04 december 2006

Hemlösas IF

För ett tag sedan köpte jag Situation Stockholm och blev glad när jag hittade ett välbekant och kärt emblem långt bak i tidningen. Bland symbolerna för de 181 företagsprenumeranterna fanns den, fanan med den omgivande kransen.

Det betyder förmodligen långt mindre än jag skulle önska - men någonting betyder det ändå. Där på Hammarby Fotbolls högkvarter finns någon som känner med samhällets olycksbarn, någon som kanske till och med accepterar att det i klubbens 1900-talshistoria finns en hel del trasiga existenser och att dessa är en del av Hammarbys själ.

Tack.

22 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

Hagström, är jag bara cynisk när jag hör följande telefonsamtal i mina öron:

Situation Stockholm:
- Hej, vi arbetar för tusentals som varje natt inte har en fast bostad och undrar om ni vill sponsra med femhundra kronor?

Hammarbys kansli(f.d. chef):
*tittar ner i det berömda ekonomiska svarta hålet*
- Ja, alltså vi vill ju alltid stödja lokalt och här hemma på söder finns ju en hel del som inte har bostad och dem vill vi ju bli av med, framför allt dem runt Gullmarsplan. Kan ni göra något åt det då?

Situation Stockholm:
- eh, alltså vårt mål är ju att alla ska ha någonstans att bo, men det är inte så lätt. De som hamnat utan bostad har i 70 procent av fallen antingen psykiska problem eller missbruksproblem - så det är inte lätt.

Hammarby kansli(f.d. chef):
- Ja, jag säger ju det. Det är ju livsfarligt att ha dem gående här omkring kansliet - det måste ni ju förstå?

Situation Stockholm:
- Det är ju inte riktigt så vi ser det.

Hammarby kansli(f.d. chef):
- Nähä, och varför skulle vi då skänka pengar till er istället för att köpa in ett par nya handskar till Moussan. Vet du om att han blivit upptagen till A-truppen nu och att Börje slarvat bort vårt enda extrapar med målvaktshandskar? Vet du hur mycket sådant kostar oss?

Situation Stockholm:
- Men alltså vi pratar om femhundra kronor, inte några enorma summor. Och har jag inte missförstått allting så har väl Hammarby ett av Nordens starkaste varumärken inom fotbollen? Ni måste ju kunna undvara lite till de bättre behövande?

Hammarby kansli(f.d. chef):
BÄTTRE BEHÖVANDE? Vet du om att en städare hade mer i lön under 2005 än Erkan Zengin? Förstår du nu varför han alltid är så eldig på plan och fått för sig att alla går runt med kniv för att inte bli rånade på det lilla de sitter inne med?

Situation Stockholm:
- Ja, alltså det där med knivar känner vi igen. De hemlösa måste ju ha kniv för att kunna ha ordning på sitt tält som de ställt upp i obygden. Det är ju inget de använder mot människor. Snälla, era kronor kan faktiskt säkerställa produktionen av tidningen och det leder till att de hemlösa känner sig behövda och har något meningsfullt att göra i all misär.

Hammarby kansli(f.d. chef):
- Jag betalar, men nu måste jag övertala säkerhetschefen att ta i med hårdhandskarna mot bengalbrännarna. Fan, nu har vi inte råd med en enda till bengal i sista matchen för året mot Köpenhamn. Då blir det röda, eller jag menar ännu rödare siffror än det redan är.

*gonatt*

Och för säkerhets skull, detta är ren fiktion och satir. Så hoppa över anmälningar nu TA.

Hagström sa...

Slätt har nog mer rätt än Hagström... Att sätta Hammarbys emblem i tidningen handlar troligen mer om ett billigt sätt köpa sig goodwill än genuin omtanke.

Å andra sidan, så är det med många former av välgörenhet. Om nu givaren hoppas på någon slags egennytta av gåvan så är det väl ändå något gott med den sortens cynism. Åtminstone om alternativet är att sköta sig själv och skita i andra.

