30 september 2007

Plastic fantastic lover

Jag var hemma hos plastfabrikören och kolkade vin i helgen. Plastfabrikören tillhör den tysta majoriteten av fotbollsanhängare i Sverige. Han har anställt en man på sitt företag bara för att mannen vet allt om Glasgow Rangers. Han åker på fotbollsresor till London och Barcelona och ser lag som Fulham och Español. Eurogoals står alltid på hemma i lägenheten på Abrahamsbergvägen och framför den sitter plastfabrikören i sin Wolverhamptontröja. Däremot kan han inte beskrivas som "supporter". Han har ett ljummet förhållande till favoritlaget Helsingborg och det är svårt att tänka sig honom speciellt upprymd eller deppad för att de, eller något annat lag, vinner eller förlorar. Den enda gång jag har sett honom riktigt glad under en fotbollsmatch är när Paul Ince blev utvisad under EM-kvalet Sverige-England 1998, men då blev han å andra sidan så jävla glad att han sprang flera rundor upp och ner i läktartrappan.

Det slog mig att såna som plastfabrikörn troligen utgör den stora massan av landets fotbollsintresserade allmänhet. Post-Nick Hornby, i fotbollens romantiska era, är de bortdefinierade. Fotbollsälskaren definieras alltid som "fan" nuförtiden och "passion" är en obligatorisk egenskap hos honom eller henne. Jag är inte säker på att det är en särskilt ärlig verklighetsbeskrivning.

4 kommentarer:

Flugan på väggen sa...

"Ljummet förhållande till favoritlaget Helsingborg"

Det låter som en beskrivning av alla jag känner med just Helsingborg som favoritlag.

Är det en tillfällighet?

Jesper sa...

flugan: Många som håller på HIF följde dem under deras drygt tjugoåriga period i de lägre serierna. Inbillar mig att de då skaffade sig något lag de höll på även i Allsvenskan och på så vis grundlade ett lite distanserat förhållande till det "egentliga" favoritlaget.
Eller så är det bara så att helsingborgare är ljumma av naturen.

Flugan på väggen sa...

Trots att det är en klyscha så kanske det stämmer att det krävs lite "arbetarmentalitet" för att utvecklas till ett "fan".

Och just den mentaliteten är inte högsta mode i Sundets pärla...

Jesper sa...

flugan: du har aldrig träffat plastfabrikören...