27 april 2007

Drama i cosmorama

Det finns något jag alltid avundats de holländska fotbollsfansen (nu talar jag klubbfotboll) och det är de mycket behagliga reseavstånden - 15-20 mil täcker de flesta bortamatcherna. Som svensk resande fotbollssupporter är det oundvikligt att efter en säsong ha genomlidit ett antal molokna 50-milahemfärder efter dystra bortaresultat.

Trist däremot i den holländska klubbfotbollen måste vara hopplösheten för den som inte håller på något av lagen PSV, Ajax eller Feyenoord. 1963/64 vann numera insomnade Amsterdamklubben DWS ligan. Därefter har titeln bara vid ett tillfälle gått till en klubb utanför topptrion - 80/81 när AZ 67 vann.

Men nu kan det vara dags igen. Ligaupplösningen denna söndag är osedvanligt dramatisk. Tre lag delar ledningen på samma poäng inför sista omgången. AZ Alkmaar, PSV och Ajax har 72 poäng efter 33 omgångar. Slagläge för AZ som har den bästa målskillnaden och möter 16:eplacerade Excelsior borta. PSV har mittenlaget Vitesse hemma medan Ajax spelar borta mot WillemII (15:e plats).

Lycka till!

1 kommentar:

Sånger från nedre botten sa...

Varför älskar man BP? Jo, för att det är en behaglig tunnelbaneresa på cirka 30 minuter till Grimsta IP. Väl där: En gullig fotbollsplan i skogsbrynet mellan Hässelby gård och Råcksta, sköna backar att ligga och ta en öl i strax innan avspark. Tillåter vädret är det bara fem minuter ner till ett bad i Mälaren efter matchen.

Sa jag förresten att det är mina barndomstrakter?