07 juni 2007

Bysantinsk historia

Den machiavelliske Olof Lundh spekulerar i att UEFA inte alls kommer att ge Sverige segern i danmarksmatchen eftersom danskarna röstade på Platini som organisationspresident. Ah, det känns så världsklokt och illusionslöst med konspirationsteorier, men jag undrar ändå hur det skulle gå till. Inte för att allt är glasklart. Först trodde jag att domaren hade tydliga direktiv att matchen skulle brytas om en åskådare attackerade en funktionär: det skulle förklara hans tveklösa agerande. Sedan framgick det av en intervju att han inte måste bryta matchen, men att han däremot hade rätt att göra det, om han inte upplevde att säkerheten för honom själv och spelarna kunde garanteras. Nu kan man bestrida Herbert Fandels bedömning, men faktum är att han gjorde den, och faktum är också att den säkerheten var de danska arrangörernas ansvar. Om Uefa inte tänker desavouera domaren fullständigt och förklara att han helt missbedömde situationen måste de rimligen ge Sverige segern.

6 kommentarer:

Billy Swan sa...

Jag såg Assyriska-Bunkeflo i höstas. Då var domaren var nära att få en feting och rusade ut i omklädningsrummet och jag vill minnas att en och annan kastade saker mot honom från läktaren under språngmarschen. Då inväntade man kravallpolis i bort 45 minuter och spelade sedan klart matchen, de fem minuter som återstod.
I ljuset av det kan man diskutera Fandels beslut.
Danskarnas problem är att de två glada grabbar som sedan enkelt tog sig in på planen tydligt demonstrerade att säkerheten inte var tillfyllest. Med tanke på det - och att det var 40 000 på läktarna jämfört med knappt 2 000 i Södertälje - framstår inte Fandels beslut som helt orimligt.
Dessutom har jag som Jepser förbannat svårt att se UEFA döma något annat än 3-0. Då hänger man verkligen ut Fandel och domarkåren på tork.

Mats sa...

Inte bara det. Man ger i såna fall en tydlig signal åt all världens domare att deras beslut inte är något värda. Det här är väl ett tydligt läge för prejudikat. Skulle förvåna mig oerhört om UEFA inte tar chansen att peka med hela handen på hur framtiden bör se ut. Platini och Danmark? Karln yrar...

Sånger från nedre botten sa...

Hur kan en historia med Machiavelli bli bysantinsk? Niccolò föddes 1469 och resterna av Bysan (Konstantinopel) föll 1453.

En korrektare rubrik hade varit 'En florentinsk historia'...

MVH

Besserwisser

Jesper sa...

sånger: ah, en så kallad blandad metafor. Bysans var ju känt för sina invecklade hovintriger.

Den sista resten av Bysans, kejsardömet Trapezunt, överlevde förresten till 1471... Niccolò kan ha blivit inspirerad i vaggan...

Sånger från nedre botten sa...

Visst, men det finns det många hov som var. Men fortsätt gärna slingra dig...Det ser..intressant ut.

Jesper sa...

"De talrika komplotterna och tronskiftena vid det bysantinska hovet är ursprunget till uttrycket bysantinska intriger." - susning.nu