02 december 2009

Seedbyte

FIFA har nu i sin outgrundliga visdom seedat VM-lottningen som äger rum på fredag. Jag kan inte påstå att jag har några invändningar när det gäller att lägga afrikanska och sydafrikanska lag i en burk, asiatiska och nord- och mellanamerikanska i en och åtta europeiska i en, däremot kan man fråga sig om verkligen FIFA-rankingen just nu borde bestämma vilka åtta som skulle seedas. Att värdlandet Sydafrika, världsmästarna Italien, Argentina, Brasilien och Tyskland ska seedas känns tämligen rimligt. Spanien också, trots att det inte riktigt kan backas upp med VM-meriter. Men att Frankrike och Portugal, tvåa respektive semifinalister senast, ska väljas bort till förmån för England och Holland känns en smula underligare.

Klart att man kan se det som ett sätt för Fifa att förbättra status för sin egen ranking. Vilket i sin tur ger "betydelselösa" kvalmatcher, ja till och med vänskapsmatcher, en viss betydelse, eftersom de påverkar rankingen. Uppenbart är ju att Englands insats i kvalet har gett dem deras förstaseedning på Portugals bekostnad, detta trots att portugiserna slagit ut England ur både EM 2004 och VM 2006 och därefter nådde EM-kvarten 2008 medan England inte ens kvalade in. Helt självklart känns det inte.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ännu mindre självklart: FIFA använder inte ens den senaste FIFA-rankingen (november) utan tog oktober för att det "kändes bäst"...

http://www.guardian.co.uk/football/2009/dec/02/france-world-cup-seedings

Jesper sa...

För vem? För Blatter?

Yogi Bear sa...

Rimligt och rimligt, förutsättningarna är ju kända. Att FIFA vill höja statusen på vänskapsmatcher känns inte speciellt konstigt. Orimligt vore väl att FIFA försökte välja ut 8 länder som "känns" bra.

Ulf sa...

Om de valde mellan olika månaders ranking är det ju lite underligt, men i princip är väl rankingen, när den nu finns, ett bättre sätt att rangordna än meriter från tex VM 2006.

Jesper sa...

I princip, ja. Det är bättre att seedningen sker enligt allmänt erkända principer än efter det godtycke som rådde förr i världen (exempelvis när England alltid blev förstaseedat i kraft av att vara fotbollens moderland). Men Fifa-rankingen ger bara konstigt utslag ibland. Och seedningen får nu resultatet att en Vm-grupp skulle kunna bestå av Sydafrika, Slovenien, Uruguay och Nya Zeeland och en annan av Brasilien, Frankrike, Kamerun och Mexico. Jag har som sagt svårt att tycka att England presterat bättre än Portugal på sistone (i en kvalturnering borde det väl räknas att man kvalificerade sig, punkt slut?). Detta sagt kan jag ändå sympatisera med en strävan att göra alla landskamper viktiga. Så vad fan, det är väl bra då. Rätt åt de jävla fransmännen iaf.

entzauberung sa...

Den strävan sympatiserar inte jag med. Du skulle ju aldrig ta med försäsongen när du seedar Champions League.

Competitive games is the shit.

Jesper sa...

Ja, men nu blir ju vänskapsmatcher competitive på sätt och vis.

entzauberung sa...

Fair enough.

Men vill FIFA på riktigt ha upp statusen på "vanliga" landskampen bör de nog göra om den där rankingen - som det är nu blir ett framgångsrikt lag alltid straffat för att de spelar vänskapsmatch oavsett om de vinner den eller inte.

Jesper sa...

Ja, att det är nåt fel på den är det inget snack om.