24 januari 2010

Syrien och Sumpan

Matchen mot Syrien är precis en sån landskamp jag hade fantiserat om om jag läst om den i nåt gammalt tidningsklipp. Exotisk motståndare, obskyra spelare som gör sin nda landskamp. Jag hade funderat över namn som Michael Almebäck och Mathias Ranégie och undrat var det blev av dem ungefär som jag häromdagen undrade var det blev Hilding "Moggli" Gustafsson från Reymersholms IK som inledde Sveriges landskampsskytte 1939, eller Sven-Erik Westerberg från Helsingborgs IF som avgjorde en landskamp mot Frankrike 1952 och sen försvann ur landslaget. (Vad gäller Peter Truedsson från Öster som gjorde mål mot Västtyskland i Berlinturneringen 1988 innn han försvann ur sikte satt jag bredvid hans gamle lagkamrat Mats Rohdin i en idrottshall i Duvbo igår och såg våra båda döttrar spela Sumpan cup, så där vet jag besked: Truedsson var en supertalang, men inte riktigt hundra procent fokuserad på fotboll, sa Rohdin, utan blev mer och mer uppslukad av sin hobby, det vill säga jakt, avancerade från kaniner till rådjur och slog aldrig riktigt igenom inom fotbollen på det sätt alla väntat sig).

Jag kan inte påstå att det tillförde så mycket att verkligen se den där Syrienmatchen. Jag kanske kunde ha hetsat upp mig över att ingen sagt ett knyst om att vi spelade mot denna brutala diktatur? Över de där jättestora bilderna av far och son Assad på läktaren? Men nej, det vet vi ju att det måste till nåt extra för att det ska komma bojkottkrav - total könsapartheid, som i Saudiarabien, eller en igenkännbar anti-väst-världsbild, som i Israel.

4 kommentarer:

Daniel Lampinen sa...

Mer exakt är att huvudingrediensen måste slå "uppåt" för att det ska vara pk i pk-landet nr 1. För det svagare könet emot starkare köpare (VM 06). Om man ska bojkotta en arabstat så måste den övergripande frågan vara kvinnors rättigheter (S-arabien). Israel får man dock bojkotta för vad som helst.

Sverige bojkottar ju aldrig onda u-länder för någonting, så jag förstår inte hur någon kan vara förvånad över att landslaget inte gjorde det nu.

Jesper sa...

Daniel: Nej, jag var inte särskilt förvånad... Oman är säkert ingen exemplarisk demokrati det heller.

Dennis sa...

De flesta skulle nog kalla Sydafrika för ett u-land. Särskilt under apartheid-tiden. I och för sig kommer det ypperligt sällan något intelligent om man slänger sig med uttryck som "pk", så man kanske inte ska ha för höga krav.

Daniel Lampinen sa...

U-länder styrda av vita är det också helt okej att bojkotta.