Anonym sa...

Hagström... Jag trodde det var allmänt känt att det var Djurgården som går under benämningen Hemlösas IF;-)

(Förr var det naturligtvis AIK, men de är ju numer så tätt förknippade med Solna, så man kan väl anse att de faktiskt har fått ett hem)

/Flugan på väggen

Jesper sa...

slätt och hagström: det finns någonting jag brukar kalla nyårssyndromet. Vid tolvslaget går man omkring, kramar varenda människa på festen och önskar dem gott nytt år. Först känner man sig lite dum och tillgjord men gradvis börjar man faktiskt känna den enorma välvilja man till en början bara anlade av sociala skäl. Låtsad människokärlek kan således leda till äkta människokärlek och är i alla fall bättre än både låtsad eller äkta likgiltighet.
Fast det är klart att det hjälper med ett par flaskor bubbelvatten först...

Anonym sa...

Ack ja, dessa bajare. Det är väldigt bra att ni prenumererar och allt det där...men ser ni inte humorn i hela situationen?

Neander sa...

Humor i att det finns hemlösa? Absolut inte.
Humor i att det finns klantarslen på Hammarby Fotbolls kansli?
Jo, men till en viss gräns.
Humor i Hammarbys historia?
Jo, självironi är bra humor. Medkänsla är förresten också bra. Men inte särskilt komiskt.
Förmodligen är bevekelsegrunden för annonsen någonstans mittemellan de bilder Hagström och Slätt målar upp.

All riktigt bra humor är gränsvakter till tragiken.

Anonym sa...

nja, humor på samma sätt som om Dif skulle stödprenumerera på den där tidningen för miljonärer vad-den-nu-heter.

Eller, för all del, som om AIK skulle skicka Charlie på G 14:s möten, vi är ju Sveriges enda storklubb. MäCktiga.

All riktigt bra humor är ett obegripligt påstående på slutet.

Anonym sa...

Var det Hagström som skrev om hur han tyckte att det borde gå fler lodisar på Hammarbys matcher efter att ha stått mellan två pundare på en match? Och som nu är överlycklig över att Hammarby är med i Situation Stockholm?

Inte för att det är något generellt fel med söderromantik och snällvänster, men hejar du på gnaget slipper du i alla fall få en livsstil på köpet.

Hagström sa...

Anonymus 4:44:
"Må de hata oss, blott de frukta oss".
Jag vet inte vad man ska kalla den sentensen, men nog finns det ganska starka krafter i AIK-led som gjort Black Armys valspråk till en livsstil.
Det är helt sant att jag vurmar för en slags hammarbyism där underdogskänsla är en central del. Jag vill att ett engagemang för en fotbollsklubb ska innehålla något mer än det slumpartade valet av olika bokstavskombinationer. Om klubbarna inte står för olika attityder skulle fotbollen vara otroligt mycket mer ointressant.

Larsa sa...

Och vad står Millwall för?

Jag har inga moraliska eller omoraliska aspekter på ditt ställningstagande, men konstaterar bara att det är därför ni har så många kvinnliga kulturskribenter från Vimmerby i era led.

"Not that there´s anything WRONG with it".

Erik D. sa...

Till Hagström; Ditt grönvita hjärta är genuint och ska alltid behandlas med största respekt. Allt gott vännen Erik D.

Hagström sa...

Millwall?

Den klubben står också för en slags underdogkänsla, men där har den fått ett helt annat uttryck än hos Hammarby.

Jag känner inte så många kvinnliga kulturskribenter, men du har troligen rätt i att det finns en hel del som dras till Hammarby. Liksom manliga. Över huvud taget verkar de som inte har fötts till att hålla på ett Stockholmslag utan valt ett i vuxen ålder lockas av Hammarby. Det kan finnas nackdelar med det, men i stort sett ser jag ingen anledning att göra det till ett problem.

