14 oktober 2009

The Black Rider sadlar av

Jag var på Tommy Svenssons avsked för nästan prick tolv år sen. Jag hade tagit en taxi till Råsunda från Elverket vid Karlaplan där jag av någon diffus anledning sett "The Black Rider", Tom Waits och William Burroughs avantgardistiska revampande av Webers "Friskytten". Det var inte så lätt att urskilja bakom de vitsminkade ansiktena, de spattiga dansstegen och det dissonanta kabaretköret, men jag tror att historien handlar om en försmådd älskare som vill bli prickskytt och vinna sin kära och därför dealar till sig ett magiskt gevär av en mystisk man. Kulor medföljer, men den sista kulan, stipuleras det i överenskommelsen, tillhör den mystiske... som givetvis är fan själv och som ser till att den sista kulan träffar tjejen (på själva bröllopsdan också om jag minns saken rätt).

Det kanske var en parabel över svenska förbundskaptener, vad vet jag. Hur pricksäkra de än är ett tag så är den sista kulan alltid Djävulens. Den där matchen mot Estland 1997 lockar mig inte att titta på vad som ser ut att kunna bli en nästan identisk upprepning ikväll - en smällkall match mot ett östlag, ett minimalt hopp som mycket snart kommer att utraderas helt, ett snopet farväl till ett par trotjänare. Tommy Svensson, Thomas Ravelli, Martin Dahlin var det den gången, Lagerbäck, Roland Andersson, Micke Nilsson och Anders Svensson nu. Blir det fler än 15 000 åskådare blir jag positivt överraskad, blir det 1-0 den här gången också blir jag inte övveraskad alls. Synd bara att dem vi tar avsked av aldrig fick den hjältestatus deras föregångare hade. Om Anders Svenssons skott efter snurrfinten gått in, det där som tog i stolpen mot Senegal den där gången, då hade han varit en riktig Friskytt, då hade priset ändå känts värt att betala när räkningen kom och Djävulen skulle ha den sista kulan. Men varken Anders Svensson eller Lagerbäck var någonsin typen som skulle sluta pakter med mystiska män.

8 kommentarer:

Jessica sa...

Vilket märkligt scenario om 0-0 står sig mellan Portugal och Albanien och Sverige vinner. Ska då Lagerbäck klara av att ladda om? Ska man hylla Svensson efteråt även om det blir ett play off? etc etc etc. Anti-klimax på ngt sätt.

Jessica sa...

Nja, inget att fundera nån längre stund över...

entzauberung sa...

Alltså, är inte slutsaten då att man ska sluta innan Djävulen kommer?

entzauberung sa...

Alltså, jag jämför med exempelvis Frank Rijkaard efter EM 2000, där han sitter på sin flotte bort från Alcatraz, relativt sett som en vinnare.

Jesper sa...

entzauberung - Ja, det kanske är därför Holland är ett stort fotbollsland och inte Sverige...

Ja, som vi flera gånger har sagt - att sluta på toppen är ingen svensk grej. Inte att sluta på botten heller, för den delen - Olle Nordin ville ju inte gå efter VM -90.

Faktiskt är Tommy Söderberg den ende svensk som faktiskt har slutat under någotsånär liknande omständigheter som Rijkaard. Även om han lämnade över till den mystiske andremannen (det var kanske det som var djävulspakten...)

peppe sa...

Måste ändå säga att hjärtat värmdes när Anders Svensson fick sätta 4-1. För mig var det en flash från tiden innan han fick landslagets otacksammaste roll - att bli "sopkvast" och i många delar en bättre sådan än föregångaren. Han har definitivt inte förtjänat de senaste årens burop. All heder, Anders Svensson.

Jesper sa...

Vilka är de där människorna som buar åt Anders Svensson? Är det nån som känner nån av dem, eller känner till dem? Är nån av dem över 18 borde de ögonblickligen omyndigförklaras.

Jessica sa...

Jesper: Ja verkligen. Det är nästan så att man ifrågasätter om det verkligen är en grupp eller om Anders tagit fast på vad några få skriker uppifrån läktaren. Målet var ngt av en revansch. Vilken härlig kroppsfint!