22 februari 2007

Sub specie aeternitatis

Med någon möda har vi börjat fundera över vad som kan tänkas inträffa i år i det så att säga större perspektivet, vilka ändringar, med andra ord, som kan tänkas äga rum i den Allsvenska maratontabellen. Hur ser lagens utsikter ut, vad har de för möjlighet att avancera, löper de rentav risken att tappa mark? En snabb titt i den tabell som underhålls av Jimmy Lindahl på Svenska Fotbollsstatistikers Sällskap (tre poäng för seger) avslöjar att

* IFK Göteborg inte alls kan känna sig trygga på den förstaplats de erövrade från Malmö FF under skåningarnas sejour i Superettan år 2000. MFF är just nu bara 8 poäng efter. Stor dramatik väntar alltså under 2007!

* AIK ligger där de ligger på tredjeplatsen. 137 poäng upp till tvåan MFF, 222 ner till fyran IFK Norrköping, som dessutom inte har någon möjlighet att försöka komma ikapp på ett tag än.

* Femman Elfsborg ligger ytterligare 419 poäng bakom Norrköping och får vara glada över att ha sexan Helsingborg ytterligare 61 poäng bakom sig, på 2005 poäng.

* Djurgården, på sjunde plats, får vara glada över att de helt nyligen passerat åttan Örgryte IS. Och rikta in sig på att öka försprånget (nu 26 poäng) ytterligare. Upp till Helsingborg är det ytterligare 222 poäng...

*Nian Gais på 1489 poäng får koncentrera sig på att hålla tian Halmstads BK på 1474 bakom sig. Eftersom Gais har dalat från sjunde plats under sin långa frånvaro från Allsvenskan får de vara nöjda med det. Upp till Öis är det numera 268 poäng.

*Hammarby har, tack vare elitlicensnämndens ingripande, lyckats ta sig förbi Örebro SK och ligger numera på plats 11 med 1295 poäng före närkingarna med 1238 på tolfte plats. Det är ett avstånd som man trots allt bör klara av att hålla.

*Kalmar FF får pusta ut och glädjas över att man förra året lyckades klättra förbi Sandvikens IF upp till 16:e plats med 591 poäng. Upp till Degerfors på 15:e är det ytterligare 267 poäng, men det passar väl Nanne och hans grabbar att jobba på lång sikt.

*Även Trelleborgs FF, nu nummer 21 på 335 poäng, får rikta in sig på att konsolidera sin position. Säsongen 2004, så sorglig på många sätt, lät åtminstone TFF arbeta sig förbi både IFK Eskilstuna och IFK Malmö och nu gäller det att tålmodigt knappa in på Sleipner, Åtvidaberg och Brage på 472, 485 respektive 487 poäng.

*Gefle IF har däremot mycket gott hopp om att lämna sin 31:e plats i tabellen. Endast 15 poäng behövs för att passera IFK Sundsvall på plats 30. Ett rimligt mål för Per Olssons killar!

*Slutligen ska Brommapojkarna, Allsvenskan 60:e lag någonsin, ta steget in i tabellen och kan säkert redan under de tre, fyra första matcherna passera Billingsfors på 3 poäng och 56 minusmål. Med 26 matcher till förfogande bör de som riktmärken kunna använda något av de andra lag som gjort det antalet matcher och inga fler, nämligen

Umeå (37:a med 30 poäng)
Ljungskile (43:a med 20)
Oddevold (45:a med 19)
Saab (47:a med 18)
Derby (50:e med 15)
Assyriska, Brynäs och Enköping (51-53 med 14 poäng).

Ska vi tippa på en plats någonstans i trakten av Saab? Rafflande blir det i alla fall.

8 kommentarer:

Andreas sa...

Finns tabellen utlagd någonstans på nätet?

honest pete sa...

Ja. Här:

http://www.svenskfotboll.se/t2all.aspx?p=288297

Mitt kära Öster verkar ha hamnat på mellanhand, men inte tar väl KFF 493 poäng i år?

Jesper sa...

andreas: Sorry, jag glömde länka. Åtgärdat.

Glenn sa...

Det har varit jämnt mellan MFF och Blåvitt i flera år. Under 2003 tog dom faktiskt över ett tag även om den säsongen slutade med ett sexpoängsförsprång och jag tror att MFF ett tag var förbi även 2004. Det är mycket riktigt rafflande.

Jesper sa...

glenn: Ja, för både Göteborg och MFF gäller det ju att ha ögonen på de "långa linjerna" som historiker brukar tala om. Undrar när MFF gick förbi AIK? Minns från min tidiga barndom att AIK ledde, men är inte säker på när MFF passerade - om det var när AIK var ur 1980 eller -81, eller om MFF helt enkelt passerade genom att vara ett oerhört mycket mer framgångsrikt lag.

francophobe sa...

Den där första platsen har varit lite utav en förbannelse för MFF, varje gång under de senaste 3-4 säsongerna som MFF har varit påväg att gå om så har MFF förlorat och inlett en längre period av förluster.

Dennis sa...

Jesper, jag klistrar in ett svar från den här sidan:
"AIK gick upp i ledningen i den allsvenska marathontabellen 22/9 1973 (21:a omgången) då AIK vann med 3-0 borta mot Åtvidaberg. Den tidigare ledaren, IFK Göteborg, spelade då i division 2 (motsvarar dagens division 1). Malmö FF gick förbi AIK i toppen av den allsvenska marathontabellen 29/5 1980 då MFF fick oavgjort mot Brage. AIK spelade då i division 2 och samma dag förlorade AIK borta mot Örebro med 3-0. Toppen av marathontabellen var synnerligen jämn i början av 1950-talet. 1950 åkte dåvarande ledaren IFK Göteborg ur Allsvenskan (IFK hade 668 poäng mot AIK:s 652 poäng). Med en normalsäsong skulle AIK lätt gå förbi IFK Göteborg säsongen 1950-51. Men AIK åkte för första gången ur Allsvenskan och bara genom den historiska segern mot Malmö FF i den sista omgången kunde AIK gå förbi IFK Göteborg i den allsvenska marathontabellen med en enda futtig poäng, 669 poäng mot 668. Göteborg gick upp i Allsvenskan samma år som AIK åkte ur och därefter var AIK inte före IFK Göteborg förrän 1973. Men 1955 var det endast 12 poäng som skiljde de tre topplagen, IFK Göteborg, AIK och Hälsingborg, i toppen av marathontabellen."

Jesper sa...

dennis: stort tack!