12 oktober 2009

Konsten att sluta på topp

Den som har det goda omdömet att sluta på topp kan räkna med att telefonen går varm. Kraven på comeback eller återföreningar tar aldrig slut.


Fråga John Cleese om han fick höra något efter de 12 avsnitten av »Fawlty Towers«.
Fråga Beatles.
Fråga ABBA.
Björn Borg.

Fråga inte Georg »Åby« Ericson, Lars »Laban« Arnesson, Olle Nordin, Tommy Svensson och Lasse Lagerbäck.

Åby, som av förklarliga skäl inte är så lätt att fråga, är den mest bisarre i det här gänget. Redan före VM i Argentina visade han uppenbara svagheter - och dåligt omdöme - som gjorde att samtliga betraktare utgick från att han skulle tacka för sig redan på planet hem från Buenos Aires.

Så blev det inte. Åby var anställd av Fotbollförbundet, Åby älskade rampljuset - och bet sig kvar ytterligare ett år. Vilket bland annat fick till följd att hans efterträdare Lars »Laban« Arnesson inte fick en rimlig chans att ta herrlandslaget till EM i Italien. Inom parentes blev ju detta ett bottenlöst tråkigt EM, ett publikfiasko med tråkigt spel och få mål. Bronsmatchen (mellan Tjeckoslovakien och Italien) befanns vara så uppgiven och trist att Uefa, från och med nästa EM, skrotade bronsmatchen.

Följaktligen ingen skugga över »Laban« (den gången), som därpå höll sig fast under tre mästerskapskval - och missade samtliga. Här handlade det alltså snarare om en oförmåga att inse att festen aldrig skulle börja...

Samtidigt är den sista kvalmissen ett av de mest laddade ögonblicken i svensk fotbollshistoria. Något vi ogärna skulle vilja vara utan. Vi glömmer ju aldrig Robert Prytz tårar, efter Portugals sensationella bortaseger i Västtyskland. Spöklika slutord: »Portugal till VM och Sverige utslaget...«.

Olle Nordin är väl den som möjligen kan sägas ha lämnat i tid, låt vara att han aldrig fick vara med om någon fest. För evigt förknippad med sifferkombinationen 1-2, en parentes i svensk landslagsfotbolls historia.

Det kan man då rakt inte säga om Tommy Svensson, som hade alltid i världen att bygga ett lag inför hemma-EM 1992 - och som gjorde det med framgång. Till tonerna av Karin Boye lämnade han och Tord Grip semifinalen och byggde ett lag som grävde brons med guldglans i USA.

Om Svensson lämnat efter USA skulle han varit en legend. Staty både utanför Råsunda och på Stora Torg i Växjö. Men Svensson var förälskad i framgången och i sina favoritspelare. Inte gick det att sluta då. Det krävdes två missade mästerskap innan han gick. Inför ett halvtomt Råsunda, en blåsig novemberlördag 1997, tog Svensson emot en blomsterkvast av Lars-Åke Lagrell. Pär Zetterberg hade gjort matchens enda mål (mot Estland) men det räckte inte. Bortaförlusten mot Österrike i september blev avgörande.

Lars Lagerbäck följer alltså en upptrampad stig. Endast vår förste förbundskapten, Orvar Bergmark, som tog Sverige till VM i Mexiko 1970, är den som lämnat ett landslag utan att ha missat ett mästerskap. För att bryta mönster hoppas jag därför på en förbundskapten som kommer utifrån, någon som inte betraktar kaptensjobbet som en uppgradering inom förbundet.

Jag vill ha någon som helt saknar belastning från SvFF, någon som arbetat under press i den stora fotbollsvärlden. Jag vill helt enkelt ha en kille som Capello, Klinsmann, Beenhakker eller Hiddink.

Översatt till svenska och mer rimliga möjligheter vill jag alltså inte ha Jörgen Lennartsson eller Roland Andersson. Jag har (tyvärr) heller ingen känsla för Erik Hamrén, jag tror Svennis är proppmätt på framgång.

