11 maj 2007

Måsen vet en väg till vila, hjärtat ovan jord vet ingen

Fredag, fredag. Och vad ser vi i kristallkulan inför helgen? Att TFF bör kunna lämna jumboplatsen redan imorgon, om AIK bara gör sitt jobb. Att TFF mycket väl kan vara tillbaka på jumboplatsen redan på måndag, om Halmstad BK gör sitt jobb. (Skulle motsatsen inträffa kan TFF som bäst hoppas på att avancera till fjärdeplats, måste jag tyvärr upplysa om efter omfattande sannolikhetskalkyler). Att Hammarby bör behålla serieledningen skulle jag också tro. Det gnölas om unge Charlie Davies, men jag håller med Grönvitasidan att det inte är så dåligt bara att skapa alla de lägen han gör. Herregud, jag minns första gången jag såg Johnny Ekström, i en Uefacupmatch mot några skottar (hösten -86?) där han skapade ungefär 35 frilägen och gjorde mål på ett enda. Fortsätter Davies att skapa lägena så kommer också målen. Sen är det en annan sak att han är en fadersframpiskad idrottsbroiler av det slag USA verkar så bra på att producera (Tiger Woods, systrarna Williams) - hade han varit från de forna Öststaterna hade det inte varit någon ände på hur folk hade förgryst sig. Men amerikanarna har sin särskilda variant, inom alla grenar av showbiz, och när man kollar lite närmare på det är det frapperande hur många av de stora amerikanska namnen som börjat redan som knattar, påpiskade av fanatiska föräldrar. Och det gäller allt från Hank Williams till Sam Cooke till bröderna Osmond och Michael Jackson. Frågan är om det är en hundraprocentig regel att barnstjärnor alltid blir mer eller mindre knäppa när det blir vuxna?
För att återvända till gamla trygga Kinder-Gulag vidhåller jag min tro på Elfsborg och Malmö FF. Men för att de ska leva upp till denna min tro krävs det faktiskt, förr eller senare, en seger i en jämn och oviss match mot motståndare som just Kalmar FF respektive ett derbygalet Helsingborg. Kanske läge att hyra in pappa Davies?

P.S. Kan förresten nån förklara varför HIF-are hatar Christian Järdler? Jo, jo, jag vet att ruktiga fans måste hata varenda människa som har spelat i laget förut, men Järdler var ju faktiskt i Turkiet innan han gick till MFF? Jag frågar, för jag tycker han verkar vara en snäll påg - efter matchen mot AIK i Malmö ifjor när jag utsänd Expressenkrönikör frågade jag honom i omlädningsrummet vad det var för fågel som vandrat över plan mitt under matchen, eftersom jag såg att han gett den en lång blick. "Det var en ungmås", sa han. "Jag blev lite orolig för den." (Tilläggas bör att den spatserade från ena målet till det andra utan att komma till skada - det var en ganska sömnig match). D.S.

12 kommentarer:

Sanjay sa...

Jag tror att Järdler har uttryckt sig lite negativt om HIF i samband med övergången till MFF.

Studiomannen sa...

Ekström gjorde ett kanonmål mot Aberdeen tidigt -86. Han var mer effektiv än sitt rykte.

För övrigt var det ett skämt som Kallebäcks-expressen sade om att han inte ens visste vad "spaghetti" hette på italienska...

En sann hjälte.

Dysterkvisten sa...

Asså, plus att han lät Göken skalla bort huvet för sig.

Anonym sa...

"Glöm inte hatet mot Järdler, han ska hatas och äcklas ändå om han inte spelar! Vi ska aldrig glömma, vi ska aldrig förlåta!
_________________
Helsingborg Hardcore!"

Ovanstående är bland de vänligaste man kan läsa om Järdler på www.karnan.nu. Jag vet inte heller vad denne hygglige vänsterback gjort för ont, men de verkar arga i Helsingborg.

Jesper sa...

Jo, nog lär Järdler äcklas alltid. Det är inte lätt med språket alltid om man är en Helsingborg Hardcore. Då får man hitta nån att hata istället.

Anonym sa...

Kom igen Järdler, skit i Kärnan.

Anonym sa...

Det där med Järdler och hetsen mot i stort sett alla spelare som lämnar en klubb är ju inte så svår att förstå egentligen. Jag antar att det var en retorisk fråga för att väcka debatt?

Det är ju naturligtvis ett sätt att försöka kontrollera en okontrollerbar omgivning. Det är ju samma visa som i ett vanligt förhållande som spricker: Varför hatar man en person som lämnar en?

Jo, det är ett försök att kontrollera det man inte har någon kontroll över...


/Flugan på väggen

Anonym sa...

Mytvarning! Det finns massor av spelare som byter klubb utan att eh, "hatas och äcklas".

De som drabbas är oftast såna som tidigare strukit de hårdaste fansen medhårs med löften de inte kunnat/velat hålla (tänk "once a Blue always a Blue"-Wayne, eller "Leeds til I die"-Alan).

En annan kategori är de som "felciteras" i media i samband med transfer (tänk Fredrik "jag är för bra för Superettan" Björck, eller Björn "Luton är ett riktigt dynggäng" Runström).

Man kan tycka att ingen förtjänar att hatas för nåt så betydelselöst som fotboll (eh), men det är Sune Sylvén att inte begripa hur eller varför det kommer sig att vissa råkar illa, med de allra flesta inte.

Jesper sa...

men jag undrade rent specifikt i det här fallet varför Järdler blir avskydd när han först går till en turkisk klubb och sen till MFF? Att somliga HIF-are tycker att det är anstötligt att gå till MFF vet jag, men om man nu inte går direkt dit?

jens sa...

jag är ju själv HIF-are och förstår inte heller hatet mot järdler. framför allt eftersom HIF, i samband med att järdler var på väg bort från turkiet, så vitt jag minns förklarade att vänsterbacksplatsen var besatt (av peter christiansen) och att järdler inte var intressant.

vad ska killen göra?

jens sa...

givetvis menar jag att vänsterbacksplatsen var tillsatt av pc. inte besatt av.

Jesper sa...

jens: ja, det verkar lika logiskt som om TFF-fans skulle hata Magnus Arvidsson.