Den kulturskribent som också är kvinna och som skriver på den här sajten håller dock på Djurgården.

larsa sa...

Är Isobel kulturskribent? Det var det värsta...gränsen mellan kultur- och ledarsidor har blivit alltmer flytande.

Men, allvarligt, som det heter, jag högaktar dig för ditt skrivande och ditt supporterskap. Det är bara det att det är så tacksamt att skoja lite med er bajare eftersom ni förmodligen är de som tar allvarligast på er självbild.

Ni är ju finare människor än vi andra klåpare. Klart. Slut.

Hagström sa...

Oj, fadäs av mig. Ursäkta min hopblandning av saker och ting. Isobel är ledarskribent.

Redaktör Slätt sa...

Hagström och Larsa: Ni har rätt båda två! Isobel skriver ju för både ledarsidan OCH kulturen på Expressen. Se vad vackert när alla får rätt. Nu tar vi varandra i händerna och tar i från tårna... "we shall overcååååme"

Jesper sa...

Att definiera sig som underdog är oftast en form av omvänd snobbism - vi är bättre för att vi är sämre, ungefär. Men det är väl oförargligt, så länge man inte tror på det på allvar. Jag är själv mottaglig för samma sorts tänkande, fast jag är mer benägen att bunta ihop hammarbyarsupportrarna med alla andra trendkänsliga, subkultulturell-tillhörighet-medvetna storstadsglidare som jag, enligt min privata världsbild, definierar mig mot. Egentligen är allt det där någon form av provisoriskt identitetsskapande, men som sådant är det ändå intressant och har sitt värde. Ivar Lo idealiserade storstaden och drömde om att den skulle föda den "Nya Människan", Hank Williams sa att man måste ha luktat på en massa åsnegödsel för att kunna sjunga så ärligt och äkta som han gjorde. Det är två fantasier som utesluter varandra om man ska se dem som filosofiska utsagor, men som ändå var fruktbara för båda. Vad ska jag komma fram till här? Förmodligen att jag tycker att Magnus Hagström är ett mer intressant fenomen än Hammarby...

anonym 4:44 sa...

Visst ska olika fotbollsklubbar stå för olika kulturer och livsåskådningar men ett inlägg om att Hammarby står på de svagas sida känns lite förutsägbart och kanske inte jätteintressant.

Det skulle vara som om en härlig blårand skrev om vad härligt fina och vattenkammade alla djurgårdare är och om vad hemskt det är med förortspack. Förutsägbart.


För övrigt tror jag att andelen Hammarbysupportrar som är söderromantiker och låtsasbohemer är betydligt större än andelen gnagare som är huligankramare.

Jesper sa...

det ÄR enerverande med folk som tycker att de är godare än andra. Och det som är svårast att köpa med Hammarby för en icke-hammarbyare. Men den som vågar sig in på Möllan i Malmö och sätter sig att avlyssna någon utläggning om Malmö FF av exempelvis de filmande proletärbröderna Gertten ska strax upptäcka samma något pompösa självbild som det älskansvärda proletariatets företrädare på jorden.

Dan sa...

Och kulturskribenten tillika ledarskribenten på denna sida kommer ursprungligen från... Vimmerby? Inte är det Stockholm i alla fall. Support your local team, nej till den moderna fotbollen...

Jesper sa...

dan: även det tänkande du efterlyser har sina anhängare bland kulturskribenter. Och på denna blogg.

Schwartze Armee Fraktion sa...

"Länge nog har vi låtit inflyttade medelklassslynglar från Bräkne Hoby med kreativa yrken i mediasvängen styra över den allmänna bilden av Stockholms idrott. Vi har låtit överklassarslen från östermalm ränna runt långt från sina punchstinkande salonger och hävda stolthet över en stad de bara fördärvar med sin närvaro."

Jesper sa...

Bonniers Litterära Magasin är ju nerlagt, så därifrån kan inte citatet vara hämtat. Arena? Artes?