Mats Olssons förslag om Henrik Larsson är gulligt, men lite tränarerfarenhet får man väl ändå ha för att leda ett landslag.

Jag vill alltså ha Hasse Backe. Och jag vill ha honom så snart som bara möjligt.

33 kommentarer:

Leif Engkvist sa...

Svensson är ändå en legend. Inga gula skor i världen kan ändra på det.

Max L. sa...

Hasse Backe?
Vilka meriter har han?
Allt jag vet är fyra matcher i Panathinaikos, några matcher i Mexico, Man City.
Nåt mer har han väl gjort?
I Danmark eller?

Roy Hodgson!

Anonym sa...

Samtliga tre stora stockholmsklubbar.

Torde han väl vara ensam om.

Norska Stabaek.

Salzburg.

Men de fem åren i FCK är väl det mest meriterande, utöver jobbet med Svennis.

Och så gillar jag allt han säger. Han verkar vara en doer, en hygglig och osentimental jäkel som vågar byta spelsystem om det skiter sig under en match, som vågar plocka ut två man i paus om så krävs.

Mourinho light, helt enkelt.

Anonym sa...

@Leif E: Sorry, tryckte för snabbt. Jovisst är Svensson en legend. Men hans "legacy" är ändå solkat av tre års konsekvent nedgång. Att Sverige inte gick till EM-96 och till Frankrike-VM 1998 är ytterst hans fel.

Eric Rosén sa...

Jag förordar, mest för spänningens skull, wildcarddramatiken, Hamrén/Sundhage i ett galet överraskande delat ledarskap. Men innerst inne känner jag att vi måste blanda in Jonas Thern för eller senare. Kanske som Svennis assistent?

Anonym sa...

@Eric: Jag vill också ha Thern. Så klart. Men till och med en Thernofil som jag tvingas skåda verkligheten. Han har vilat från toppfotbollen i ett antal år nu. Hans erfarenheter sträcker sig till Halmstads BK och pojklaget i IFK Värnamo. Not enough. Tyvärr.

Eric Rosén sa...

Mats: Men räcker det inte med att Thern är Thern är Thern är Thern?

Anonym sa...

@Eric: Jo. Egentligen. Nu när du säger det på ett så fint sätt.

Dennis sa...

Eric: Men i så fall är det väl Stefan Schwarz vi ska ha?

Anonym sa...

@Dennis: När jag var i Lissabon 2004 och såg Sporting-MFF (som en del av mitt arbete med 1979-boken) hade klubben ordnat två bussar som tog oss runt på tur i Lissabon med omnejd.

Den enda bussen guidades av "Svarre", den andra av "Masse" Magnusson.

Jag valde Schwarz, så klart, som den idol han är.

Oj så fel!

Karln har ju tunghäfta, kan inte berätta en historia, vi garvade inte en gång.

I Magnussons buss hade det varit fullt tryck från första början...

Jessica sa...

Hey, Schwarz kommer alltid vara Schwarz. Hårdast av de hårda. Eller vilken spelare i dagens landslag hade spelat vidare med brutet ben? Han hade inte direkt tunghäfta med Ekwall och Lundh. Dock inte ngt första val som förbundskapten idag. Då ligger nog Thern längre fram, men inte nära nog. Det blir nog ingen från -94 laget (räknar bort Rolle också), om inte Henke går in som assistent förstås.

Studiomannen sa...

Thern gjorde ingen succé i HBK som tränare. Tänk på det.

Min Absolut Största Gud Och Idol har fört upp bl a Örgryte och Oddevold i allsvenskan (har för mig att han även tog upp VF). Han gjorde ett gediget arbete i U21. Han är den mest geniale svenske anfallspelaren jag sett.

Men jag vill inte se honom som förbundskapten.

Hade Bosse Johansson varit yngre hade han stått på min lista. Fråga vilken dansk som helst.

Jag förordar Erik Hamrén. Han har gjort ett stort jobb i flera klubbar.

