20 februari 2007

Syndens lön är döden

Bland feministiska kamporganet Aftonbladets lista över "störiga stockholmsfenomen" som man kan plusbedöma i en omröstning på tidningens webbplats lägger vi märke till "kvinnor som ockuperar två säten på bussar och tunnelbana med sina väskor och kassar". Eftersom vi på Tre Hörnor Straff är erkända specialister på att upptäcka störiga beteendemönster hos våra medmänniskor noterar vi dock framför allt att några gravt asociala beteenden saknas - till exempel att sätta sig ytterst på ett dubbelsäte på bussen eller tunnelbanan fast platsen innanför en är tom (vilket tvingar den som vill åt den platsen att tränga sig förbi en) eller att prata i mobiltelefon samtidigt som man expedieras i en kassa. Båda dessa dödssynder är, vill vi påpeka, könsneutrala. Liksom deras motsvarighet i fotbollssammanhang - att säga "Män Jo" när man menar Manchester United, eller "Freddie" när man menar Fredrik Ljungberg.

10 kommentarer:

Malena sa...

Det är möjligt att människor av båda könen sysslar med det, men det där med att säga "Man U" och och "Freddie" är ändå del av nån slags prestigekamp som jag finner grabbig. På ett tråkigt sätt.

Men det jag egentligen skulle säga till dig Jesper, var att den bortglömde sonen Sebastian Larsson verkar vara funnen.

Dysterkvisten sa...

Ólafur Ingi Skúlasson klar för HIF!!! Verkligen inte årets värvning, men budgetbalansen spelare in-ut Sverige-Island ser ut att hamna på plus för Island denna säsong as well.

Förresten, finns det inga ekonomer som har skrivit något vettigt om marknaden för fotbollsspelare. Jag funderar på ett inlägg nedan, om "attraktiva länder att vara proffs i". Det vore intressant att kolla diskrepansen mellan var ländernas ligor placerar sig i FIFA-rankingen och jämföra med var de placerar sig i den här "attraktiva länder" utifrån de dimansioner du snackar om i Oooh, I'm the taxman-posten. Jag menar; uppenbarligen blir inte danska ligan SÅÅÅ mycket bättre av att ha finfina villkor jämfört med den svenska (hur många placeringar skiljer det i FIFA-rankingen? Knappast 18, som i attraktiv-landsligan?).

Jag kanske är ute och cyklar. Men å andra sidan har jag slutat dricka kaffe, så jag är icke tillräknelig.

Jesper sa...

dysterkvisten: Nej, men Danmark har från ett betydligt sämre utgångsläge passerat Sverige. Det är väl så man måste bedöma det. Har man en liga med stjärnglans har man naturligtvis råd med att erbjuda sämre villkor, för fotbollsspelare lockas inte enbart av pengar - annars skulle Saudiarabien och Gulfstaterna ha världens bästa fotbollsklubbar. Men om man befinner sig på fotbollsvärldens skuggsida, då får man försöka locka spelare med de medel man har och det är väl det norrmän och danskar har begripit.

Jesper sa...

malena: jag håller med dig om att få tjejer säger "Man U", precis som få tjejer sysslar med fotbollsvåld. Men det bör för ordningens skull sägas att det skulle vara lika klandervärt vem som än gjorde det...

Kul att Sebastian Larsson är upphittad! Det blir nog han som blir vår nye Thomas Sjöberg (senaste hjälten i Belfast).

Anonym sa...

Kring 1979-80 började jag åka till England för att se fotboll. efter 20-30 matcher kändes det helt naturligt att tala om fotbollen på engelsmännens sätt. Det må vara grabbigt (eller utslag av någon annan social störning) men sedan dess har begrepp som Man U, Palace, QPR och Man City legat väl i min mun. Precis som Blåvitt, Gnaget eller MFF.
/M Hagström

Jesper sa...

Hagström, vänd dig bara till vårt kansli och redogör för dina skäl så är jag säker på att vi ska kunna utfärda en skriftlig dispens.

Isobel sa...

Jag vill bara påpeka att för den som är uppväxt med att engelsk fotboll omtalas på engelska så ligger Man U rätt enkelt i munnen. Till skillnad från "freddie"! (dock oftare uttalat som "man fucking united") Så har jag också på familjesammankomster efter ett gäng öl tvingats genomlida konstiga hyllningslåtar till steve gerrard sjungna på nån slags komplett oberipligt scouser-mål.

Jesper sa...

isobel: Givetvis kan man också få dispens om man har engelska som hemspråk. Dock måste väl alla hålla med om att det skulle vara outhärdligt Horace Engdahlartat att uttala alla utländska namn på det berörda språket ("Lann-dön"!). Man måste rimligen hitta nån lagom stiliserad variant - när jag var liten minns jag att det kunde heta "Livårpool" med kraftig skånsk brytning och "Sjelsi" i stället för "Tsjelsi". Dessutom växte jag upp med en far som kallade (och kallar) sitt engelska favoritlag som han såg i Malmö 1951 för "Sänderländ". If it's good enough for Staffan Lindeborg, it's good enough for me.

leifengkvist sa...

isobel: Jag har ibland undrat varför ett uttryck som "Man fucking United" är positivt? För det är det väl? För en scouser antar jag att det heter "Fucking Man United"?

jesper: Visst är det störigt att sätta sig på det yttersta sätet i T-banan, men rätt ofta sitter man ju redan där när den inre sittande snubben går. Menar du att man ska byta säte då?

Det allra störigaste är ändå människor som pratar jobb i mobiler...jag hör gärna på sprit- och knullhistorier eller om matinköp. Men när folk pratar om var man hittar den o den filen i datasystemet eller om säljpresentationen de ska ha nästa vecka...då vrider iallafall jag på min mp3 på max. Hu.

Jesper sa...

leif e: ja, enligt de stränga bayerska renhetslagarna för personligt uppträdande måste man flytta in om platsen innanför en blir tom.