02 juli 2007

Förrän rosig morgon lyser över Domnarsvallens mål

Det härvar veckan när jag skulle kunna se lite livefotboll, var det tänkt. Resultat: inte en elitfotbollsmatch i närheten (om man räknar bort Helsingborg, vilket jag i detta sammanhang faktiskt tänker göra). Och inte ens tillgång till någon internetanknytning: ni eventuellt kvarvarande läsare får ursäkta oss, om ni inte lyckas övertala Hagström att kläcka ur sig något av sina alltid lika genomtänkta bidrag om supporterkulturens välsignelser.

Tillbringade för övrigt midsommar med en Kalmar FF-supporter, den ende närvarande utom jag som inte arbetade inom psykvården. Mentalskötare är kul människor - vår värdinna ägnade kvällen åt att trakassera min frus finske chef genom att kasta fimpar och portionssnus i den grill han försökte fixa grishals på och oupphörligt påminna honom om en rosa skjorta han en gång haft på sig - men jag uppskattade ändå att ha någon annan utomstående där. Ola propagerade f ö för samma sak som Henrik Rydström brukar göra, att Kalmar FF-spelare ses över axeln i landslagssammanhang, med Rydström själv, Wastå och Bagarn Rosengren som exempel. Jag svarade att alla supportrar alltid tycker att just deras klubbs spelare är ringaktade av landslagsledningen och att Lagerbäck som älskar Gefle IF borde vara benägen att sympatisera med Kalmar FF också, men vid nrmare eftertanke är jag böjd att tro att Ola har rätt. Med mina egna landsbygdsromantiska tendenser är det svårt för mig att erkänna en sån här sak, men att jag sett årets allsvenska som en affär för Elfsborg, MFF och Hammarby skylles måhända att jag så gott som aldrig ser detta Kalmar FF spela, vare sig på tv eller någon annan stans.

Ola informerade mig för övrigt att biskopssonen Erik Johan Stagnelius troligen skulle ha hållt på Kalmar FF snarare än Kalmar AIK. Eftersom jag just röstat på denne romantikens föregångare till Henrik Rydström i Expressens omröstning om bäste svenske poet någonsin - "Endymion" dock, inte "Vän i förödelsens" - var jag intresserad av frågan. Om nån läste presentationen för nån vecka sen - jag hinner inte länka till den nu - vill jag bara vederlägga redaktionens påstående att Bragesupportern Dan Andersson inte skulle ha fått en endaste liten juryröst. "En spelmans jordafärd var faktiskt tvåa på min lista, och djurgårdaren Ekelöfs "Samothrake" trea.

För nån månad sen gnällde jag förresten över att Anja Gatu inte tagit sig ut ur Åke Stolts långtråkiga skugga som SDS-krönikör. Nu har hon emeleertid skrivit en lysande krönika om machofasonerna i MFF-leedningen och hur de biodrar till att skapa den destruktiva atmosfär som så uppenbart omger laget. Jag kan inte länka, som sagt, men gå in på Sydsvenskans hemsida och kolla, den var inne förra veckan. Anja blir bra, både för SDS och för svensk fotbollsjournalistik överhuvudtaget: jag drömmer om ett stort regn som ska falla och skölja bort alla majlardare och wennmän från landets sportredaktioner.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Allvarligt talat. Gatus krönika var det mest populistiska dravel jag läst på år och dag.
1. Klubben som (hittills) plockat in 125 miljoner på försäljningen av Zlatan o Rosenberg anklagas för att rea bort sina talanger.
2. Kvartergänget Bunkeflo - som tvingades gå ihop med en lokalkonkurrent för att klara elitlicensen - utmålas som ett föredöme som "ligger 1000 mil före MFF".
3. Hon upprepar lögnen om att klubbens ledning skulle kastat ut damlaget ur föreningen. Hur många gånger Sydsvenskan än upprepar det så är det fortfarande så att damerna lämnade föreningen på eget initiativ.
4.Läs det här citatet: "MFF, de som tror att de så länge de bygger en tjusig arena och har flotta kostymer kan kalla sig en modern förening." Sämre än så blir nog inte svensk sportjournalistik!

olle sa...

"Alla majlardare"? There's only one Jan Majlard - och tur är väl det.

jens sa...

anonym:
hon skriver i och för sig bara att bunkeflo ligger före mff på en enda front. "att se människan i idrotten".

men jag håller med dig att det hon skriver om att sälja talanger för "struntsummor" blir löjligt. sen när är 80 eller ens 40 miljoner en struntsumma och hon kan väl aldrig tro att någon europeisk klun någonsin kommer att lägga ut 300 miljoner för en spelare som dittills bara presterat i allsvenskan. eller kan hon?

leifengkvist sa...

Hon har ju rätt. Anonym tänker bara på Ibra och Rosenberg men glömmer Jon och Tommy Jönsson, Concha, Pode, Grahn, Sliper etc.

Efter ha sett KFF och Göteborgsmatcherna är det klart att det är nåt som är sjukt fel i Malmö. Jag är inte nära föreningen nog för att veta vad det kan va men Gatus förklaring låter väldigt trolig. Tänk bara på hur Hasse Borg försökte mörda Skoog efter BP matchen. Våld som glädje? Kapsylen i ögat ligger kanske på det kontot också?

