17 oktober 2006

Svensk dikt I

En av höstens mest uppmärksammade böcker är Lars Mikael Raattamaas "Svensk dikt". Men den ur ekologisk synpunkt berömvärda utgångspunkten att det redan finns poesi så det räcker här i världen utan att man behöver producera ny, har Raattamaa helt enkelt återanvänt befintliga dikter och bytt ut ett ord här och var, ett grepp som med rätta hyllats av en enig recensentkår. TRE HÖRNOR STRAFF strävar som alltid att vara i framkant av den estetiska diskursen och har tagit initiativet till ett liknande projekt. I samarbete med Föreningen Svensk Elitfotboll kan vi alltså med början idag presentera ett antal diktklassiker bearbetade av fotbollskändisar:

JORDEN KAN DU INTE GÖRA OM

Jorden kan du inte göra om
stilla din häftiga själ
endast en sak kan du göra:
skava en människas häl.

Men detta är redan så mycket
att hela Råsunda ler.
En fotbollsspelare mindre
är en AIK-pinne mer.


(Nicklas Carlsson, efter Stig Dagerman)

GRÅBERGSSÅNG

Stå
grå,
stå
grå,

stå
grå,
stå
grå,

stå
grå-å-å-å.

Så är gråbergs gråa sång

lå-å-å-å-å-å-å-å-ång.

(Petter Hansson, efter Gustaf Fröding)

I MORGON: Ja, visst gör det ont (Jari Litmanen, efter Karin Boye) och Jag är vackrast när jag tacklar (Tobias Linderoth, efter Pär Lagerkvist)

6 kommentarer:

SB sa...

Ser fram emot Olof Perssons bidrag...

Isobel sa...

Jesper raring, du kombinerar en vanvettigt spirituell humor med orimligt mycket tid över. Jag har lite deadlines, men snart kommer jag igen. Borde inte Chippen tolka "Khubilai Khan bryter upp från Xanadu", förresten, apropå det gnostiska löpsteget?

Jesper sa...

Isobel, as a matter of fact är jag pappaledig, skrev medan Vilhelm sov förmiddagslur... Vi får se om det blir några utländska diktbidrag eller om vår svenska kanon är tillfyllest...

...grönvita sidan upp! sa...

Nåt ur Eddan med Petur Marteinsson, kanske?

Lill-Krizan sa...

Fotboll är vackert som det är. Ni har fört det ett ännu ett steg mot...ja...perfektion. Jag finner (nästan) inga ord.

Jag försöker hitta en dikt som skulle kunna bli Pål Lundins. Har googlat på "tvålhänder", "röda kort" och "hästsparkar" men hittar inget. Hjälp mig?

Jesper sa...

Jag har en gång träffat Pål Lundin i Trelleborgs FF:s omklädningsrum. Han hade en tatuering på bröstet med en hand i stjärnbanérets färger som gjorde V-tecken. Minns jag rätt fanns motivet som dekal (tyg- eller klistermärke) i Hobbexkatalogen. Där borde finnas motiv till en dikt. Annars vädjar jag till alla som har minnen av Lundin att bidra. Han växte upp i Osby, om jag minns rätt och är något år äldre än jag (årgång -65). Vem kan sprida ljus?