02 februari 2007

Ex cathedra

Bara för att hålla er à jour med Offsidedebatten om Fenomenet Zlatan vidarebefordrar jag här tidningens andre långvarige landslagsobservatör Henke Ysténs synpunkter på min och Roosvalds lilla diskussion:

"Såg ditt inlägg efter att ha samtalat med Roosvald och jag kan bara hålla med om att Lagerbäck gjorde rätt i Göteborg. Problemet som jag ser det är att han inte gjorde rätt fram till Göteborg. Alla som har haft en vikarie i skolan känner igen mönstret. När det börjar bli stökigt i klassen har vikarien högst fem minuter på sig att ryta ifrån. Väntar han/hon (vilket han/hon ofta gör för att det är jobbigt att säga till, 'ungarna lugnar nog ner sig på egen hand') går det till slut dithän att vikariestackaren efter en halvtimme måste säga till på skarpen. Då blir ofta reaktionen väl skarp. Om Lagerbäck inte hade litat blint på att alla klarar av frihet under ansvar skulle han kanske aldrig ha behövt skicka hem killarna från Göteborg.För om man tänker efter har ju Zlatan inte så svårt att lyda - bara han måste göra det hela tiden. Italienskt ledarskap verkar passa honom."

Detta är säkert sant. Men ett av särdragen med det svenska folkhemsledarskap som Lagerbäck och Roland Andersson står för är att alla ska behandlas likadant. I det här fallet har vikarien haft en klass där det finns en unge som kanske hade behövt behandlas med italienskt ledarskap. (Eller finns det flera? Vad var det som fick Chippen och Mellberg att plötsligt sparka bakut och skolka som skolbarn?) Blir lösningen då att införa italienskt ledarskap speciellt för honom, med alla de idéer om särbehandling som detta skulle ge upphov till både hos Zlatan själv och andra? Eller skulle Söderberg helt enkelt ha löst det med fingertoppskänsla? När det gällde Pär Zetterberg kom ju även hans psykologiska kapacitet till korta. Och så har vi ju det sedermera bortglömda prinsessan-på-ärten-fallet Klas Ingesson, som genom att tjura och spela svår fick Lars-Tommy att åka ner till honom i Italien, bara för att efter moget övervägande tacka nej till landslaget ändå.

1 kommentar:

francophobe sa...

Man glömmer gärna att både Ljungberg och Henke har varit särbehandlade.