft riktas åt rätt håll – nämligen mot mål.

DEN BEKVÄME
Mikael Nilsson. Hans typ finns på alla jobb. Du ser honom göra ett gediget dagsverke varje dag, men du kan inte sluta tänka på hur bra det skulle bli om han verkligen ansträngde sig. Nilsson är Källströms raka motsats: han har aldrig kört ett extrapass i gymmet, aldrig tränat skott när de andra gått hem. Kommer att lösa sina uppgifter, men för att Sverige ska få ett framgångsrikt EM behöver han överträffa sig själv.

Tips till Lagerbäck: Den bekväme behöver en kombination av peppning och krav. Säg rakt ut vad du förväntar dig av honom och följ sedan upp om han når sina mål.

KOMPISEN
Anders Svensson. Kompisen vill egentligen bara en sak: att alla ska ha det bra och vara polare. Mår bäst och presterar bäst när han är bland vänner och när han själv känner sig omtyckt. Passar egentligen inte alls in med strebrar och divor. Under VM i Tyskland blev det kris – för Anders och i laget – när Aftonbladet och de svenska fansen vände sig mot honom.

Tips till Lagerbäck: Kompisen behöver förstå att han är värdefull även utan hurra-rop från gänget. Risken är annars att en sådan här person glömmer bort sig själv i sin vilja att bli omtyckt.

VABBAREN
Fredrik Ljungberg. Nu är det inte vård av barn som håller Fredrik Ljungberg borta från träningar och matcher, snarare vård av ben, eller annan sargad kroppsdel. Men effekten på arbetsplatsen blir densamma som med en förälder till ständigt sjuka dagisbarn: som chef kan du aldrig räkna med att han dyker upp. Lagerbäck måste alltid ha en person redo ur vikariepoolen.

Tips till Lagerbäck: Det faktum att lagkaptenen avstår flest trädningar och kanske till och med matcher kan vara demoraliserande för gruppen. Var noga med att kommunicera vad som är okej och inte okej – både med Fredrik Ljungberg och med övriga. Motivera ditt beslut.

FIKACHEFEN
Rami Shaaban. Du vet hur det är, klockan närmar sig 15 och det är alltid samma röst som ropar i jobbkorridoren: ”Nu är det kaffe!” I landslaget är det Rami Shaabans roll. Shaaban kan utan problem bälga i sig fem capuccino på en dag. Fikachefen är social och kompis med alla och är därför också en bra termometer i gruppen för chefens del. Rami accepterat sin roll som andremålvakt och kommer inte att gnälla över lite speltid.

Tips till Lagerbäck: Det är viktigt att ägna tid även åt tvåorna – du vet aldrig när de behövs. Uppmuntra hans engagemang i att samla gänget.

ÖVERLIGGAREN
Daniel Andersson. Har klarat blågults alla varsel, uppsägningar och rationaliseringar och smyger kvar i landslagstruppens kulisser. Ingen ifrågasätter hans grundkompetens, men det var längesedan någon såg honom i egentligt arbete.

Tips till Lagerbäck: Inpränta i honom att EM 2008 inte är en transportsträcka mot guldklockan, utan en chans till fortsatt utveckling. Tänk på att även den mest rutinerade behöver kompetensutveckling.

PRAKTIKANTEN
Johan Wiland. Alla vet hur det är med praktikanter – de är glada att få vara med i början, sedan tappar de sugen när de inte får något vettigt att göra. En fotbollsplan har trots allt bara två mål, och Lagerbäcks utmaning är att ge tredjemålvakten Wiland meningsfulla uppgifter. Plocka koner? Ta ut V75-raden? Vrida på kranen till Ljungbergs jacuzzi? Praktikanten slukar också resurser i form av handledare. I vintras, på sin första resa med landslaget, gick Wiland vilse under en mellanlandning och kom fram till resmålet ett dygn senare än alla andra. Assisterande förbundskapten Roland Andersson tvingades stanna kvar och följa med honom.

Tips till Lagerbäck: Var noga med att uppmärksamma hans insatser på träning. Ta vara på hans idéer och förslag. Alla behöver bli sedda – inte bara stjärnorna.

SLARVERN
Christian Wilhelmsson. Går på krogen med Zlatan och Mellberg och blir hemskickad från landslaget. Bråkar med sin tränare i Nantes och blir utfryst från laget. Råkar glömma klippa gräset vid sommarstugan och retar upp grannarna. Landslagets Emil i Lönneberga har en förmåga att hamna i trubbel även om han försöker låta bli.

Tips till Lagerbäck. Slarvern behöver veta spelreglerna och få tydliga ramar. Om han vet vilket spelrum han har kan han bli hur kreativ som helst.

MUSSLAN
Andreas Isaksson. Vår målvakt gastar ibland på sina försvarare, annars håller han helst klaffen. Prata får andra göra, det är ju så lätt att man säger något dumt.

