08 juni 2007

Klappat men inte klart

Det blev 3-0 till Sverige. Som väntat. Danmark förbjuds att spela de nästa fyra tävlingslandskamperna på Parken (och måste spela mot Liechtentein inför tomma läktare, vilket kanske inte är det hårdaste straff man kan tänka sig) och Christian Poulsen stängs av i tre tävlingsmatcher.
Ett ofrånkomligt beslut. Som dessutom innebär att det ser myckt bra ut för oss i kvalgruppen. Men klart är det inte. Nu får vi jävligt revanschhungriga och pressade danskar att göra med i Göteborg i september. Vad pressade danskar kan ställa till med, det fick vi olika prov på de avslutande 65 minuterna i lördags, men i Göteborg kommer Christian Poulsen att vara avstängd och vad vår stackars 29-årige vän beträffar misstänker jag att han avstår från att besöka matchen, även om han lär bo i stan. Det blir alltså bara allt det där som föregick avslutningen vi behöver oroa oss för. Trots allt - om Danmark tar full poäng på sina återstående matcher når de 28 poäng. Om vi förlorar mot dem, men slår Nordirland, Lettland och Liechtenstein, har vi 27. Om Spanien förlorar mot Danmark borta, men vinner övriga matcher har de 24, och skull kunna passera oss med en tillräckligt stor seger på hemmplan. Jag tänker inte gärna på den eventualiteten.

Men poängen från Köpenhamn ska vi inte be om ursäkt för. Vi hade straff med en minut kvar (och ett taktikbyte kvar att göra...). Trots allt tror jag nog att vi hade vunnit även om det s k "Feta Fyllot" inte ingripit.

9 kommentarer:

Dennis sa...

Danmarksmatchen ska väl spelas på Råsunda, om jag inte är felunderrättad. För övrigt undrar jag var Danmark ska spela sina hemmamatcher om de måste vara 25 mil från Köpenhamn, Esbjerg? Vet inte om det låter så lyckat.

Jesper sa...

dennis: Stämmer, Råsunda skulle det vara. Fan vet var jag fick det är med Göteborg ifrån. Det senaste jag hörde från Danmark var att de nog tänker på Esbjerg ändå. Utomlands spelar de nog inte. Till skillnad från turkarna har de ju inte en hel befolkning i Tyskland...

Neander sa...

Jon Dahl Tomasson har gått ut och föreslagit Aarhus...

Gösta sa...

Att matchen spelas i Stockholm är dessutom ytterligare bränsle för danskarna, som var skitsura över att den inte förlades i Göteborg dit deras supportrar har en kortare resa - vilket i sin tur är lite lustigt resonerat eftersom det bara är ännu ett skäl att inte spela matchen i Sveriges framstjärt (ge mig fem minuter så kan jag lista ytterligare ett tjugotal starka skäl).

Jesper sa...

gösta: Ja, men nu kan ju danskarna spela sina egna hemmamatcher där!

leifengkvist sa...

På Ullevi hade den till synes något otränade 29-åringen aldrig orkat springa över alla löparbanor innan han blivit nedskjuten av Ljungbergs sannolika snedspark till straff.

Enligt DN kan danskarna spela i Göteborg och flera ställen i Danmark (dock inte Aarhus), men i SvD duger inte ens framstjärten. Vem har rätt - och ska UEFA ändra beslutet?

I fotboll får domaren en lusing, i speedway dör folk - det får ändå sägas att det är skillnad på säkerhetsproblemen.

Jesper sa...

Olika städers avstånd från Köpenhamn måste väl ändå kunna bestämmas rent objektivt.

Dennis sa...

Jesper: Njae, kanske inte ändå. Aarhus, till exempel, ligger sisådär 30 mil från Köpenhamn (enligt Google maps) om man följer europavägarna. Men "fågelvägen" är det mindre än 25 mil (och det tycks gå en färja om man skulle få för sig att ta den vägen).

Jesper sa...

Uefa måste mena fågelvägen. Annars blir det svårtolkat. Men Don Ö har säkert nån driftig jurist på lut som kan hävda nåt annat.