04 oktober 2009

Bara vanligt gräs

Är det någon som minns vilka Åshöjdens BK mötte i det allsvenska kvalet? Det var Sandvikens IF, Hammarby och Örgryte. När "Åshöjden i kvalet" kom ut 1971 (året är märkligt att notera: det är svårt att tänka sig Hittejoel och Björn Backe som samtida till mellanöl, polisonger och Bajenfans med keps) var det en ganska verklighetstrogen detalj. Hammarby och Örgryte låg båda två i Allsvenskan sedan 1970, men hade tillbringat 60-talet med att åka upp och ner mellan ettan och division 2. Sandviken vann det året div 2 Norrland och slogs med liten marginal ut i ett allsvenskt kval som på den tiden var en enkelserie mellan fyra lag (just som i "Åshöjden i kvalet"). Gais och Halmstads BK gick upp istället. Sandviken förknippades fortfarande med storhetstiden på 50-talet och att se dem som ett lag med ungefär samma status som Örgryte och Hammarby föreföll ganska naturligt. Stora anor, lite skakigt nära förflutet: perfekta biroller i det fiktiva Åshöjdens stora stund.

Precis när jag skriver detta leder Hammarby med 1-0 mot Brommapojkarna på Söderstadion, ett resultat som kommer att flytta upp dem (förbi Örgryte, inom parentes sagt) på en plats som återigen kommer att leda till Allsvenskt kval. Vilket, av supportrarnas beteende att döma är ett gigantiskt misslyckande, eftersom Hammarby nu vant sig vid att betrakta sig som en klubb som ska slåss i toppen. Det räcker alltså med att öppna en bok, eller titta i en gammal serietabell för att få perspektiv. 1971: Malmö FF mästare, Åtvidaberg tvåa, Elfsborg nerflyttat ur Allsvenskan, IFK Göteborg 3:a i division 2 Norra Götaland, Kalmar FF 6 i division 2 Södra Götaland, Helsingborgs IF nerflyttat ur samma serie. Det är nästan som det där tricket Bagarn brukade lära Edward och Jorma, att sätta sig ner före match och lukta på gräset: "Bara vanligt gräs."

P.S. Sandviken gjorde för övrigt en helt godkänd säsong i det som nuförtiden kallas division 2 Norra Svealand. Sexa till slut, efter att ha hotats av nerflyttning, men avslutat med sex segrar på de åtta sista matcherna. D.S

15 kommentarer:

Redaktör Slätt sa...

Jag tror att det är just därför det är så mycket ångest i hammarbylägret, vi har varit där lite för mycket och vill inte tillbaka.

Eller? Det är min enkla analys av det jobbiga läget, inte att vi tror att vi är bättre utan att vi inte vill tillbaka.

Studiomannen sa...

Jesper: dags för dig att på allvar att ta tag i historien om Gunnarstorp. Dessutom kan väl en Rain Man berätta om Brages publiksiffror förr. Eller varför Halmia har publikrekordet på Örjans Vall.

För övrigt är ju kval rätt kul. Jag gillade när Rolle Nilsson var med och spelade upp Gais nere på Landskrona IP när det nu var.

Hagström sa...

Jag förstår faktiskt inte riktigt hur Jesper menar. Ska hammarbyarna betrakta det som ödesbestämt att klubben inte är framgångsrik? Att vi var i en viss position för 40 år sedan känns inte som en rimlig måttstock på vad vi ska förvänta oss i dag.

Studiomannen sa...

Jag tar tillbaka det: kval är inte alls kul. Mitt lag har kvalat och det var kul när vi vann, men ett trauma hela tiden.

På dom så det bloar!

Cliff sa...

Hagström: Man behöver inte gå tillbaks 40 år. Man har ju någon grundinställning till lag från när man började se fotboll, så för mig är Hammarby egentligen ett lindansarlag mellan de två högsta divisionerna (som man var i slutet av 80- och början av 90-talet). Men det som borde styra förväntningarna är ju spelarmaterialet, och där ligger väl Hammarby runt kvalplats idag.

