02 december 2009

Zlatan i världen

Jag upplyses av min vän Ystén att fyra länder i världen anser att Zlatan är bättre än till och med vi svenskar gör. Vid Ballon d'Or-omröstningen placerades Z som världstrea av den svenska juryn (händelsevis identisk med Offsideredaktionen) medan fyra listor hade honom som tvåa - Danmark, Haiti, Honduras och Förenade Arabemiraten.

Slutsatsen är oklar. Danskarna brukade ju beundra Zlatan förr i tiden och beklaga sig över att deras buttra integrationspolitik hindrade dem att få fram liknande figurer själva. Efter senare kvalet borde de ha nått fram till motsatt ståndpunkt, eftersom det helt uppenbart gick bättre för dem att agera profillöst svenskt kollektiv än det gick för Sverige att leka danskt glamourlag. Men rösten på Zlatan kanske var en gärd av tacksamhet.

Zlatans popularitet i Haiti och Förenade Arabemiraten är svårare att spekulera om. Deras sammanlagda VM-meriter (två slutspel, 0 poäng, 4-25 på sex matcher) skvallrar heller inte om någon imponerande expertis bakom åsikterna. Men Honduras är åtminstone klara för Sydafrika i sommar, så de måste fatta nånting.

7 kommentarer:

Sanjay sa...

Det skulle alltså gått bättre för Sverige utan Zlatan, nåja. I Göteborg kanske, men inte ens danskar är så enfaldiga.

Mali sa...

Minns en ruggig mittback i Honduras i VM -82, Costly hette mannen, hans son glänser i Honduras landslag nuförtiden.

Klart dom hajjar något.

Jesper sa...

Mali: Jag minns mest den där snubben som nitade en jugoslav och gick direkt av plan sedan juggarna fått en konstig straff i slutminuten av den sista matchen. Jag led med Honduras, men efteråt förstod jag att de skulle ha åkt ut ändå, eftersom Nordirland slog Spanien dagen efter. P.S. Nu kollade jag upp det - Gilberto Yearwood hette han. Har han också barn i årets landslag? D.S.

Mali sa...

//Har han också barn i årets landslag?//
Ingen j-a aning.
Jag är ingen fotbollsnörd. ;-)

Chickenwing sa...

Till och från känner man ett behov av att tacka för hur bra den här bloggen är. Lejonparten av min sportläsning (ja, kanske i konkurrens med sportbladet) försiggår just här.

Jesper är min favorit, och det gör inte saken sämre att han faktiskt vågar kritisera the big Z - och detta på ett konstruktivt sätt. Att man har vissa invändningar mot hans sätt att spela fotboll eller agera i ett lag gör ju inte att man tycker att han är en dålig fotbollsspelare (vilket såklart inte skulle behöva sägas, men det gör det ju tyvärr).

I den avgörande matchen Sve-Dan överglänstes vår stora stjärna faktiskt av Niklas Bendtner. Det innebär, vilket man dessvärre måste understryka varje gång man råkar påstå att någon om ens bara för en match skulle vara bättre än Ibrahimovic, inte att Bendtner på det stora hela är en bättre fotbollsspelare än Ibrahimovic.

Men man kan resa vissa frågetecken kring Zlatans agerande i den matchen, och framför allt kring hur det svenska fotbollslandslaget ska kunna prestera en fartfylld fotboll MED Ibrahimovic på planen.

Säga vad man vill, men om man kollar på genomsnittstempot i de tävlingslandskamper där z varit med och jämför med de matcher han inte varit med, så har bollen förflyttats snabbare inom laget i de matcher han inte varit med.

Detta om detta, och jag ber om ursäkt för den här rättshaveristiska och evighetslånga svadan.

Skönt att få det ur sig dock.

Jesper sa...

chickenwing: Tack. Jag ser nog situationen som i grunden tragisk, dvs att jag har förståelse för båda parter. Zlatan känner sig säkert ofta som om han var Miles Davis och sattes att spela med ett gäng tandläkare. Man kan tänka sig hur situationen där han gör sin klackpassning skulle ha slutat om det vore i landslaget - han skulle ha tagit emot bollen, sedan blivit trängd och förlorat den, eventuellt slagit den där klacken ut i tomheten medan Elmander entusiastiskt löpte nån annanstans. om han ens hade befunnit sig vid straffområdesgränsen i st f längre ner på plan, i färd med att bygga upp spelet. Men i en ideal värld skulle han ha reagerat på situationen utan all frustration, det ligger inte i hans natur att göra det och då kan man undra om inte landslaget är bättre utan honom. Och ja, man har rätt att tänka den tanken utan att ifrågasätta att han är den överlägset bäste fotbollsspelare vi är eller har haft de senaste 50 åren.

Anonym sa...

Du menar att man måste hålla två tankar i huvudet på en och samma gång?
Phew, börjar bli en svettig dag det här...

/Mats - som fortfarande njuter av Z:s chip volley från i går kväll