29 april 2008

Gungorna ocj karusellen

Eftersom lillpågen är lika snäll och konfliktundvikande som alla andra i familjen var jag tvungen att höra hur det var att behöva fråga Henke Larsson om landslaget. Nej, det var inte lätt, fick jag veta. Men Henke hade nöjt sig med att stirra stint och inte fått det vredesutbrott brorsan fruktat.

Oklarhet råder dock om Henkes besynnerliga uttalande igår om "swings och roundabouts". Tolkat av lillbrodern på ett sätt och av Olsson på ett annat "it swings in the roundabout" - båda (och Henke själv) tycks mena ungefär att det går upp och ner i fotboll, och det får man ju hålla med om. Närmaste lexikon uppger dock att uttryckets betydelse på engelska är samma som i Karl Gerhard-låten, "han tar igen på gungorna vad han förlorar på karusellen". Här tycks finnas dolda undermeningar. Eller inte.

3 kommentarer:

oskar sa...

Jag var också där och måste ge min syn på Henkes poesi.

Henke sa "swings and roundabouts" och inte "it swings in roundabouts" som Olsson uppfattade det. Han sa det som ett tillägg till ett resonemang om journalister och landslagsdiskussionen – inte som något allmänt omdöme om fotbollen. Henke tyckte det att det var märkligt att han för en vecka sedan (efter straffmissarna) inte värd någonting och nu skulle han plötsligt med till EM.

Roligt att det blir diskussion så fort Henke inte bara säger "Naae, vad sär man, vi jobbar som ett lag va". Dessutom sa han som sagt det som ett tillägg till ett resonemang och rösten var ganska tyst, nästan mumlande. Dock levererades citatet två gånger eftersom Olsson bad honom upprepa.

Jesper sa...

oskar: ja, detta var ungefär vd brorsan rapporterade också. Men då måste man ju uppfatta det som om att Henke missförstått vad det engelska uttrycket egentligen betyder, nämligen att det man förlorar på det ena tar man igen på det andra.

oskar sa...

Det har du rätt i. Jag visste inte heller, trodde bara det betydde att saker gå upp och ner och hit och dit. Lite blaserat så där.

Finns det något bra ordspråk för det? Svenskt? Engelskt?