För framtida bruk är det så att en av allsvenskans tränare har gjort mål på både Old Trafford och Nou Camp. För bortalaget...

Anonym sa...

@Jessica: Jag diggar Schwarz. Skarpt. Jag är väl en av de sista (Olsson värre) att försvara det.
Men en förbundskapten måste kunna kommunicera, leda en grupp. Det kan inte "Svarre". Sorry.

@Studiomannen: Berätta mer om Hamrén, som övertygar mig. Mer än Rosenborg. Hur gick det i Danmark?

Cliff sa...

Hamréns ligaplaceringar i Ålborg: 4-5-3-1 (7:a 2008-2009, första säsongen efter Hamrén).

Dessutom förde han Öis till två fjärdeplatser i allsvenskan, bara det är snudd på bragdguld.

Anonym sa...

@Cliff: Backe vann fyra mästerskap i Danmark (i både AaB och FCK). Han tog FCK till seger i Royal League.
Jag tror det finns en anledning till att Backe går arbetslös, att han tackade nej till Djurgården.
Jag tror han är tillfrågad för ganska längesen.
Något säger mig att Lagrell avtäcker namnet Backe ganska snart.
Med Lennartsson som assistent. Om nu Backe vill ha honom.

Jesper sa...

Sorry att ramponera en så gedigen genomgång, Mats, men landslaget under Bergmark missade faktiskt EM 1968. Efter två genanta kvalförluster mot Bulgarien (0-2 hemma, 0-3 borta). Två kval, ett avancemang för Orvar alltså.

Att ta Svennis vore lite som att slå ihop de överlevande Beatles med Keith Richard och Mick Jagger. Eller som Bobs andra period i Malmö FF.

Vem jag vill ha? Ja, vad gör Turbo Svensson nuförtiden?

Max L. sa...

Tack för uppdateringarna i ämnet Hans Backe, genant stora luckor för egen del.

Såg att även Strömberg var inne på Hodgson-spåret.....

Vad gör Sören Cratz nuförtiden, apropå bragder i klubblag. ;-)

Anonym sa...

@Jesper: Äsch, nu är du petig :-) Jag missade det EM:et, ska erkännas. Men poängen var att han lämnade efter ett mästerskap som förvisso hade sina problem (oro i truppen) men ändå fick betraktas som fullt godkänt, i det att att Sverige inte varit med i VM sedan 1958, dit man dessutom var direktkvalificerade.

@Max L: Hodgson är så klart också ett namn jag tycker om. Han har lyckats fantastiskt bra i Fulham, låt vara att han inte åstadkom några mirakel i Finland. Men Lagrell har ganska tydligt antytt att det ska vara någon som följt svensk fotboll en längre tid. Då torde han vara utanför bilden.

Anonym sa...

Räknas det som en merit bara att ha tränat de tre Stockholmsklubbarna? Finns det inte anledning att skärskåda resultaten av vad han åstadkom?

Backe blev inte långvarig i någon av de tre klubbarna. En anledning kan ju ha varit att han inte var särskilt framgångsrik. Under totalt sju säsonger som ansvarig för något av Stockholmslagen är bästa resultat sjätte plats i Allsvenskan.

Är det bra?

Anonym sa...

@Anonym: Kanske inte "bra". Men en del av hans erfarenhet.
Vad som är bra är väl främst hans karaktär och en del av det som avhandlats här ovan. Danmarks-åren och erfarenheterna med Svennis.

Studiomannen sa...

Turbo Svensson är lätt att besvara. Han jobbar i fars elfirma i Vinberg. En svensk hjälte. Jag har försökt att värva honom som expertkommentator.

Lova nu att inte följa efter mig på mitt stickspår, men jag är beredd på att sätta en peng på attraktiva Bengan som expert vad det lider! :-)

Jag tycker förresten inte alls att det är någon dum idé med Henke Larsson.

Jessica sa...

