20 maj 2008

Ingen cupfeber i Gävle

Den mycket dåliga idén att förlägga en hel radda cupmatcher till en ort blev ett fiasko. Matcher som normalt setts av åtminstone några tusen åskådare (Sirius-Djurgården, AIK-Landskrona, Valsta Syrianska-Helsingborg) hade nu publiksiffror värdiga div II-klubbar i volleyboll.

Upprinnelsen till det här greppet kan jag inte - det är troligt att Lars-Åke Lagrell har rätt när han säger att det rådde enighet bland klubbar och förbund om att det här var värt att prova. Jag har dock ett svar till Lagrells påpekande om att de som kritiserar inte har något eget förslag att komma med: det behövs inte. Dåliga förslag bör inte ens prövas. Alternativet att låta allt vara som vanligt hade helt enkelt varit bättre.

4 kommentarer:

Jesper sa...

Kan de inte lika bra inse det? INGENTING, INGENTING, INGENTING kommer att få publiken intresserad av Svenska Cupen. Det är lika bra att ge palliativ vård i st f att utsätta den obotligt sjuke patienten för alla dessa plågsamma kurer. Börja om från början - fri lottning, matcherna alltid spelade på laget från den lägre divisionens hemmaplan. Punkt, slut, stjärnstopp.

Billy Swan sa...

Skulle man nu ändå pröva, kunde man möjligen prövat på en ort med fotbollstraditioner, men inget eget allsvenskt lag.
Varför valde man Gävle och inte Eskilstuna, t ex?
I övrigt håller jag med Jesper.

Hagström sa...

Jag håller med om att Jespers medicin är den rätta för cupen, möjligen att man av sportsliga skäl faktiskt ska låta hemmamatch förbli hemmamatch även om laget med högre divisionstillhörighet gynnas.
Publikt är Svenska Cupen inte alltid ett så stort fiasko som man ibland vill göra det till. För Syrianska var matchen mot Hammarby rent numerärt en publiksuccé, och för klubbar som Carlstad, Kristianstad, Östersund och Skövde betyder det givetvis en hel del när över 2000 kommer och ser laget.
När man talar om cupens allmänna uselhet är perspektivet oftast de allsvenska klubbarnas. Se cupen som en tävling för en större del av Fotbollssverige och bilden blir en annan.

När det gäller Billy Swans idé tycker jag att tanken är rätt, om det nu måste experimenteras med gemensam spelort. Tylösand eller Gotland på sommaren skulle kunna ge rolig matchinramning.

Studiomannen sa...

Jag tycker att nummer ett är ändring till höst-vår. Inte helt fel med en cupfinal nu t ex.

Lag från lägre divisioner kan få fördel av hemmaplan en bit fram i cupen. Kanske fram till 8-del.

Cupfinalen kan spelas på olika platser år från år. Vi har inget Wembley och det kommer aldrig att bli fullt, så att bara använda Råsunda är inte ett alternativ om ni frågar mig. Det finns flera lämpliga arenor.