21 mars 2007

After Work

Missnöje hördes från Göteborg och Offsideredaktionen om nya Goda Nyheter. "Här ska de satsa på sport för en gångs skull och så väljer de bara ut sånt som inte handlar om sport." Ungefär så. Och visserligen vet jag att juryn inte direkt var nedtyngd av sportnörderi - idrottsintresset lär till exempel vara en av de saker Björn af Kleen delar med Carl Bildt - men å andra sidan har jag alltid hävdat att ett sportreportage blir bra av exakt samma anledning som ett annat reportage blir bra. Det egendomliga med sportjournalistikens värld är att sakkunskap anses ursäkta intellektuell och språklig inkompetens på ett sätt som jag inte tror skulle kunna vara fallet utanför fältet. När det kom till de stora namnen inom fotbollsjournalistiken så anser jag att de som borde vara med var med (Olsson, Bank), de som inte borde vara med var inte med (Esk, Majlard) och det är alltid nåt.
Men jag saknade också många namn i boken (Erik Niva, Brask, hela Offsidegänget, Tony Ernst, bloggkollegan på Grönvita sidan upp.). Jag kan däremot inte peka på någon text av någon av dem som jag anser borde ha varit med istället för nån som nu var med (jo, Henrik Jönssons "Spelarfabriken" om verkligheten bakom det brasilianska fotbollsromantiken var ett fantastiskt reportage som jag inte kan förstå att det inte platsade bland de 35 bästa 2006), men efter att ha läst artikelrubrikerna känner jag ärligt talat inte igen många av dem. Får återkomma när jag läst boken.

6 kommentarer:

...grönvita sidan upp! sa...

Jesper: Snällt att tänka på oss, men det vi sysslar med är inte journalistik, varken god eller annan.
Skillnaden mellan oss och journalistkåren är att vi inte hycklar om saken.

Jesper sa...

gsu: tja, jag tycker faktiskt att ni sysslar minst lika mycket med journalistik som de där vars namn börjar på "L-". Allt som står i tidning är inte journalistik. Det de valde ut från oss var definitivt inte journalistik. Vad de hade för urvalskriterium vet jag inte, men jag vet vad Oscar Wilde hade och har alltid tyckt att det lämpar sig ganska bra även för tidningar och bloggar - "books well or badly written, that's all"
herregud, kan det som valdes ut av oss kallas för journalistik? Allt som står i tidning är inte journalistik heller. Vet inte hur de definierat skillnaden,

...grönvita sidan upp! sa...

Jesper: Nä, men du är journalist, och du uppfattas som journalist, vare sig du vill eller inte. GSU är inkognito.

Sedan ska villigt erkännas att vi har varit i en formsvacka hela 2006. Bara reagerat och bemött i stället för att vara proaktiva (hatar egentligen marknadsföringstermer, men fotboll är business). 2005 var ett bättre år i det avseendet. Skulle det vara någon text som hade funkat i sammanhanget hade det väl kanske varit den här och den här i sekvens, men vi har en känsla av att vår Don Quijote-attityd gentemot svensk sportjournalistik hade legat oss i fatet även om någon mot förmodan bemödat sig med att skicka in dem.

Notera att texten från Tre Hörnor Straff förvisso är en pastisch på journalistik, men att den i första hand driver med supportrar, professorer och kulturarbetare. (Det är inte ironi som inte "funkar" på nätet, det är subtilitet.)

Nåväl. Grattis!
Måste testa den där Orrenius.

Malena sa...

Jag saknar alltid Kristina Kappelin när folk ska göra listor och utnämna sportskribenter.

Och Gsu är absolut en av de bättre skribenterna av folk som skriver om sport i Sverige.

Anonym sa...

Jag har läst rätt många av reportagen som kom med och tycker inte att allt platsade om det nu var stil och berättelser som skulle premieras. Många utvalda texter fick stor publicitet och redigerades ut stort tack vare att det handlade om stora stjärnor (typ Orrenius om Bubka) eller som Malin Franssons epos om hästhopparen Lotta Schultz problem. Ofta ämne mer än innehåll och stil. Orrenius var okej, Fransson mera tveksam.
Och, att göra en antologi med 35 texter och inte hitta någon från Erik Niva som platsar - jag vet inte vad jag ska säga. Antingen nominerade AB inte Niva eller så rökte de spännande saker när de gjorde urvalet.
Offside har jag lättare att förstå. Längden på Offsides texter gör att boken hade blivit väldigt tjock och fått en tydlig slagsida - alltså mer en redigeringsteknisk fråga. Om jag var Offside skulle jag skita i det - Stora Journalistpriset är trots allt tyngre och var helt välförtjänt.

Jesper sa...

malena: håller i stora drag med om Kappelin.

gsu: självbild är besvärliga saker (jag har en kompis som gick i samma klass som Anneli Jordahl i Trellrborg o minns henne som klassens snyggaste o populäraste tjej, själv gör hon nu karriär på att framställa sig som ringaktad arbetarklasstjej o det kan mycket väl vara så hon uppfattade det) men jag har nog aldrig uppfattat mig som "journalist" i min allmänna världsuppfattning. Tycker i alla fall att vi har betraktat fotbollsjournalistkåren genom tämligen skeptiska glasögon på denna blogg.

Min ordboks definition av "journalistik" är f ö "det att (yrkesmässigt) skriva tidningsartiklar el. arbeta med (nyhets)program i radio el. TV".