Mats: Jag har följt Schwarz och Olsson i 15 år och som jag skrev, inget förbundskaptensämne idag, men han har helt klart förbättrat sig.

Studiomannen: Ja, varför inte Larsson, om inte annat som assistent? Men till vem? Henkes erfarenhet är ovärderlig för landslaget även om han står vid långsidan.

Anonym sa...

@Jessica: Nu blir jag nyfiken. "Följt Schwarz och Olsson i 15 år". Hur då? Vem är du?
Bortsett från det: Jag ger mig ändå inte. Högst som assistent då. Till Thern :-)

Andreas sa...

Bra text! Ett faktapåpekande: Det stora torget framför residenset i Växjö heter Stortorget. Den skånska varianten Stora torg (finns det något Stora torg i Skåne?) har aldrig vad jag vet använts i Småland.

Anonym sa...

@Andreas: Tack! Erkänner. Gick på minnet från den där klassiska bilden där en tant med handväska daskar till en nazist. Hade för mig det hette så.
Stora Torg finns f ö i städer som Kristianstad och Halmstad.

Mårten sa...

Har det inte blivit obligatoriskt att förbundskaptenens och den assisterandes förnamn ska gå att kombinera?

Glenn-Bosse är ju iofs snyggt (Hysén-Pettersson) men resultatet skulle ju nog vara förödande. Roy-Stefan är ju betydligt bättre. Men Hans-Jörgen är ju förstås bäst.

Studiomannen sa...

Andreas: det kanske är skånskt med Stora Torg? I Lund heter det Stortorget. Förmodligen för att jävlas.

Jag hade inte dött av Michael Laudrup heller.

Jesper sa...

Mårten: Äntligen nån som lägger en väsentlig aspekt på saker och ting! Hans-Jörgen är oöverträffat!

Jessica sa...

Mats: Schwarz var min stora landslagsidol, från EM 92 och framåt. Fortfarande än idag. Efter VM 94 skrev jag till Olsson om det, och i efterhand var jag den enda tjejen bland tusentals män som skrivit och hyllat Schwarz. Insåg att jag följt honom (Olsson) halva mitt liv, när jag fyllde 30 i maj.

Intressant är att mitt fotbollsintresse alltid setts som seriöst eftersom jag gillat Schwarz, "han är ju inte ens snygg!", och inte hyllat Ljungberg eller Björklung eller Henke med rastaflätorna. Ett sidospår.

Från mitt håll har det alltid varit seriöst. Och jag nöjt av interjuerna med Schwarz nere i Portugal. Oavsett vad han pratade om. Inte var dag man ser Svarre.

Anonym sa...

@Mårten & Jesper: Hans-Jörgen är toppen. Ännu bättre om vi kan få lite Klinsmann-feeling och övertala Lennartsson att han egentligen är döpt till Jürgen.

@Andreas: Det finns i alla fall ett Stora Torg i Ljungby!

@Jessica: Kul! Då utgår jag från att du läst en av de verkliga klassikerna i Offside. Nämligen Olssons reportage hemma hos "Svarres" farsa.

Anonym sa...

Ser förresten att de allsvenska tränarna väljer Backe.

Och jag hade ju glömt att Hans-Jürgen redan campat ihop i fyra år i Öster.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/landslagsfotboll/landslaget/article5948369.ab

Jessica sa...

Mats: Självklart. Jag upprörde även många män med en insändare till Olsson kring Öqvist och utviket i bikini 2004. Vi har en del kontakt än idag.

Offside har två andra klassiker enligt mig, The Koburi way om VM i Japan och interjvun med Larsson där han var väldigt öppen om tjuvknepen på plan. Helt underbara texter!

Och åter till förbundskaptenerna, Backe och Lennartsson är väl en lågoddsare? Viktigt att det blir ett bra team.

Anonym sa...

Jag kan vara ute och cyklar på isen här, men åkte inte Backe ur allsvenskan med tre lag tre år i rad? Öster,Hammarby och Djurgården om jag minns rätt (kanske dock inte i den ordningen )