29 september 2007

Den mardröm från vilken jag försöker vakna

Brommapojkarna och Elfsborg har såvitt jag förstår aldrig legat i samma serie tidigare. Om alla andra återstående matcher slutar som de gjorde när lagen mötte senast på samma plats i seriespel, då vinner för övrigt AIK Allsvenskan ganska överlägset. 48 poäng mot Djurgården 44, Kalmar och Hammarby 43, Elfsborg 42 (BP-matchen alltså inte inräknad), Göteborg 40 och Halmstad 39. Och Trelleborg åker. Tur att historien aldrig upprepar sig. Inte så detaljerat,i alla fall...

Senare tillägg: Djurgården vann mycket riktigt över Örebro, fast med 4-1 i t f 5-1 som senast. Om allt fortsätter att gå som det gjorde förra gången kommer AIK idag att slå Gais, Göteborg tappa mark genom att förlora hemma mot Hammarby imorgon och Kalmar FF genom 0-0 mot MFF, Djurgården åka dit mot Gefle i nästa omgång och AIK ta över serieledningen genom 3-1 borta mot Trelleborg. Sen kör AIK över IFK Göteborg hemma med 4-0 och säkrar guldet i en direkt avgörande match mot Kalmar i slutomgången (3-1 på Fredriksskans). Och för TFF räcker inte 2-2 mot Hammarby i näst sista omgången eftersom de övriga matcherna förloras (och BP för den delen klarar 2-2 borta mot Gais).

Åtminstone det sistnämnda känns tyvärr som ett sannolikt scenario. Jag undrar ibland om inte TFF:s problem går tillbaka till juni 2001, då den nya läktaren invigdes. Innan dess var de Allsvenskans mest fruktade bortalag och Vångavallen den mest hatade av arenor. Sedan dess har TFF vunnit tre allsvenska hemmamatcher på 34 försök - två av dem derbyn mot MFF och BoIS och så segern över Gefle i juni. Under samma period räknar jag till fyra bortasegrar, bland dem Malmö FF på Stadion, Hammarby på Söderstadion och Kalmar FF på Fredriksskans. Förr i världen skulle det ha varit gott hopp om en seger över AIK eller Hammarby hemma, nu hoppas jag nästan mer på en bortaseger över de förvirrade helsingborgarna idag.

4 kommentarer:

Lee sa...

Fan, Jesper, du är ju mer fixerad vid AIK än jag. Då har jag ändå varit medlem i klubben sedan 1968.

Jesper sa...

lee: i det här fallet var det faktiskt den hypotetiska utgången av nerflyttningsstriden som skämde mig mest... Men ett ev stockholmsguld kommer god tvåa, det erkänner jag gärna.

Hagström sa...

Jag har nu bestämt mig för att guld för Djurgården är att föredra framför en titel för AIK. För jag är rädd att det blir någon av dessa två. Men givetvis hoppas jag på Kalmar i det här läget (Hammarby ser jag inte som realistiskt). Anledningen till att föredra DIF är helt enkelt att de är mitt uppe i en epok av framgång. Alternativet att både Djurgården och AIK är lag med senare SM-titlar än Hammarby skulle vara jobbigare.

Neander sa...

Jag som är född i Solna, spenderade nästan tio av mina första levnadsår i Upplands-Väsby, måste gå emot Hagström.
Jag skulle föredra AIK framför Djurgården. Hundra gånger av hundra.
Men framförallt tycker jag frågeställningen är obehagligare än ett fysikprov direkt efter en skollunch bestående av ärtsoppa under högstadie-tiden. Typ.