25 juni 2008

Demografi

2004 års EM-semifinalister:

Holland 16 milj invånare
Portugal 11 milj invånare
Grekland 11 milj
Tjeckien 10 milj

2008:

Ryssland 142 milj
Tyskland 82 milj
Turkiet 70, 5 milj
Spanien 46 milj

En tydlig demografisk trend, om nån frågar mig. Vad den betyder rent fotbollsmässigt vore intressant att fundera på.

8 kommentarer:

Ulf sa...

70,5 miljoner invånare och ändå knappt folk nog till en startelva. Är inte det ironiskt, så säg?

Jesper sa...

Kan man säga.

Hörni, jag har ett tydligt minne av att Tyskland var i samma läge inför EM-finalen -96 och då fick kalla in en extraspelare. Konstigt att inte turkarna åberopar det som precedensfall.

Staffan sa...

Visst var det så.

Berti Vogts hotade med att sätta in reservmålvakterna Oliver Kahn och Oliver Reck i startelvan på grund av skador. Detta resulterade i att UEFA beslutade att såväl Tyskland som Tjeckien fick plocka in två nya spelare i truppen till finalen. Tjeckerna tackade nej till erbjudandet men hade inget emot att tyskarna utnyttjade det. Tyskarna nöjde sig till sist med att kalla in mittfältaren Todt som dock fick sitta på bänken (tillsammans med reservmålvakterna) eftersom när det väl blev match så hade de ju inte bara fullt lag utan även ett par reserver. En av dessa var för övrigt Bierhof som avgjorde finalen.

Staffan sa...

För övrigt kan man väl säga att listan på 2004 års EM-finalister borde fått tyst på alla som brukar hävda att det är fantastiskt att Sverige som är ett så litet land kan ta sig till ett mästerskapsslutspel.

Hade det inte varit roligt om Van Basten eller Scolari apropå att de åkte ut i kvartsfinalen skulle sagt:
"Man måste komma ihåg att Portugal/Holland är ett litet land och egentligen är det fantastiskt att vi kan spela mot lag på den här nivån."

Jesper sa...

staffan: Mycket, mycket roligt.

Studiomannen sa...

Då väntar vi bara på att Kina och Indien slutligen ska få konkurrenskraftiga lag inför VM 2010...

...vilket i detta nu påminner mig om att det faktiskt var oerhört märkvärdigt när Sverige slog Kina med 5-0 i lag-VM i pingis -89. Det finns fler pingisspelare i Kina än det finns svenska medborgare...

Hur bra är förresten Indien i fotboll, för oss som inte vet var vi ska leta efter svar?

Andreas sa...

Indien är 153:a på senaste FIFA-rankingen eller the FIFA/Coca-Cola World Ranking som det egentligen heter. landet ligger precis efter Luxemburg men före St Kitts och Nevis.

Hämtat från wikipedia: India qualified by default for the 1950 FIFA World Cup as a result of the withdrawal of all of their scheduled opponents. However, they did not take up their place in the competition because FIFA demanded all players at the World Cup finals should wear football boots. A number of the Indian players refused to abide by this rule and the team was forced to withdraw. The team has never since come close to qualifying for the World Cup.

Eric Goesta Rosén sa...

Ja, litet land-ursäkten är bedrövlig att höra, uppgiven och resignerad på ett trist sätt. Se här ett "land" som kan använda den ursäkten med eftertryck:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sark_national_football_team