Hagström sa...

Cliff: Jo, du har rätt i att Hammarbys spelarmaterial i dag gör klubben till nedflyttningskandidat. Min kommentar var mest en replik till Jespers tes att man ska få perspektiv på tillvaron genom att titta 40 år bakåt. Det är klart att man ska göra det då och då, jag är ju själv historiekramare, men jag har ingen lust att bygga förväntningarna på hur det varit tidigare. Historia är historia, inte ett facit över nutid och framtid.

Tycker fortfarande att Hammarby har förutsättningarna att åtminstone vara ett lika stadigt allsvenskt lag som Halmstad BK.

Jesper sa...

hagström: en liten filosofisk reflektion, höjd över nuets sorgliga ävlan. Jag förstår att detta faller sig svårare för en hammarbysupporter.

Hagström sa...

Jesper: det spelar ingen roll hur mycket gamla fina ordvändningar du tar till, eller insinuationer om att hammarbyare skulle vara sämre än andra på att ta til sig filosofiska reflektioner.

Jag håller helt enkelt inte med.

Jesper sa...

Det var ju fan vad mycket supporterstingslighet som smugit sig in här på sistone. MÅSTE man bli snarstucken av att hålla på ett fotbollslag? Slappna av, killar! Åk på retreat eller spa eller köp lite Dalai Lama-föreläsningar att ha i IPoden. Ni kan säkert få grupptrabatt.

Cliff sa...

Jesper: Det är den tiden på året helt enkelt. Som Trelleborgssupporter sover du säkert gott om natten men vi som är inblandade i topp- eller bottenstrid har lite kortare stubin än vanligt. De 90 minuter ångest som väntar ikväll kommer kännas förlösande efter flera dagars spänd väntan.

Jesper sa...

Ja, jag har varit gift så jag har varit med om det förr. Förlösning är ett passande ord. Känns som att tassa omkring en gravid kvinna, på något sätt.

Max L. sa...

Angående rubriken, jag drog en annan, helt felaktig snabb slutsats när jag såg den, rubriken alltså.
Kan ju iofs bero på mina fem minuter i klacken i går?
Nåja, årets mål nummer två såg dagens ljus på Sös i går, nummer ett härstammar från premiären på Ellosvallen.

Studiomannen sa...

Supporterstingslighet?

Det kan du lita på! :-) Jag saknar idag helt möjligheter att mobilisera intresse för helgens landskamp. Efter dagens urladdning i Göteborg vet jag inte ens ifall jag kommer att titta.

Hagström: "Tycker fortfarande att Hammarby har förutsättningarna att åtminstone vara ett lika stadigt allsvenskt lag som Halmstad BK."

Det tycker jag också. Hade jag haft lösningar hade du fått dem.

Mårten sa...

Grejen är väl den att alla lag plockar fram just sin storhetsperiod för att motivera varför man ska betraktas ett topplag. Och samtidigt förtränger de säsonger när man varit nöjd med ett kryss borta mot Degerfors.

På så sätt finns det ju minst 15 fotbollslag i Sverige som i någon mening betraktar sig som storlag.

På den arena jag besöker oftast sjunger supportrarna fortfarande om 12 SM-guld fast div 1 är skrämmande nära (samtidigt som man irriterar sig på historielösa Bajen- och Difsupportrar som tror att deras lag alltid varit storklubbar).

Hagström sa...

Mårten: jag lovar dig att väldigt få Hammarbysupportrar tror att klubben "alltid varit en storklubb". Vi är ytterst medvetna om vår framgångsfattiga historia, och har i våra bästa stunder lyckats vända den till en slags tillgång.
Däremot tycker många av oss att klubbens publikunderlag borde resultera i en lite framträdande roll på den svenska fotbollsscenen.

Men jag ger dig rätt i att många fotbollsfans (inklusive undertecknad förstås) använder den måttstock som passar för att bevisa det man just vill säga. Paradexemplet är gnabbet mellan MFF-are och blåvita om vilket som är störst av UEFA-cupguld och Europacupsilver.