15 juni 2008

Ett helt överrasknde försvarstal för Rosenberg

”I´d rather have one injured Ibrahimovic than ten Rosenberg on the pitch.” Min kompis Erik messar, och det är tydligen gamle storspelaren Trevor Francis som sagt detta i nån TV-sändning.
Ja, man kan irritera sig på mycket när det gäller Rosenberg, men det känns hårt att klandra honom för att han inte är Zlatan Ibrahimovic. Och nu hör jag här och var att han får skit för att ha lagt sig för enkelt i den där sista närkampen mot Capdevila (var det väl?) som sedan leder till det ondskefulla spanska målet. För att vara anfallare på den nivån han nu är, är Markus Rosenberg fortfarande överraskande usel på att ta emot passningar med en försvarare i ryggen. Det vet han, det vet Lagerbäck, lagkompisarna, du och jag.
Så vad gör han, men en minut kvar att spela när det kommer en sista, enstaka boll som är åtminstone i närheten av det spanska straffområdet? Jo, han söker frispark. Jag kan tycka att det var ganska smart. Vi hade Källström och Seb Larsson, våra två bästa frisparksskyttar, på planen. Om domaren hade blåst hade det varit en hyfsad målchans, eller så hade åtminstone den där sista minuten tickat i väg medan bollen lagts på plats, muren ställts upp och så vidare.
Nu sket det sig, men det var knappast Rosenbergs fel. Är det nånstans på planen det är ok att tappa bollen är det väl 80 meter från eget mål.
All psykologisk peppning och övertygande argumentation om att Holland går att besegra i en kvartsfinal mottages för övrigt tacksamt.

9 kommentarer:

Erik sa...

Du har onekligen en poäng – det går inte att skylla på Rosenberg även om man så klart kan fundera på om han var rätt spelare att byta in.

Jag tycker inte vi behöver bekymra oss över kvarten. Är Holland så mycket bättre än Spanien? Kan vi nästankryssa mot Spanien bör vi kunna kriga till oss en straffläggningsrevansch på midsommardagen. Zlatan lär ju inte vara kvar på planen när det är dags för straffar den här gången.

Men vi måste kryssa mot Ryssland först. Bäst att ta en match i taget.

Ibn Kafka sa...

"Är Holland så mycket bättre än Spanien?" - behagar herrn skämta?

Har svårt annars att skylla förlusten på Rosenberg. Offensivt var vi usla efter Zlatans uttåg - Ryssland (och t.o.m. Grekland) har ett bättre anfallsspel än oss om inte Zlatan är på plan. Deras försvarsspel däremot...

Hur de flesta tar ut en seger mot Ryssland i förskott övergår mitt förstånd. Och hur vi ska ha tillstymmelsen till en chans mot Holland... Man får väl hänvisa till att om Costa Rica och Trinidad & Tobago kunde, så har vi väl också en chans...

Det enda man kan säga i Sveriges favör är att ingen vet hur Holland reagerar när de ligger under. De torskade 0-1 mot Rumänien i Bukarest (men vi vet nu vad Rumänien går för), och de kan visa sig lika bräckliga i underläge som Tyskland. Så om Zlatan gör ett snabbt mål...

...grönvita sidan upp! sa...

Ulf:

"Bollen är rund"? Mer peppning än så och vi går över gränsen mellan sanning och lögn.

Ulf sa...

alla: mitt enda hopp är att det historiskt sett inte betyder ett dyft att ett lag imponerar i gruppspelet.

Plus det som Lasse Grimlund på DN säger: "Jaja, sen möter dom Sverige, då bleknar dom."

Jesper sa...

Så är det också.

Det svenska mittfältet lyckades faktiskt få Xavi och Iniesta utbytta i skam efter en timmes spel. Jag tror inte vi nödvändigtvis blir mer utspelade av Sneijder och van der Vaart.

AKAPella sa...

Jag skulle tycka det vore sweet med en kvarting mot Holland. Tror vi har en viss chans. Nedanstående förmiddagschat med min holländske vän Ernie ger inget revolutionerande, bara en liten peppning:

(12:49:44) Ernie: So we'll meet each other in the quarters then.
(12:50:08) AKAPella: Yep. Revenge for the penalties last time. ;)
(12:50:19) Ernie: Dream on.
(12:50:24) AKAPella: exactly!
(12:55:22) AKAPella: Our biggest hope is the dutch belief in their own superiority.
(12:55:39) Ernie: exactly. our biggest pitfall.
(12:55:51) Ernie: but Van Basten is trying hard to prevent that. team spirit is great, and in general everything seems to be in balance. but we'll see.
(12:57:07) AKAPella: You need to throw in Winston Bogarde then..

Nån som kan dra fram lite statistik för tävlingsmatcher i någorlunda modern tid mot Ryssland/OSS/Sovjetunionen. Det skulle jag tycka vore intressant men jag har inte tid/ork/lust att leta.

Leif E sa...

Jag kan bara minnas en träningsmatch för några år sen som brukar va med i "best-of-zlatan-compilations" på youtube. Han verkar ha skojat rätt friskt med dem den gången. Blev det 2-0?

Och förstås 3-1 på midsommarafton -94. I pontiac silverdome. "1-1 står det på tröjan och 1-1 står det i matchen" Arne Hegerfors immortalized.

Gjorde inte ralf edström 3 baljor på ryssarna i sin debutmatch?

Det var mina ryssminnen det. Vassegoa.

Jesper sa...

Tävlingsmatcher är inte så många.

VM-kvartsfinalen 1958, 2-0 till Sverige mot Sovjet.

Kvartsfinal i dåvarande EM, "europacupen för landslag" våren 1964, 1-1 på Råsunda (Kurre Hamrin kvitterade med tre minuter kvar) och 3-1 till Sovjet i reuren.

Sen ingenting förrän VM-gruppmatchen 1994.

Bland vänskapsmatcher kan man nämna två fruktansvärda utspelningar som Sverige råkade ut för i de båda första mötena mot Sovjet. Det blev 0-7 i Moskva 1954, 0-6 i hemmareturen 1955. Spelade nog viss roll för att förbundsledningen skulle inse att vi behövde ha med proffsen i hemma-Vm 1958.

1-0 borta 1963 var en triumf för den tidens hårt disciplinerade defensivtaktik formerad av landslagstränaren Torsten Lindberg. Ryssarna pressade hela matchen, Norrköpings "Zamora" Nyholm tog allt, Örjan Martinsson satte ett långskott på Sveriges enda kontring.

Ralfs debut, 4-4-matchen sommaren 1972 nämnde Leif E. Sen kan man erinra sig två pseudo-tävlingsmatcher - först 2-0 till Sverige i finalen i "För-EM" i Berlin påsken 1988, med Hasse Holmqvist o Hasse Eskilsson som anfallspar o målskyttar. Sen 2-3 efter förlängning i ett nytt "för-EM" sommaren 1991. Tror mig minnas att Brolin var tvåmålsskytt, Sverige spelade iaf med det 3-5-2-system som Tommy Svensson prövade under hela det året.

Ulf sa...

Jag såg Ryssland-Sverige i Moskva hösten 02, det var första matchen efter Japan-VM. Mest minnesvärt var att en ung och lovande Kim Källström snyggt spelade fram en ung och lovande Zlatan till det svenska målet.
Och att Mattias Asper fick en halvlek i målet (rätt gissat, ryssarna gjorde mål på en retur han inte borde ha släppt).