21 september 2007

Fifth dimension

Som vi tidigare har påpekat: fler än ett svenskt lag till Uefacupens gruppspel måste betecknas som en framgång, och nu är det gott hopp om att vi får tre. Det borde glädja den mest inbitne klubbfanatiker, särskilt som man alltid kan hävda att vissa prestationer naturligtvis är svårare än anra. Inbitne bajocentrikern Hagström pyste av stolthet när jag fikade med honom häromdagen och frågade sig hur många svenska lag som lyckats ta sig förbi fyra rundor europeiskt cupspel. Det är mycket riktigt inte många - Malmö FF 1978/79 (Monaco, Dynamo Kiev, Wisla Krakow, Austria Wien) slog ut just fyra motståndare på vägen till final i Europacupen. Men de var något svårare än Klaksvik och Cork och IFK Göteborg fick slå ut sex lag båda gångerna de vann Uefa-cupen. Hammarbys prestation är ändå imponerande.

3 kommentarer:

F sa...

Jovisst är det imponerande. Speciellt med tanke på att Bajen inte har förlorat en enda match hittills. Nio raka matcher utan förlust i Europa kan väl inte ens IFK Göteborg kommit upp i när de var som bäst?

Jesper sa...

f: jodå, det blev 12 obesegrade matcher båda gångerna de vann Uefacupen (81-82 och 86-87).Lägger vi till de 2-0 i hemmareturen mot Twente i Uefacupen hösten 1980 (efter 1-5 borta) och de 1-1 mot Ujpest Dozsa hemma i CVC hösten 1982 (stryk borta 1-3) blir det 14 obesegrade i svit 1980-82. Så Hammarby har en bit kvar.

f sa...

Onekligen imponerande. Men efter 0-0 nere i Portugal och med AaB, Rapid Wien och Bolton i gruppen så är de snart där.