11 april 2007

All vår början

Inledningsomgången för ett år sen:

Gais-Örgryte 2-0
AIK-Gefle 2-2
IFK Göteborg-Öster 0-0
Malmö FF-Häcken 1-1
Hammarby-Helsingborg 4-2
Halmstad-Elfsborg 0-1
Kalmar FF-Djurgården 0-1

Vad kan man med efterklokhetens skarpa blick läsa in för sanna omen i detta? Att Gefle och Gais skulle klara sig bättre än väntat; att Malmö FF, Göteborg och Halmstad skulle klara sig sämre. En erfaren konstruktör av mönster i efterhand (en s.k. "historiker") ser också Elfsborgs guld förebådat i den där bortasegern på Örjans vall och Örgrytes nerflyttning bebådad av nederlaget i derbyt. Men vem hade kunnat förutspå AIK:s succéartade säsong och Djurgårdens fiasko efter denna första match? Vem hade kunnat förutse att Häcken och Öster skulle gå så illa efter dessa båda meriterande bortakryss? Och vem hade kunnat veta att både Hammarbys storartade formkurva och Helsingborgs kräftgång - som båda helt korrekt förutspåddes redan av denna match - skulle brytas av skador, spelarförsäljningar och pöbelupplopp på ena sidan och Henke-Baxtereffekt på andra?

Därmed sagt att det är svårt att dra slutsatser av en omgång. Men jag är faktiskt överraskad av att Djurgården inte har kunnat få ihop sitt skit bättre än så här. Mer av det än att Brommapojkarna visat sig bättre än sitt rykte - jag har de föraktfulla avfärdandena av Gefles allsvenska chanser i färskt minne...

Vad gäller Trelleborgs chanser vet jag inte vad jag ska våga hoppas. Ett par beståndsdelar i det traditionella gamla TFF-konceptet finns där: en jävligt bra målvakt, en solid backlinje och en forward som kan göra mål mer eller mindre på egen hand. Men vad händer om Fritz, Fakhro, Melander eller Mensah blir skadad? Och dessutom fanns det i det gamla TFF alltid ett par tunnhåriga gamla gubbar som kunde gneta och hålla på och hetsa livet ur motståndarna på mittfältet. Tommi Grönlund var det sista stora exemplet. Måste säga att jag har svårt att känna att Samba-Thylle är en sådan man. Och Cetinkaya kämpade visserligen berömvärt när han kom in i fredags, men jag ser inte honom heller som en sådan spelare - men vi ska hoppas att jag har fel.

TFF-fans var för övrigt arga på Anja Gatu för att hon frynt på näsan på långbollarna på Vångavallen i SDS i lördags. Och visst, det känns en smula högbrynt och missriktat att komma till Trelleborg och ondgöra sig över bristen på skönspel, det är ungefär som att tycka att det inte finns nån melodi i hårdrock. Men jälv frapperades jag mest av att Gatu inte verkar ha frigjort sig ur sin företrädares skugga: Åke Stolt var ofta en parodi av sig själv under de senaste 10-15 åren av sin krönikörverksamhet och nu hade Gatu övertagit vissa av hans stilistiska manér, det lite pratsjuka och koketta staplandet av bisatser på varandra. Men hon behöver kanske bara bli lite varm i kläderna så svettas hon ut det där.

15 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

Var det nån öm tå hon trampade på? Nå, nu var det inte det ärendet jag hade. Är det din dotters gäng min dotter möter på lördag kl 15.40?

Jesper sa...

sånger: Yes, indeed! Och som du förstår kommer vi att köra hårt med långbollar och press på bollhållaren...

Basse Hacke sa...

Var spelar ni? Den här drabbningen kan man ju inte bara missa. Jag och firmapöjkera kommer och hejar.

Jesper sa...

Skytteholms IP. Som för ändamålet - "Max Cup", arrangerad av Vasalund/Essinge - lär vara uppstyckad i sisådär 12 småplaner.

Först nu har det slagit mig att vår lilla match, Sånger från nedre våningen, väl lär spelas samtidigt som det "riktiga" mötet mellan Hammarby och Trelleborgs FF. En händelse som liknar en tanke.

Sånger från nedre botten sa...