Tips till Lagerbäck: På en arbetsplats fylld av starka personligheter är det lätt att glömma bort musslan, men ditt jobb är att få honom att öppna sig – fråga vad han tycker. Gå laget runt vid viktigare frågor så alla får göra sin röst hörd.

DIVAN
Zlatan Ibrahimovic. Har högst status av alla och vet om det. Backas upp av sina hang-arounds Wilhelmsson och Mellberg, men kan annars distansera sig en aning från resten av laget.

Tips till Lagerbäck: Divan behöver hållas på gott humör för att prestera, men se upp så att du inte fjäskar. För många undantag från gemensamma regler sänker arbetsmoralen hos övriga. Försök splittra ”sub-grupper”. Det är inte okej att utestänga.

UNGTUPPEN
Sebastian Larsson. 22 år, full av energi och framåtanda. Balansgång för Lagerbäck. Å ena sidan måste Larsson få känna att kan konkurrera med gubbar som Alexandersson och Daniel Andersson. Å andra sidan får han inte tappa sugen om han blir kvar på bänken.

Tips till Lagerbäck: Det gäller att erbjuda någon utmaning till de unga och hungriga så att de inte tröttnar. Några matchminuter kan räcka för att hålla energinivån hög.

DEN PLIKTTROGNE.
Tobias Linderoth. Medarbetaren som borrar ner huvudet och jobbar på. Som han brukar, dag efter dag, match efter match. Den plikttrogne vet vad som förväntas av honom och hur han ska utföra sitt jobb, men tenderar att kväva sin egen personlighet i sin strävan att göra allt rätt för arbetsgivaren och kollegerna.

Tips till Lagerbäck: Visst är det bekvämt med en plikttrogen i gruppen, men för att han verkligen ska använda sin fulla potential behöver han utmanas att tänja sina gränser. Signalera tydligt att det okej att göra fel ibland och uppmuntra egna initiativ.

KRONPRINSEN
Johan Elmander. Först i kön till nästa lediga toppjobb, och kan knappt vänta. Frustar av ambition och energi på planen, en energi som lätt smittar av sig på omgivningen – om den får vara med.

Tips till Lagerbäck: Se till att han rusar åt rätt håll och inte glömmer att samarbeta med sina kolleger i sin iver att göra karriär. Som någon sa: hög fart kompenserar inte fel riktning.

TROTJÄNAREN
Marcus Allbäck. Har åldrats med värdighet på jobbet. Har lusten kvar, men inte de ungas hävdelsebehov. Beredd att dela med sig av sin kunskap till yngre förmågor, men om det krävs går han in och gör skitgörat själv. Lär dock inte utvecklas mer, och Lagerbäck måste lita till sin intuition i varje givet läge: behövs trotjänarens pålitlighet eller ungdomlig entusiasm?

Tips till Lagerbäck: Utnyttja Allbäck som mentor och låt honom få ansvar för att lotsa några yngre spelare rätt under EM. På så sätt känner han sig uppskattad samtidigt som du får en smidig överföring av kompetens.

8 kommentarer:

Jesper sa...

Och ändå har du lyckats glömma den viktigaste av alla - Henke Larsson. Markus Rosenberg, Stoor och Majstorovic är något mer förståeliga utelämnanden.

Ulf sa...

Well, detta skrevs innan Henke tillkännagav sin comeback... tiden mellan deadline och tidningsrelase är alltid den värsta;)

Anonym sa...

Göteborgaren borde finnas med som karaktär i ett landslag. fast det har du å andra sidan löst med kombinationen humorist och trotjänare i Dorsin och Allbäck.
Men Mellberg, vad är han?

Ulf sa...

Mellberg är individualisten. Allbäck skulle väl kunna personifiera göteborgaren, åtminstone glidargöteborgaren. Annars är det dåligt på den fronten sedan Hyséns och Johnnys dagar...

Jesper sa...

Vad har man för personlighet om man kommer från Alingsås egentligen? Är Elmander representativ?

Anonym sa...

Carpe diem-mentalitet med viss eftertänksamhet brukar prägla många från Alingsås. Fredrik Ljungberg skulle mycket väl ha kunnat vara uppväxt i denna västgötska pärla/obygd, välj själv.

Ulf sa...

Hmm... Carpe diem-mentalitet + eftertänksamhet = Ljungberg. Ja, möjligen.

Jesper sa...

Har för mig att även Jonas Bjurström i TFF är från Alingsås. Han verkar vara traditionell bohem o livsnjutare av Mats Wilander-snitt - har åtminstone Dylan tatuerad på armen. Känns som det kan vara den traditionella alingsåsmentalitet du, joseph, beskriver. Det skulle innebära att även Erik edman är från Alingsås.