15 juni 2008

Repriser

Det var så länge sen. Jag hade glömt hur det var. Hur målet ligger och maler i huvudet, hur man gör om sekvensen så att den får en annan avslutning - domaren ger Rosenberg frispark, Sverige har inte tryckt fram hela jävla laget, spanjoren missar långpassningen, Mellberg eller Petter Hansson bryter, Isaksson kommer ut blixtsnabbt och reflexräddar David Villas friläge, domarens pipa går och det går en kollektiv suck genom nationen precis som efter matchen mot Argentina i Japan-VM, 1-1, ännu en heroisk, perfekt genomförd match mot ett världslag, ännu en poäng Sverige har svettat till sig...

Men nej.

Och ska jag hitta ett hoppets tecken efter gårdagen så är det att den frustrationen plågar hela laget idag. Det kan bli tändvätska, kan bli precis det Sverige behöver för att köra över Ryssland och ta det där extra steg vi har efterlyst i många åt nu. Kanske fanns det en poäng i att den heroiskt disciplinerade defensiven inte räckte hela vägen fram igår, kanske var det ödets sätt att visa oss att det nu krävs någonting mer. Det var underbart att se Lagerbäcks öppna besvikelse efter slutsignalen igår, höra hans gnäll på den uteblivna svenska frisparken före kvitteringsmålet. Jag har länge tyckt att Lagerbäck har haft ett lugn i sin roll som har skvallrat om att nåt stort är på gång, nu ser jag samma tecken i att han tillåter sig att visa vrede och frustration. Det betyder att han vill ha mer, att han inte är nöjd.

Fyra av de fem senaste EM-segrarna, Holland 88, Danmark 92, Frankrike 00 och Grekland 04, förlorade en match i gruppspelet.

Sen är det en annan femma att vi behöver Zlatan på plan. Sen är det en annan femma att Ljungberg inte har klippet i stegety längre och att Henke Larsson, trots all sin fantastiska spelintelligens är 36 år gammal. Sen är det en annan femma att Markus Rosenberg igår missade ytterligare ett tillfälle att visa att han duger i landslaget. Ok att spanjorerna inte studsar från hans kropp som de gjorde på Zlatan, ok att han inte kan göra bort ett helt mittförsvar och göra mål som David Villa, det värsta var att han inte höll fast bollen en enda gång och kunde ge oss lite andrum. Trots allt har det ändå (återigen) visat sig att Sverige är fan så mycket bättre än vi vågade hoppas när vi hoppades på en poäng mot Grekland och fruktade total utspelning mot spanjorerna. Kolla bara inläggen för en dryg vecka sen och se vad THS medarbetare vågade hoppas på av de här matcherna. Två poäng var maxbudet och nu har vi tre.

3 kommentarer:

Hagström sa...

Tipset 5-0 mot Grekland och 1-1 mot Spanien är väl ändå en förhoppning om fyra poäng?
Eller är jag inte längre THS-medarbetare?
Jag medger att min flit inte varit den bästa på senaste tiden - men nog förtjänar jag väl att bli uppsagd på annat sätt en genom en fiffigt formulerad redaktörstext?

Jesper sa...

Ah, värderade Hagström, den mänskliga faktorn. EM-stressen drabbar oss alla på olika sätt.

Billy Swan sa...

Hagström rules!
Man önskar bara att han gjorde det lite oftare.