20 november 2006

Grattis Gatu!

Det blir alltså, som Resumé spekulerade redan för en vecka sedan, Anja Gatu som tar över som sportkrönikör i Sydsvenskan efter Åke Stolt.

Vi på Tre Hörnor Straff säger grattis och önskar lycka till!

Att döma av de svagsinta illvilligheter som trängs i Resumés kommentartrådar är det uppenbarligen fortfarande kontroversiellt att en ung kvinna verkar i fotbollsmedier utifrån sina kunskaper snarare än sin attraktionskraft. När jag i mitt tidigare inlägg om Gatus eventuella upphöjelse nänndes peka på det maskulina träsk av medelmåttor som sportjournalistiken i allmänhet utgör kom också vissa upprörda svarskommentarer.

Så, nej, alla män som skriver om fotboll är inte usla stilister. De bär för all del inte heller mangrant väst med många fickor. Men min glädje över Anja Gatus nya position handlar ändå bara delvis om hennes drastiskt avvikande demografiska kvaliteter. Jag är också övertygad om att hon kommer kunna ge Malmö-borna en bättre, mer intressant och definitivt mer välskriven fotbollsbevakning än den de hittills fått hålla tillgodo med. Då är det mer tveksamt hur läsekretsen kommer ställa sig till att hon, såvitt jag kunnat läsa mig till, inte tycks hålla på Malmö FF.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Åkte Stolt var inte precis något stort MFF fan heller. Som du kan tänka dig så kommer det att bli tufft för en ung kvinna som inte ens är skåning att bli accepterad i en utav europas och västvärldens mest inskränkta områden. Men som sagt man är vana vid att krönikören inte håller på MFF.

Martin S sa...

Det går inte att ändra layouten på sidan? Länge sen man stötte på nåt så svårläst... För jag vill gärna läsa mer!

Anonym sa...

Ni skulle inte kunna ändra den grå färgen på era länkar, den drunknar totalt i den svarta bakgrunden.

Jesper sa...

vi jobbar på det här, vi har en svårt överansträngd layoutare i vår jättestora, hemliga organisation...

Anonym sa...

Med högblank skärm är det både snyggt och läsbart. Snåljåpar;-)

De flesta MFF:are anser väl att vad som helst är en förbättring jämfört med Stolt.

Sedan är det ju så att krönikörer i allmänhet, och fotbollsditon i synnerhet brukar dela folket i två delar. Exakt var vattendelaren går beror på vad det stod i det senast publicerade alstret.

Trivs man i en gråzon bör man helt enkelt syssla med något annat.

/Flugan på väggen

Grumpy sa...

Sydsvenskan vill vara en regional tidning och inte bara en malmötidning. Alltså borde det inte vara några problem att Gatu inte hejar på mff. Sen kan man väl inte begära att alla babyblå skall inse en sådan sak...

Studiomannen sa...

I Hbg läser man HD så de omfattas inte, men även TFFarna och Boisarna (där läser rätt många SDS) har synpunkter på den östgötske gentlemannen. Jag läser den så sällan nuförtiden. Ska han gå i pension?

Grumpy sa...

Fotbollssupportrar överlag går i taket när journalister inte oreserverat hyllar deras lag. Så även jag. Tänker jag efter förstår jag inte riktigt varför krönikörerna speciellt förväntas vara fan till det lokala laget. Vill man läsa okritiskt hyllande finns det gott om andra alternativ på nätet.

Studiomannen sa...

Grumpy: kunde inte låta bli att le. För du har naturligtvis rätt i sak. Men lek med tanken på att Janne Hansson i Borås Tidning skulle koncentrera sig mer på den uteblivna straffen dagen efter sista matchen än guldet. Han skulle fått sparken.

Fast fotbollssupportrar är kinkiga. Jag är blåvit, men läser GP (där Härd ogillas av många blåvita vet jag) och GT ganska sällan. Jag förväntar mig att reportrar och krönikörer gör sitt jobb i så motto att om hemmalaget inte spelar bra så skriver denne om det. Att gränserna för en supporter är hårfin vad gäller eventuellt hyllande av fel lag vet jag förstås.

Min favorit är en TV-kommentator som råkade kläcka ur sig: "Det var ju straff för helvete" i en helt vanlig allsvensk match. Det var ...hrm hans lag som inte fick straff.

Och nej, jag tänker inte berätta vem och vilken match det gällde...

Isobel sa...

Fast jag skulle iofs vilja ha mer partiska komentatorer. En av mina gamla idéer för pay-per-view-matcherna är att man ska kunna välja mllan tre ljudspår. Jag skulle absolut betala extra förkommentatorer som håller med mig i kluriga offside-situationer....

Anonym sa...

isobel: jag tycker det är en genial idé med tre ljudspår. å andra sidan ökar engagemanget enormt när Arne Hegerfors för hundrade gången går upp i glädjefalsett över allt som går MFF emot. Killen kan se landslagsklass i ett inkast bara det görs av Malmös motståndarlag. Årets antiMFF insats stod kommentatorn i matchen Elfsborg-MFF för. Orgasmen var nära flera gånger när han stönade fram...A-le-xan-dersson oooooh! För att inte tala om när Sjöhage kom in - då var lyckan total.

Hmm, var vill jag komma? Jo, om matchen är förlorad kan man alltid reta upp sig på kommentatorn som tröst. Alltid något.

francofobe sa...

Roger Blomqvust, grabbar, Roger Blomqvist. Den skånska fotbollens Bagdad Bob, vad hände med honom? Där hade vi en sant enögd kommentator.

Anonym sa...

Roger sökte jobbet som krönikör på sds.
Undrar varför han inte fick det? :)