03 april 2008

Champions League=Allsvenskan

Spelade in "Ekwall vs Lundh" på Fotbollskanalen idag (den som inte har nåt bättre för sig kan titta på det när det nu sänds) och kände mig som en slödde bredvid dessa modevetna herrar. Ett samtalsämne som skickades mig mejlledes men som vi aldrig hann fram till var "Är Manchester United bäst i världen igen?". Jag missade alltså tillfället att fråga Lundh när de någonsin varit bäst i världen. Manchester United vann Champions League en gång, 1999, under bragdartade men ärligt talat ganska tursamma former (att sedan engelska storlag blir uppmärksammade på ett sätt som bara engelska lag blir, tack vare den höga traditions- och glamourfaktorn kring dem är en annan femma). Överhuvudtaget tycker jag att den europeiska klubbfotbollen påminner ganska mycket om Allsvenskan på det sätt att det inte finns några dominanter längre. Det finns ett tiotal lag som kan vinna Champions League och varje år nån motsvarighet till Gefle eller Örebro som tar sig till åttondel eller kvart men aldrig går hela vägen. Real Madrid hade sina år vid sekelskiftet när de vann tre gånger på fem år, men inte sedan Milan 1990 har nån segrare lyckats försvara sin titel. Några dynastier som femtiotalets Real Madrid, det tidiga sextiotalets Benfica, sjuttiotalets Ajax, Bayern München och Liverpool är det inte tal om. Undrar hur det kommer sig och vad det i slutänden betyder.

8 kommentarer:

Erik sa...

Kul att du ville vara med hos Ekwall & Lundh och jag kommer att titta på det. Dock, jag trodde faktiskt att du skulle vägra att vara med. Att du skulle värna om din integritet, men kanske är det så att var sak har sin tid och att du gärna vill synas inför boksläppet. Allt gott hälsar vännen Erik D.

Sanjay sa...

Tycker Ekwall och Lundh är bra. Stämmer nog att 8-10 lag kan vinna CL, men det är svårt att blunda för de brittiska lagens resultat de senaste säsongerna. Vore intressant att se en lista på hur det gått i matcher liga mot liga, har en känsla av att de brittiska lagen skulle vinna ganska stort. Så jag har inga problem med att kalla Premier Leagues bästa lag för världens bästa lag, om de var det 1999 är däremot en anna fråga, men vilka skulle man annars säga?

Jesper sa...

Erik: jag får säga som Titusbrevet, "Dem renom är allting ent". Får dessutom erkänna att jag tyckte Ekwall var ganska trevlig när jag träffade honom in person. Ah, har jag varit med om det förr?

Sanjay: Ja, min poäng var ju bara tt det är jämt på toppen i Europa och att det sällan känns som om det lag som råkar vinna egentligen är bäst. Cupformatet slår ju på det viset. Och just de brittiska lag som vunnit de senaste tio år, Manchester U 99 och Liverpool 05, vann ju båda som en följd av bragdartade men inte direkt suveräna insatser. Inget som kan jämföras med Milans 4-0-demolering av Cruijffs Barcelona i 1994 års final t. ex.

Erik D. sa...

Bra resonerat Jesper! Jag har samma uppfattning som du om Ekwall. Du gjorde bra ifrån dig och ska känna dig nöjd. Allt gott! Erik

Ulf sa...

Trevligt program, med Jesper och med andra gäster. Integritetskränkande? Det förstår jag inte. Men jag förstår å andra sidan inte folks väldiga agg mot Ekwall heller.

Sanjay sa...

Tycker Ekwall är Sveriges mest läsvärda på fotbollsområdet, folk blandar nog ihop frisyr och person.

Sanjay sa...

Såg programmet nu och som vanligt tycker jag att Jesper har fel. Det satsas ju på så mycket egna talanger den här säsongen att man vill kaskadkräkas, hur kan man ta en enstaka Halsti värvning som bevis på motsatsen.

Micke sa...

Programmet går att se på fotbollskanalen.se

Tycker att du stilmässigt vinner klart, Lundhs slipsknut är äckligt smal och Ekwalls tröja ska vi helt enkelt låta bli att prata om ... ;)