Jo du. Så är det. Vi kommer vara lyckligt ovetandes om matchresultatet på Söderstadion. Såvida inte du står och glor i mobilen under din dotters match, men nä det tror jag nog inte. Vissa matcher är viktigare än andra.

Jesper sa...

Visst är det så. Det ska bli kul att ses! I S:t Erikscupen möts vi däremot inte, vad jag har kunnat förstå. Däremot har vi Hammarby, AIK och Djurgården (ett var av deras många F-99-lag, antar jag) i vår division, så jag ser fram mot att få se Hagström och Isobel i publiken när det smäller!

Sånger från nedre botten sa...

Kul! Vi möter ju inga såna "storheter", däremot stenhårda derbyn mot ifk aspudden. Vilket på sitt sätt nästan är roligare. Och sen har vi resten av sydvästra Stockholm.

Vi lär ha några timmar att fördriva tiden med under både lördag och söndag, matcherna ligger ju inte direkt inpå varandra...

Studiomannen sa...

Med utgångspunkt för vad jag såg på plats på Örjans Vall förra året mot Elfsborg var att Elfsborg blir farliga och HBK har svårt för att göra mål...

Jag hade ingen möjlighet att närvara på någon premiärmatch (host och atjoo) men HBK verkar varaavett annat virke i år.

Förresten: jag är blåvit som jag sagt förr. Rutinerad som jag är såg jag ingen skam med att tappa poäng borta mot TFF. Man behöver bara kolla förra årets cupförlust.

Det viktigaste med hela omgången fick vi reda på i mötet BP-DIF. DIF blir inget topplag med det spelet. Kom ihåg var ni läste det först. Slå mig i skallen med detta i oktober, men jag säger att DIF hamnar nedre halvan.

Inga övriga resultat var ju särskilt osannolika.

Jesper sa...

studiomannen: tja, resultatet AIK-Kalmar FF kan kanske också visa sig profetiskt. Hur reagerar alla AIK-fans som ställt in sig på ett nytt succéår om maskinen börjar hacka? Hur reagerar Norling och hans spelare när de nu för första gången har riktiga förväntningar på sig?

Isobel sa...

Men jag måste visst upprepa mig. Att djurgården skulle vara ett topplag är något som febriga supportrar drömt ihop med illa pålästa kommentatorer. Det är liksom samma lag som i fjol förutom dahlberg och tauer och även om båda verkar lovande så gör de ingen direkt avgörande skillnad mellan att, säg, förlora mot GAIS och att förlora mot ett ultrataggat BP. BP var ju dessutom, om än möjligen endorfindopade, rätt bra. Lennart Ekdals son hade flera fina grejer och Guterstam visade varför han gör många mål mot mediokert motstånd (som DIF då alltså).

Jesper sa...

Allt går liksom mycket fortare nuförtiden. Det tog Malmö FF och IFK Göteborg ett halvt sekel och hela väggskåp fulla av troféer för att jobba ihop samma baksmälla som Djurgården verkar ha fixat ihop på två eller tre säsonger...

Studiomannen sa...

Jesper: jag inser att jag nog får ta med KFFs seger också. Men JAG är inte förvånad. Tvåan satt där den skulle på lången...

Isobel: kanske ogillar du jämförelsen, men jag har svårt att tro att mitt lag står där med pokalen efter sista omgången också. Förra året tippade jag så uppåt väggarna fel så jag har bara garderat mig med att säga att guldet blir skånskt i år.

Anonym sa...

Vad är egentligen en bisats och är företeelsen verkligen så vidrig som ibland görs gällande här på THS?

Jesper sa...

jag tar det från wikipedia, "bisats eller inbäddad sats är en sats som inte självt kan utgöra en mening, utan den är alltid en del av en huvudsats, en annan bisats eller en fras", jag kan inte minnas att jag har angripit just bisatser tidigare, det är inget fel på dem om man bara inte använder dem mekaniskt, och vad Gatu gjorde i Stolts efterföljd, inser jag nu när jag håller på att upprepa det för mig själv, är snarare att stapla huvudsatser på varandra, på det här viset, för att få det hela att verka ledigt och otvunget och avspänt och för att dessutom fylla krönikeutrymmet utan att behöva sätta punkt en enda gång. Liksom.

Anonym sa...

Elegant förklarat. Liksom. Tack.