23 september 2009

Pärlor och höstmörker

Lång hösts färd mot mera höst. Jag underskattade nog känslan av vad utsatthet betydde för mitt engagemang i Trelleborgs FF - nu, när de på sin höjd har en intern tävlan med Örebro, Häcken, Gefle och BP om att vara bäst av alla de andra lagen som ingen bryr sig om så känns det som om jag får kämpa för att ens notera hur det går. Och så är AIK på god väg att vinna Allsvenskan. Och så är Sveriges VM-kvalchanser, trots allt, om vi ska vara ärliga, så små att man knappt kan tro på dem. Och så är det fortfarande omöjligt för mig att bry mig om företeelser som heter Manchester United eller Chelsea, oavsett om de gör mål på sex minuters övertid eller inte.

Några ljuspunkter, dock. Att Zlatan Ibrahimovic återigen visar att hans belackare har fel är inte upplivande för att jag är 100% pro-Zlatan - tvärtom tycker jag att han kan uppträda ganska osympatiskt ibland (precis som Puskas Ljungberg, Thomas Ravelli, Tomas Brolin och Martin Dahlin, för att blott nämna några äktsvenska fotbollsdivor). Men han är en person om sätter saker och ting på spel, som placerar sig i situationer där allt han uppnått hittills plötsligt är ingenting värt, och i de situationerna "levererar" han (för att nu använda ett förhatligt verb). Det är beundransvärt. Förhoppningsvis kan han känna så också inför matchen mot Danmark, då kanske VM kan bli en realitet ändå och hösten bli lite mindre höst.

Och ett annat hoppingivande tecken. Vi har äran att presentera en ny medarbetare. Mattias Göransson, Offsidegrundare och f d chefredaktör, sedan ett par år tillbakaka i exil från fotbollen på Magasinet Filter, gör härmed comeback. Vi känner oss ungefär som Häcken när de värvade Stig Tøfting.

3 kommentarer:

Daniel Lampinen sa...

Jag kan i alla fall inte vara en av de som REDAN har fått fel.

Jag har hela tiden sagt att han passar bra i topplag som får många enkla matcher mot motståndare som backar hem djupt.

Allt avgörs av om han kontinuerligt är bra i matcher mot Real Madrid och i Champions League. Jag tror fortfarande att han kommer att visa sig för stillastående för Barca, när det verkligen gäller. Men givetvis kan han göra många mål mot botten- och mittenlag. Där handlar det bara om teknik och spelsinne. Inte mentalitet eller löpvilja.

Ravelli, Brolin och Dahlin var inte i närheten av lika osympatiska. De kunde ta kritik. Vid varje form av kritik så slår Zlatan tillbaka, så hårt, blint och lågt som möjligt (minns Ralf Edström-kommentaren), kanske för att - vad vet jag - typ "bevara sin respekt". Så som det fungerar i ghettona. Man måste ge igen - hårdare - annars har ingen "respekt" för en.

Det är ett efterblivet sätt att se på "respekt".

Anonym sa...

Efter att personligen helt oprovocerat ha fått på käften av Dahlin kan jag garantera att den mannen i högsta grad är osympatisk (och våldsam).

Jesper sa...

Ja, och Daniel - om Tomas Brolin kunde ta kritik är jag skapt som en nors.

Man blir givetvis inte elitspelare i fotboll om man inte kan ta NÅN form av kritik. Sen kan man vara ett stort ego också, det tror jag Zlatan har gemensamt med precis de spelarna jag nämnde (plus, till exempel, Olof Mellberg).

Att jag sen håller med dig om att det är fånigt att gå omkring och kräva respekt av folk utan att vilja visa den tillbaka, det är en annan femma.