15 augusti 2007

All the lonely people, where do they all come from?

Jag stod ut i tjugo minuter. Jag hade hållit mig vaken till klockan tio genom att se Woody Allens "Fruar och äkta män" på dvd, men när Elfsborgs och Valencias relation skulle redas ut uppstod inte ens den terapeutiska dimension som kan uppstå när man ser folk kämpa med sina mönster. Ett disharmoniskt förhållande i fiktionens värld slutar alltid i nån form av dramatisk rörelse - den underlägsne gör uppror (om det är en feministisk film) eller blir förintad (om det är Strindberg), eller så talar de ut och blir sams. Detta var snarare nån sorts Jerry Springer eller Ricki Lake, någonting lika beklämmande förutsägbart och sjaskigt som ett äktenskapligt fyllegräl på en kvarterspizzeria. Tv-produktionen signalerade försäsongsturnering på Kanarieöarna: Mjällbys gladiatorslick och programvärdinnans läppglanssmile; Strömblad och Hysén som de båda charterpolarna där den ene blir magrare när han blir äldre och den andre lägger på hullet; Elfsborgs bortadräkter (Hjalmar Söderbergs Doktor Glas påstår att ingenting är så deprimerande som åsynen av en granskog i regn, men då kunde han inte föreställa sig en helröd fotbollsdräkt med vita inslag). Man kunde inte ens bli besviken, för allt gick som alla hade sagt. Den som alltid får sista ordet fick sista ordet, den som alltid börjar gråta började gråta. Och så gick de hem tillsammans igen.

Och i högtalarna sjöng Paul McCartney: No one was saved.

6 kommentarer:

Olov sa...

Var det inte Unger som kommenterade?

Gillar Valencia sen länge och de visade igår stor ödmjukhet i sin överlägsenhet. Gentlemän. Som när Joaquìn vid 3-0 stannar upp i en löpning med boll ner för IFE:s vänsterflank och spelar enkelt snett hemåt i stället. "Vi träffas snart igen, jag har ingen anledning att förödmjuka dig, min käre backkollega, jag vet att du gör så gott du kan. Jag behöver inte springa förbi dig en gång till."

Finns det nån svensk fotbollsspelare som kan skjuta lika hårt som Villa innan 1-0-målet?

Kanje sa...

Jag är ingen Champions League-fantast, men jag gillar att följa de svenska lagens försök. Och jag hoppas alltid, även om jag egentligen vet. Så det går inte att låta bli att bli en aning besviken. Framförallt över att de hade så svårspelat gräs på Mestalla att tremeterspassningar i sidled var svåra att slå och att det var så varmt att de svenska skorna blev så fuktiga att bollen liksom inte fastnade vid dem. Oturligt också att Elfsborg hade nya tröjor som spelarna tyckte var så fina att de inte ville skita ner dem i närkamper.
Men det var ju kul för killarna att de fick spela mot så duktiga spanjorer på en sån fin arena.
STÅ UPP FÖR FAN! Det är väl det minsta man kan begära. Jag är helt övertygad om att samtliga spelare i Valencia vaknar varje morgon och tar på sig brallorna, de har inte kontakt med yttre rymden och de äter ungefär samma saker som vi gör här hemma.
Förlåt en liten spya på onsdagslunchen...

Staffan sa...

Det var lite grand som att se ett nytt avsnitt av FC Z, där man nästan kunde bli lycklig bara en filmsamlande älvsborgare lyckades ta emot en tremeterspassning utan att i samma ögonblick få bollen snodd framför fötterna.

Kanske var det med detta i åtanke som Glenn hade tagit med sitt gamla lags matchdräkter och så generöst lånat ut dessa. Var inte Samuel Holmén förvånansvärt lik Tore föresten?

eff sa...

Måste säga att vanligtvis är jag ungefär lika intresserad av fotbollsallsvenskan och dess lag som fotsvettsallsvenskan (om en dylik serie nu anordnas) men dina texter gör att det nästan känns intressant.

Mina ord klarar inte riktigt av att förtälja hur stor bedrift detta är.

Jesper sa...

eff: Jag tackar och bugar.

Flugan på väggen sa...

Jag älskar Valencias sätt att spela fotboll. Alltså njöt jag av matchen.

Men för dem som inte kunde ta del av den glädjen, fick i alla fall njuta av Glenn som kommentator. Mannen är helt sannslös. Han är så usel att det slår över till att bli bra.

Kommentaren om att Valencia har problem i mitten av andra halvlek (i samband med att Elfsborg för första gången lyckas slå tre passar i rad till rätt adress) är helt obetalbar.