29 april 2008

"Derbyfest", "kalldusch", "målfyrverkeri" etc.

Barnen var naturligtvis inte lagda till kl 20. Jag såg de båda första målen i bakgrunden medan jag läste "Diamantmysteriet" för Sonja. Lyckades förhandla bort kapitlet ur "Baskervilles hund" mot tillstånd att se första halvlek för Siri. Hetsöversatte tre sidor ur min sydafrikanska deckare (120 sidor kvar, ska vara inlämnad på torsdag) under resten av första halvlek. Försökte förgäves skicka Siri i säng i paus. Såg sista delen av matchen med henne, trots att jag inser att en förälders plikt är att se till att en åttaåring somnar före kl tio kvällen före en skoldag. Men hon tittade på mig och sa "Du får inte se på fotboll utan mig, pappa" och vad gör man då? Sen satt hon och skrev anteckningar om matchen i sin lilla röda bok med guldglitter på omslaget. De löd så här:

Match: Helsingborg IF-Malmö FF
Mål: 1-0.1-1. 2-1. 3-1. 3-2. 4-2.
Summa: 6.
Äger: Snygga mål.
Suger: OFFSAIDE!

Vad minns jag av matchen? Mest sekvensen där Marcus Lantz manglar Behrang Safari eller om det var Labinot Harbuzi och sen genast springer fram och skäller ut honom. Av diverse anledningar fick det mig att tänka på Kvällspostens nye sportreporter, som förresten befann sig på plats på Olympia. Jag råkar nämligen veta att han har blivit utsatt för liknande behandling ganska ofta under uppväxten, eftersom familjen råkade ha sin alldeles egna Marcus Lantz. Händelsevis rör det första skrivna dokument som finns bevarat av min hand också denne man och lyder:

HENRIK HAR
SPRUGIT ÖVER VÄGEN

Jag var sex år då, han var fyra, och vi bodde vid en landsväg som vi givetvis var tillsagda att akta oss för. Tänka sig att den grabben nu sitter på pressläkare och poängbedömer allsvenska spelare. Om nån av dem läser det här får de gärna höra av sig, för jag har fortfarande en hel del komprometterande grejer jag kan berätta...

Och så vidarebefordrar Rain Man sin uppdaterade tabell som för nytillkomna tittare alltså utgår från de poäng lagen bör ta och räknar poäng vunna mot topplag högre än poäng erövrade mot bottenlag:

Övre halvan:

1.Kalmar FF +4
2.IFK Göteborg -1
3.Elfsborg -1
4.Malmö FF -3
5.Djurgården -4
6.AIK -4
7.Helsingborg -6
8.Hammarby -7
9.Halmstad -7

Varav framgår att Djurgårdens andraplats hittills är den mest missvisande. Djurgårdens program har varit enklare än de andra topplagen, och alla deras segrar har tagits mot bottenlag.

Undre halvan:

1.Gais +8
2.Ljungskile +8
3.Örebro +7
4.Trelleborg +4
5.GIF Sundsvall +-0
6.Gefle -1
7.Norrköping -4

Vilket skulle bevisa att Ljungskile klarat sig ännu bättre än den officiella tabellen visar. Segrar över Elfsborg och Göteborg och bortaseger över Trelleborg är extra tunga poäng. Gefle däremot precis så dåligt, ja till och med ännu sämre, än vad som framgått. Till och med Pelle Ohlsson verkar till slut ha blivit upphunnen att verkligheten.

4 kommentarer:

pelle sa...

Jag tror inte rainman-tabellen kommer vara så träffsäker i slutet.

Poängen mot lagen i botten är väldigt svåra att ta och oerhört viktiga för den riktiga sluttabellen. Tror faktiskt de är viktigare än de interna toppmatcherna.

Jag tänker på lag som Inter som ofta förlorar mot topplagen (man har i år -3 mot Milan, Juve, Roma) men alltid skördar full pott mot Catania och Ascoli där de andra topplagen går på torsk efter torsk.

Jag skulle skriva att Liverpool är raka motsatsen som alltid slår topplagen och sen spelar 0-0 mot Reading, men i år visar de sig ha spelat oavgjort i alla 6 toppmatcher = 0 poäng. Men tittar man på tidigare år borde det stämma?

Jesper sa...

pelle: Rain man hälsar genom mig att denna faktor visst räknas in. Missar man som topplag minsta poäng mot bottenlag dras de ju bort enligt hans system.

pelle sa...

aha! Då så.

Kan han räkna ut hur det går i EM med detta system också?

Jesper sa...

pelle: Nja, när det gäller cupturneringar kommer systemet till korta. Dessutom är detta en metod för att utvärdera befintliga resultat, inte för att förutse några.