25 juli 2007

Mobaeck i stôlpen!

"Den gode Vessigebrosonen, broder till landslags-Niclas", säger just kommentatorn på SR Sjuhärad när Daniel Alexandersson byts in. All eventuell nervositet över att det är fem minuter kvar och bara 1-0 till Elfsborg förflyktigas med en gång inför sådana trivsamma anakronismer. Det låter som om det är en jordbruksmässa som refereras.

P.S. 1-0 mot Linfield låter inte så förbannat imponerande. Men man kräver inte så mycket av svenska lag i Europa nuförtiden. D.S.

11 kommentarer:

leifengkvist sa...

GRATTIS på namnsdagen, Jesper! Hoppas det blir tårta.

Neander sa...

Imponerande, eller inte, beror på vad man jämför med, så klart. En del svenska lag har åkt på riktiga praktsmällar i Europa under det senaste årtiondet. Eller ska vi kalla det under bosman-eran?
Eller är det "bara" Helsingborgs utslagning av Inter som imponerar?

Erik D sa...

Det enda som imponerar är Nebos lobbmål mot Barcelona.

Jesper sa...

leif e: tack, jag fick klara mig utan tårta, tyvärr. Men jag hade glädjen att köra igenom Vittsjö och kunde spekulera över var Ljungberg är född...

neander: Om Elfsborg slår ut Debrecen och sedan vinner även i tredje omgången/faller med flaggan i topp mot ett europeiskt storlag, då kan man tala om ett steg framåt. Annars inte.

Neander sa...

jesper: det är väl nästan förutsägbart att jag inte riktigthåller med, va? Kärleken till pengar må vara roten till allt ont, men det är väl ändå så att var gång en klubb med mindre ekonomiska resurser slår ett lag med större ekonomiska resurser så blir jag, mer eller mindre enligt en glidande skala, imponerad. Eller förbannad om Bajen är dom som står som förlorare.
Enligt samma princip tycker jag inte att Hasse Backes titlar med FC Köpenhamn imponerar nämnvärt.
Men till exempel tycker jag det var enormt imponerande av, i sammanhanget, lilla Trelleborg att slå ut Jack Walker-backade Blackburn och att pressa Lazio i internationellt cupspel under Prahl-tiden.

Jesper sa...

neander: Det är ett sympatiskt synsätt. Jag vet inte hur Elfsborgs ekonomi förhåller sig till Debrecens, men jag vet att det skulle kännas som ett halvfiasko att åka ut mot dem. Ungefär som det kändes när MFF åkte mot Thun och Djurgården mot Ruzomberok.

Neander sa...

Är ganska övertygad, inte helt säker, på att ett lag som Thun har större ekonomi, kan köpa bättre spelare, än MFF...
Svenska spelare som inte ens har etablerat sig i landslaget åker ju då och då till Schweiz. Inte kan det vara för att maten är godare och vädret vackrare där?
Ruzomberok har jag inte ens en gissning om.

Jesper sa...

neander: jag tror faktiskt att Thun har betydligt mindre omsättning än MFF. Tycker mig minnas att detta kartlades och skrevs då när det hände.

Dennis sa...

Enligt Wikipedia ska de ha haft en budget på 5 miljoner Franc det året. Har ingen aning om det är rimligt eller inte, verkar i alla fall inte vara en storklubb ens mätt med schweiziska mått. Min tyska är knagglig, men som jag förstått det har de mest spelat i andradivisionen och ännu lägre. Det är först på senare år som de kommit upp sig.

Anonym sa...

Hur stora är de sammanlagda nettolönerna till spelarna? Det är ju den springande punkten. Och Schweiz har ju ett "skumt" bank/skatte-system...

Jesper sa...

Enligt nedanstående enkät ligger Schweiz t o m efter Sverige när det gäller att vara attraktivt för fotbollsspelare. Medan Ungern ligger tre platser före...

http://www.spelarforeningen.com/index.php?mod=one&id=15595