30 november 2009

Klassiker och dess status

Mitt fotbollsintresse är inte inriktat på de allra största internationella fotbollsmatcherna. Gårdagens möte på Camp Nou såg jag inte. Men jag kan ändå inte komma ifrån att det spanska klassikermötet för närvarande känns som den allra största enskilda matchen i klubblagsfotbollen. Eller förvillas jag av att det råkar vara en svensk i ett av lagen - och att matchen därmed uppmärksammas mer i de medier jag tar del av?
Milan-Inter var väl en "större" match en gång i tiden?
Att spanska ligan fått sin status höjd är väl oomtvistat, men det känns som att den riskerar att tappa om de båda ledarlagen blir för överlägsna. Är det bara två lag som i praktiken kan vinna kommer intresset att koncentreras till matcherna mellan dessa lag. Typ det som hänt i Skottland där ingen orkar bry sig om något annat än Glasgowderbyt.

8 kommentarer:

Mali sa...

//Eller förvillas jag av att det råkar vara en svensk i ett av lagen - och att matchen därmed uppmärksammas mer i de medier jag tar del av?//

Skojar du? ;-)

Mattias sa...

Så är det väl redan? Visst, det finns en hel del ungdomar som säger sig vara Real Madrid/Barcelona Fans, men hur många sitter egentligen och kollar på Getafe - Barcelona i november? Lika många som ser helgmånsbönen?

Anton sa...

Real Madrid och Barcelona har väl alltid lockat många svenska supportrar? Känslan jag har är att lika många i mitt pojklag på 90-talet höll på Real Madrid som på Liverpool.

Sedan har ju Barca och Real på inga sätt dragit ifrån i toppen, Valencia och kanske framförallt Sevilla har ju hakat på.

Och för att klaga lite till så är det väl så att det inte är särskilt många lag som kan vinna i England heller? Eller i Italien? Chelsea och United gör ju upp om det i England. Och Inter verkar ju mala ner allt motstånd i Italien.

Tittarsifrorna för Wigan-Hull i november är knappast skyhöga de heller.

Med det sagt så gillar jag verkligen er blogg.

studiomannen sa...

Kolla Ljungbergs facit i FA-cupFINALER och jämför sedan med en SERIEMATCH i spanska ligan.

Fattar absolut inte varför det haussas ihjäl. Bra gjort av Zlatan. Men det var en seriematch. Serien är inte vunnen.

Hade jag jobbat på matchen hade det varit sin sak. Jag tittar fan inte i onödan på ett lag har genuint föraktar ända sedan 1986. Eller nej: värre. 1982 spelade Barcelona mot Standard Liège i EC eller CVC-finalen. Möjligen med undantag för Argentina -78 var det det värsta jag sett i filmningar, maskningar och ojustheter. Så sedan dess är Barcelona inte värt vatten i mina ögon. Det andra laget är jag likgiltig inför. Så valet var enkelt. Tittade inte.

Tittade däremot på Arsenal-Chelsea och har nu planer på att skjuta Drogba i knäskålarna för att han är så ruggigt bra.

studiomannen sa...

Men för att svara på frågan: det finns nog ingen större seriematch. I engelska ligan finns det för många att välja mellan. I Italien är Milanderbyt stort och kanske också Romderbyt. Vill inte hacka på italiensk fotboll igen (vilket jag ju gjort förr) men tror inte att dessa matcher upplevs som lika stora längre. Istanbulderbyn borde ju betyda mycket, eftersom det nästan bara är lagen därifrån som brukar vinna turkiska ligan. Men de visas ju inte på internationell TV.

Yogi Bear sa...

Verkligen jättekonstigt...

Yogi Bear sa...

Appropå Barca så har ju Pichi Alonso alltid en plats i hjärtat-

Leif Engkvist sa...

Du förvillas inte. Guardian skriver om matchen:
"...the biggest game on earth, the bitterest rivalry, the most expensive match ever played...six candidates for the Ballón d'Or, the last three Fifa World Players"

Engelsmän är ju inte jättekända för att haussa nåt annat än sig själva, så nog är det stort. Och det var Zlatan som avgjorde.