Den gemensamma nämnaren alla dessa kassa år är ju Madsen och Borg. Bra affärsmän visst, men attityden? Mental träning har Madsen redan avfärdat som pussyfasoner.En inte alltför vild gissning är väl att machogubbarna kickar Åkeby och köper in en flashig anfallare -handlingskraft!

Redaktörn sa...

Inlägget väcker en del frågor:

Är det inte lite magstarkt att hänga Borg o Madsen för att Cavalli sålde Tommy Jönsson 1997?

Är det någon som inte inser att det var nödvändigt att göra sig av med Grahn?

När sa Madsen "pussyfasoner"?

"Hasse Borg försökte mörda Skoog." Är polisen informerad?

Jesper sa...

olle: I det här fallet tänkte jag inte bara på Majlards språkbehandling (den är förvisso unik, inte bara inom sportjournalistiken utan inom den alfabetiserade delen av mänskligheten överhuvudtaget) utan hans minst lika framträdande enfald. Som nämligen tar sig uttryck i samma flåsiga, råa-men-hjärtliga attityd som är så vanlig, både inom fotbollen och fotbollsjournalistiken. Hasse Borg som sätter kukar på bordet i styrelserummen känns som ett strålande exempel. Och vad gäller Malmö FF kan man älta anledningarna till domedag, men det man inte kan komma ifrån är att det är ett lag som under flera års tid har utstrålat frustration och prestationsångest, precis som AIK ofta har gjort det. Är det någon slump att det är samma lag som har den "kaxigaste" och mest uppblåsta attityden i svensk fotboll? Och går det att komma undan det faktum att MFF underpresterar med tanke på de pengar som östs in i laget, och med tanke på alla de spelare som presterar bättre när de lämnat klubben? Vilken är förklaringen till detta, om inte Madsens och Borgs attityd är det? Tänk om man kunde få höra vad en sån som Alf Westerberg innerst inne tänker om allt detta...
Och redaktörn, vad gäller Grahn så var han kanske inte ett exempel på en spelare som borde behållits i laget. Men kanske exempel på en som värvats av sportchefen, utan att tränaren hade så värst mycket att säga till om?

Redaktörn sa...

Dåligt exempel Jesper. Ur Prahlintervju 030810:
- Han är väldigt skicklig i spelet man mot man så
det är ett spännande köp, säger Prahl som redan förra sommaren ville ha Grahn till Malmö FF.
Nu får han sin önskan uppfylld och general Prahl, som normalt sett inte är någon vän av stora ord, tror mycket på sitt senaste trupptillskott.
- Jag tror att han kan bli en publikfavorit om han sköter sina kort rätt. Han har ett stort självförtroende utan att vara kaxig, jag tycker att han påminner lite grann om Fredrik Ljungberg, säger Tom Prahl.

Jesper sa...

redaktörn: Jag kan bara erkänna mig överbevisad. Här mindes jag uppenbarligen fel.
Däremot undrar jag fortfarande - varför är Malmö FF så mycket sämre på att förvalta sina resurser än exvis Elfsborg och Kalmar FF? Att Hasse Borg är duktig på att skaffa fram resurserna behöver det väl inte tvistas om, men att använda dem på optimalt sätt?

Redaktörn sa...

Det snackas så mycket, Jesper... En del tycker att Borg och Madsen borde hyllas för att de gjort MFF till den rikaste klubben i Sverige. Andra tycker att de borde sparkas för att MFF inte prenumererar på guldet. Du tycker att den ljusblå duon är för grabbig, Anja Gatu är arg för att de har fina kostymer och signaturen leifengkvist är upprörd för att "Borg försökte mörda Skoog".
Jag konstaterar att rikast inte alltid vinner i fotboll, spelet är mer komplicerat än så. Och det borde väl en man med TFF-sympatier vara glad för?

Jesper sa...

redaktörn: Jo, du kan inte ana hur glad jag är! Men ibland vore det också intressant att få veta varför saker är som de är.

Neander sa...

Men man får väl ha synpunkter på vad de gör av folk som Jon Jönsson, Markus Pode, Tobias Grahn m.fl? ÄVEN om de har mkt pengar? Det är väl just det som är grejen? De borde ha råd att hålla sig med viss bredd i truppen?
Och man borde väl få ställa krav, nästan omåttligt stora, på en klubb som har nästan omåttligt stora ekonomiska reschuscher?
Jag fattar att man inte kan stoppa folk från att gå till Ajax och liknande, men ändå?
Dom ska inte behöva försvinna till danska bottenlag, superettan och Elfsborg!
F.ö. undrar jag om det är helt konfliktfritt inom familjen? Åkeby har sin fotbollsfilosofi, Alf Westerberg har i tidigare klubbar visat sig stå för en helt annan filosofi. MFF har dessutom Hodgson/Houghton/Grip:s fotbollsfilosofi i väggarna. Dessutom fick Åkeby "ärva" en trupp formad av Prahl.

Tror fan det att det varken blir hackat eller malet.

Men som bajare klagar jag inte. Men jag är fascinerad av skådespelet. Jag tror dock inte att det blir någon Guldmask för Bästa Regi. Därtill har aktörerna för dålig kontakt med varandra för att det ska bli något av med det.