16 juni 2008

Amen orka då

Det är nu en viss fotbollströtthet börjar infinna sig. Dramatiken igår betraktade jag lite förstrött, sa till min medtittare även efter Tjeckiens 1-0 att jag fortfarande trodde att turkarna skulle vända, fast om det blev 2-0 så... Jag ser nu fram mot Kroatien-Turkiet och en upprepning av Balkankriget 1912-13.

Undrar om det var Oliver Kahn-syndromet som drabbade Petr Cech igår. Upprepa tillräckligt många gånger att en målvakt är bäst i världen så verkar sådana här saker hända av sig själv.

Österrike-Tyskland: nej, det är helt enkelt FÖR MYCKET Busterläge för att det ska lyckas. Man kan snacka hur mycket man vill om David mot Goliat, men faktum kvarstår att Goliat nästan alltid vinner. Österrike må vara hur uppeldat som helst över chansen att slå storebror på hemmaplam, men klasskillnaden är helt enkelt för stor. Även om jag vid det här laget tycker att det vore väldigt kul om österrikarna kunde klara det. Och jag misstänker att Cristiano Ronaldo håller med.

Det är ju helt otroligt att man ska behöva vara osäker på såna här prylar, men detta läser jag i The Guardian inför morgondagens avslutning i grupp C: "A draw, or even a defeat by fewer than three goals, would also suffice for Romania if Italy and France were to draw their game in Zurich." Detta kan inte stämma. Om Rumänien förlorar och Italien-Frankrike spelar oavgjort hamnar alla tre lagen på 2 poäng och då blir det väl inbördes möten mellan alla tre lagen som avgör (Rumäniens målskillnad i gruppen som helhet spelar då ingen roll). Det kan då bara bli Italien som går vidare, för om det blir 0-0 för dem mot Frankrike får de och Rumänien samma målskillnad i interntabellen, och då gäller väl Uefakoefficient? Eller är då målskillnad i gruppen som helhet det som avgör mellan Italien och Rumänien - då kanske Rumänien kan gå vidare på en tvåmålsförlust mot Holland ändå? Om det blir 1-1, 2-2, 3-3 etc mellan Italien och Frankrike samtidigt som Rumänien förlorar, då måste under alla omständigheter Italien gå vidare på fler gjorda mål i inbördes möten. Det följer ju samma logik som tillät Sverige och Danmark att gå vidare på 2-2 i förra EM. Vore inte mer än rätt om Italien fick gå vidare på det sättet nu...

4 kommentarer:

Malena sa...

Jesper, varför gjorde du såhär? Jag fattar inte nu.

Jag har i alla fall läst samma som Guardian säger i italiensk media. De säger såhär, att Italien går vidare om 1, 2, 3, och så fyran:

"4) pareggia a reti bianche con la Francia e la Romania perde almeno 3-0 con l'Olanda.In quest'ultimo caso l'Italia passa per il miglior coefficiente qualificazioni."

Alltså oavgjort utan mål och Rumänien förlorar med åtminstone 3-0, då går Italien vidare på den dära koefficienten.

Om det blir oavgjort med mål är det tydligen också Italien som går vidare, om Holland slår Rumänien alltså. Det är trean. Alternativ ett och två innehåller att Italien slår Frankrike.

Jesper sa...

malena: Jag har nu nått fram till ståndpunkten att guardians formulering är felaktig. Det enda oavgjorda resultat Ita-Fra som kan ta Rum till kvartsfinal om de samtidigt förlorar mot Holland är 0-0. Då hamnar Ita och Rum på samma poäng o målskillnad (2 1-1 i inbördes möte Ita-Rum-Fra) vilket gör att målskillnad i hela gruppen räknas, vilket i sin tur gör att ett nederlag med mindre än tre mål ELLER ett nederlag med 1-4, 2-5, 3-6 skulle ta Rumänien vidare.

Om, och endast om, det blir 0-0 Ita-Fra och 3-0 Ho-Rum kan Uefa-koefficienten komma in - då ligger nämligen Italien och Rumänien lika BÅDE i inbördes möten och i gruppens som helhet (2 p, 1-4 i målskillnad) och då går Italien vidare.

Och om det blir 1-1, 2-2, etc Ita-Fra samtidigt som Rum förlorar går Italien till kvarten OAVSETT storleken på Rumäniens förlust eftersom Italien då har fler gjorda mål i inbördes möten mellan de tre lag som hamnar på samma poäng.

Klart som korvspad.

Malena sa...

Okej, nu har jag sett ett femte alternativ, nämligen att det blir 0-0 ita-fra och Rumänien förlorar med minst fyra mål. Då vinner Italien på målskillnad. Alltså vid 0-0 går Italien vidare vid 0-3 i holland-rum (pga koefficient), eller om rumänien förlorar med minst fyra (då blir det målskillnad). Om det blir oavgjort med mål måste Holland slå Rumänien. Detta stämmer väl?

Jesper sa...

Ja, det stämmer! Om jag inte har blivit helt cp i huvet av allt räknande.