12 september 2009

Mitt liv har gjort att jag ömmar för blåbärsnationer.

Innan den viktiga fotbollen återstartar i morgon har jag ett förslag gällande landslagskvalen. Är det inte dags att låta Europas riktiga C-nationer bilda en egen grupp när det kvalas till VM och EM? San Marino, Andorra, Liechtenstein, Malta och några till skulle tävla mot varandra i "kval till kvalet". Vinnaren i denna kvalserie kunde få genomföra en playoffmatch mot sämsta nation i de "riktiga kvalgrupperna" om en plats i nästkommande kvalserie.
Det här skulle ge många fördelar: bottengängen skulle få matcher mot något så när likvärdiga lag vilket rimligen borde vara mer utvecklande för dem än de matcher man spelar nu. De övriga lagen slipper dessa ganska meningslösa matcher, och de skulle dessutom kunna delas in i grupper med lika många lag i varje.
Gruppspelet skulle dessutom gälla mer även för dem som i ett tidigt skede missat VM- eller EM-chansen. de skulle nu tvingas kämpa för att undvika att hamna i ett jobbigt playoff.

Vad tror ni, kan detta vara en vettig utveckling?

6 kommentarer:

bengt sa...

Nej. Det ska inte finnas divisioner inom kvalen. Ska även de länder som är nästan lika svaga som de du nämner finnas med i riktiga kvalet? Färöarna, Armenien, Albanien eller Luxemburg.

I förlängningen kanske de stora länderna alltid skulle få vara med i VM utan kval, lite som Euro-Schlagern.

Anonym sa...

Är underdogs bara charmiga när de slår Kroatien? När SE snubblar på dem ska de bort?

Hagström sa...

Jag gillar ju underdogs, och det här har inget att göra med om hur det går för Sverige. Jag tycker bara att det vore bra att de också skulle få uppleva tävlingsmatcher med en rimlig chans till seger.

ibnkafkasobiterdicta sa...

Kval till kvalet har funnits förr, i Asien, CONCACAF & Afrika. Å andra sidan lär Andorra & co aldrig utvecklas om de bara möts sinsemellan - inte för att de utvecklas så särdeles nu, men ändå. Dessutom har blåbärsnationerna ett tiotal röster vid val till UEFA och FIFA, så det lär aldrig hända...

Mårten sa...

Vilken härlig motivation för Malteserna:

"Fan, grabbar, slår vi Andorra, Luxemburg och San Marino i det här kvalet kan vi få stryk mot Danmark, Portugal och Sverige om två år."

Leif E sa...

Så funkar de i de flesta andra sporter - ja jag skulle nog säga ALLA andra lagsporter. Man har A-VM, B-VM och kval till B-VM etc. Givetvis skulle det va så inom fotbollen också. När nu spelarna i toppligorna redan spelar 70 matcher per säsong kunde de väl slippa att möta Malta? Roligare för blåbären att få vinna och roligare för publiken som får se mindre slitna lirare i Champions League och VM.