15 maj 2008

Att se på fotboll

Den senaste tiden har jag sett ett par fotbollsmatcher. Den första: Dala-Järna IK v/s Bollnäs tillsammans med 279 andra på IP. Frågan man ställde sig innan: hur skulle det gå för DJ utan Emil Blom? Ganska bra visade det sig. Dala-Järna, som ju är en ganska liten ort och som egentligen borde ha kommunens andralag efter Vansbro AIK, biter sig fast i div III Södra Norrland. Ganska bra insats, som sagt, med en trygg 3-0-ledning, men som så ofta blir det ändå spännande mot slutet. 3-0 blev 3-2 och det märkliga fenomenet uppstår att man önskar att det som man i grund och botten är intresserad av - en fotbollsmatch - ska upphöra. "Blås av nån gång!" "Var fick du dom övertidsminuterna ifrån?".
Pausunderhållningen var perfekt för oss stenhårda storstadssupportrar: publiken fick kasta golfbollar in på planen. Idealiskt med ett litet träningsläger inför kommande derbyn.

Match nr 2: Mallorca-Osasuna. 11 000 åskådare på en arena som rymmer 23 000. Lite större inramning, lite mer sydländska gester, men i grunden ungefär samma engagemang hos publiken som i Järna. Den som besöker några av stadens barer (för lokalbefolkningen) märker snabbt att Real Madrid eller Barcelona intressemässigt står över ortens lokala klubb i La Liga. Detta trots att man gör en av sina bästa säsonger på länge och när en match återstår har man ännu häng på sjätteplatsen och en plats i UEFA-cupen. Som tillfällig fotbollsturist kunde man glädja sig åt att se ligans något oväntade skyttekung, den 28-årige Guiza, göra ett - som jag inbillar mig - typiskt mål. Frustrerat löpande i större delen av matchen får han plötsligt den där genomskäraren som gör honom fri med målvakten. Avslutningen är kylig och enkel. Till slut 2-1 till hemmalaget efter dramatisk avslutning med Osasunakvittering på slutet och avgörande i 93:e.

Det här var att se på fotboll. Att vara på plats när Hammarby spelar är något helt annat.

5 kommentarer:

jerk sa...

Hur är det nu, spelar någon av Lissel-bröderna i Dala-Järna den här säsongen?
Historiemässigt får man inte glömma att Äppelbo AIK även de har spelat i trean för 10-15 år sedan och att Vansbro AIK verkar få spela andrafiol i kommunen jämt och ständigt..till skillnad från grannkommunen, där centralorten Malung oftast varit det laget som spelat på högst nivå (även om både Nornan och Jägär varit i samma divisioner till och från..)

Hagström sa...

Kul med initierad kommentar! Jag slarvade tyvärr bort iläggspappret med aktuell trupp, men som jag minns det var någon Lissel med. Jag ska kolla upp, hoppas klämma in någon match i sommar också (även om det ofta blir uppehåll när jag är på plats).

Emil sa...

Jens kan nog kanske komma senare under säsongen men är inte med nu har jag förstått det som. Men Henrik är inte med.

jerk sa...

Spelar Henrik i Malung eller har han helt lagt av?

emil sa...

Tror inte han spelar alls. Men han kanske dycker upp i Malung senare under säsongen om det går för knackigt i serien för dem :)