20 februari 2007

Den trots allt förlorade sonen

Min svärmor är på besök över sportlovet. Hon är sedan 40 år högstadielärarinna på Sofielundsskolan i Malmö (där 96% har eleverna av invandrarbakgrund) och med både Jonnie Fedel och Bovar Karim bland sina tidigare elever. Hon rapporterar om en opinion bland eleverna som helt har vänt sig mot Zlatan - han är "stroppig", säger ungarna, han har "svikit sina rötter", han "ställer inte upp för sitt land" (vilket de alla, bosnier som somalier, uppfattar som någonting man bör göra.) Med tanke på uppgifterna om att varenda malmöbo under 40 sympatiserar med Zlatan, i synnerhet om de har invandrarbakgrund, tyckte jag att det var intressant att höra. Världen är trots allt mindre schematisk än den ibland framställs som.

8 kommentarer:

francophobe sa...

MFF supportrar, inte malmobor. Det ar inte nodvandigtvis samma sak.

Anonym sa...

Vad fan hände med Bovar "sveriges största talang" Karim egentligen?
Lever han?

petter sa...

Några som har svårt att veta vilket ben de ska stå på är sydsvenskan. När Zlatan avstod Egypten matchen skrev den vanlige krönikören ingenting utan någon annan fick kliva fram och skriva den neutralaste text Sverige skådat.

Sedan dess har bråket inte nämnts fram till idag då ytterligare en neutral krönika skrevs med temat att Zlatan måste förlorat något av sin barndomsdröm eftersom han inte kan vara med i Landslaget - kanske den fegaste krönikan sedan Tyskland invaderade Danmark.

Jesper sa...

petter: Ja, så går det om man ska ta hänsyn till lokala opinioner. Men, som vi flera gånger har varit inne på här på bloggen - det är lätt att bli stum när det gäller Z för att han har kommit att representera så mycket och för att det är så många som tycker saker och ting på grund av det.

Petter sa...

Jesper: Jag håller med om att Zlatan fått representera mycket - säkert därför han också han hamnat i den situation han nu är i - ensam mot svensk press.

men det ursäktar inte i mina ögon Sydsvenskans viljelöshet - hade varit ballare om de tagit ställning för Zlatan mot Lagerbäck eller vad som helst. Det är ju därför man har tidningar...

Jesper sa...

petter: ja, jag håller med dig. Dumhuvudena tar alldeles för stor plats i den här debatten, som alltid när det är frågor som representerar nånting. I det här fallet är det ju inte bara Zlatan som är en laddad person, utan även Lagerbäck, som upplevs som en "anti-media" person o som därför är extra hatad av journalister av Lauls och Majlards typ. Man märker i just deras kommentarer så skönt det är för dem att kunna drämma till L.L. nu, även om de naturligtvis avskyr Zlatan också, för att Zlatan inte har behandlat dem med tillbörlig vördnad. Konstigt i alla fall att SDS Kultursida inte har kunnat gräva upp nån Gringotyp som kan förklara att Zlatan bara är en stolt blatte som vägrar vara lojal mot svennelandslaget.

francophobe sa...

jesper

Det har man ju gjort, kan ine hitta den nu. Det finns väl t.o.m. någon doktorsavhandling eller D-uppsats eller nåt på temat som fick en del uppmärksamhet på kultursidorna.

Jesper sa...

francophobe: ja, men det var före Zlatans senaste krumbukter. På sistone har det blivit svårare att försvara honom, men kulturskribenter brukar klara av att relativisera precis vad som helst.