11 maj 2007

Du ska va president

Fast det är några år sen nu kan jag fortfarande bli upprörd (vilket på ett sätt gläder mig, men det är en annan historia).
Jag kan inte riktigt begripa intoleransen mot spelare som kan dra tre gubbar men sällan glidtacklar. Visst gillar jag också alltid kämparna, de som med sin vilja kommer längre än vad de har talang för. Den som ser ut att ge allt för sitt klubbmärke kommer alltid att uppskattas på läktaren och det är också rimligt.
Det som retar mig är att teknikerna bedöms mycket hårdare, man kräver att de ska lyckas med varje dribbling och att de ska delta i varje möjlig närkamp. Ingen begär av en ytterback att han ska kunna dribbla, men en yttermittfältare måste tydligen vara komplett som spelare för att gå hem i alla läger.
Det var en förmån att få ha Kennedy i sitt lag. Jag och de flesta tyckte det men som alltid med tekniska spelare fanns det fans som kastade skit.
Lycka till i Ajax, Kennedy.
Och välkommen tillbaka.

8 kommentarer:

Sanjay sa...

Det fanns de som hävdade att MFF blev bättre när Afonso stack, ja det finns ju även de som hävdar att Sverige spelar bättre utan Zlatan. Typ.

Jesper sa...

sanjay: detta senare hävdades senast av Hermann Dill i Expressen förra veckan. Men jag tror - och jag är övertygad om att Hermann skulle kunna lägga ut texten om detta - att man kan tycka att Sverige av någon anledning, just nu, spelar bättre utan Zlatan, utan att för den skull tycka att Zlatan inte är Sveriges i särklass bästa fotbollsspelare. Empiri: Sveriges två bästa matcher det senaste året (England i VM, Spanien i EM-kval) var utan Zlatan, den tredje (Paraguay i VM) var till hälften utan Z. Varför det har varit så är utan tvekan en komplex fråga, men enkla polariseringar och demoniseringar av olika åsikter kommer aldrig att hjälpa till att reda ur saken.

En annan sak är att Hagström har helt rätt i sitt inlägg. Och att det är en faktor av många, många andra i Zlatanfrågan.

Sanjay sa...

Mycket selektiv empiri, han har tagit Sverige till slutspel, skjutit Sverige vidare till kvartsfinal i EM, jag lovar att Zlatan har gjort bra matcher i landslaget, flera stycket t.o.m. Men inte alltid och det var väl vad Hagströms inlägg handlade om. Om Sverige spelade 10 matcher utan Zlatan 10 matcher med, så är jag övertygad om att det skulle gå bättre i det senaste fallet. Tyvärr blir det svårt att kolla upp. Nu har han ju dessutom hamnt i sistsen att han måste göra mål i första kvarten för att folk inte ska nicka och säga vad var det jag sa.

Men för att inte uppehålla oss vid Zlatan, så var faktiskt det bästa exemplet på feneomenet Afonso när han spelade i MFF. Folk vill nog inte kännas vid det nu, men jäklar vad det klagades på honom. Från första dagen faktiskt, redan på träningsmatcherna och sen fortsatte det. Några halvdassiga matcher av Junior så får du nog höra förra säsongens mantra, trampar på bollen, jobbar inte hem...

Med det sagt så råkar ju den andra typen av spelare ut för samma typ av mobbing och då är det ju lite värre för de kan göra en bra match utan att bli uppskrivna, det är ju nästan smärtsamt att läsa alla nålstick här och där. Är man 21 år så ska man göra mål bak stödjebenet, inte bryta, täcka, tackla och ta på sig frisparkar när det behövs. Det är en sak som är säker.

Undra om allt detta inte har något släktskap med den uppblossade debatten om näthatet?

Sanjay sa...

Jocke Nilsson handlade det sista om.

Neander sa...

Att Håkan Mild blev kallad träben är väl det tydliga exemplet på motsatsen.
Ett träben som lirat i Real Sociedad och Servette bl.a.
För ordningens skull ska jag väl tillägga att jag gillar både till exempel Süleyman Sleyman och Kennedy.
Fotboll är ett lagspel. Det är alltid lagets kollektiva styrka som avgör i längden.
Kennedy hade mycket hjälp av Suleyman Sleyman bakom sig. Sleyman som aldrig gjort något mål i allsvenskan. Och Sulan hade massor av hjälp av Kennedy, trots att Kennedy inte alltid jobbade hemåt.
Det var mycket bra för omställningsspelet att det var på det sättet.

Erik D. sa...

Skönt att efter ett par ord inse vem som är krönikör till inlägget. Hagsröm, du är en evig hjälte. Kennedy önskar vi allt gott. När jag, för tidningen Södermalms Hammarbybilaga, intervjuade hela spelartruppen 2002-03 och satt ner med Kennedy, och han på min fråga om han skulle rösta i valet som närmade sig svarade att han inte var så insatt i politik, men att det nog skulle lösa sig innan det var försent. Skön inställning, om än något naiv. I morgon vinner Hammarby med 3-1 mot ÖSK och allt känns väldigt bra.

Gustaf Lindborg sa...

Intressant tanke du presenterar, Hagström. Jag har själv inte tänkt på det, men det stämmer faktiskt.

leifengkvist sa...

Men du kan ju inte komma och säga att Jocke Nilsson har varit bra mot Trelle och Bajen? Han har aldrig varit nån trixxare men ändå varit fantastiskt bra på att bryta, tackla, täcka. Nu gör han varken eller och möjligen är det galenskapen att ha honom på kanten där han är tänkt göra det han är usel på, nämligen att slå inlägg bak stödjebenet. Nä in med Pode på kanten och Ofere på topp. Jocke får vara backup till Daniel - om detta märkliga spelsystem måste behållas.