23 augusti 2009

Lyckans hjul

Det känns som att se på folk som hoppar bock. Klockan 19.45 ikväll kan Helsingborg ta över serieledningen från AIK. Klockan 21.15 kan Elfsborg gå om. Och sen, imorrn, är det IFK Göteborgs tur att ta över.

Det är vid sådana här tillfällen jag önskar att Tim Nielsen hade jourtelefon ("jourhavande fotbollsstatistiker"). Måste inte årets allsvenska vara nära att slå rekordet i att byta serieledare? Visst, det faktum att omgångarna numera är uppsplittrade över flera dagar hjälper ju till, men allsvenskan i år känns verkligen som den har bytt ledare fler gånger än det sovjetiska kommunistpartiet på 80-talet. Tim, hör av dig!

10 kommentarer:

Andreas E sa...

Nej, men det tror jag väl inte? Inte räknat på hel omgång i alla fall. Det kändes som om Blåvitt hade omgång 6 till omgång 14. Allt var lätt då, det var fint och leva och ett kilo vägde 700 gram inte mer.

Jesper sa...

Och stenarna rullade genom fönsterrutorna och fönsterrutorna förblev hela. Nja, jag tror ändå att denna allsvenska ligger långt framme när det gäller allmän föränderlighet. - Var det 2003 förresten som Djurgården ledde mer eller mindre från första omgången till sista?

Anonym sa...

Jag har inget svar på frågan vad rekordet är men jag håller med Jesper – det känns som att årets upplaga av Allsvenskan har varit ovanligt ombytlig i toppen. Det har hittills varit 24 olika serieledare (innan kvällens matcher, 24 augusti). Hälften av seriens sexton lag har varit i topp vid minst ett tillfälle.

Om det bara räknas hela omgångar så ledde Gais efter premiären. Därefter har ledningen skiftat vid inte mindre än 12 tillfällen (inklusive efter omgång 20). Det måste vara svårslaget. De enda lag som har försvarat ledningen mellan två på varandra följande omgångar är Helsingborg (omgång 2-3 och 7-8) samt IFK Göteborg (omgång 10-15).

Tim

Hagström sa...

Jourhavande fotbollsstatistiker var ett underbart förslag. Och på ett sätt verkar det ju funka - när Jesper ropar dyker du ju upp Tim! Du är en klippa.

Studiomannen sa...

En sådan behövs! Jag stod på Vångavallen häromdagen och undrade över när TFF senast gjorde 4 mål eller fler i Allsvenskan. Ingen i närheten visste. Men på Onside i Sundbyberg satte folk igång och letade. 7-2 hemma mot Öster -92! Har för mig att de sa 7-2 i alla fall...

entzauberung sa...

Där Pål Lundin spelade bort sin plats i EM-truppen...

Adam sa...

Glöm ej 4-1 mot Elfsborg 2000 samt 5-3 mot samma lag 2001. Den förra storvinsten för övrigt den enda allsvenska match undertecknad missat på VV detta årtusende, grämer mig mindre nu efter att måndagens 4-0-viktoria övertagit platsen som millenniets toppnotering!

/Slothsherren

Studiomannen sa...

Fan att jag inte visste det innan! Måste hitta en enklare databas att leta i än "planlöst sökande". Den här gången stod jag mellan bänkarna och pratade med diverse TFF-folk. Man frågar knappast folk PÅ bänken om sånt. Och idén kläckte jag på slutet av matchen. En välvillig människa i programkontrollen letade och fann Öster hemma -92. Kanske är det den STÖRSTA segern?

Adam sa...

7-2 mot Öster är bestämt den största segern. Själv minns jag mest min första allsvenska match på VV vilken var en av de två 0-6-förluster som Blåvitt åsamkade oss 1994 respektive 1996.

Att jag vid tillfället mest gladdes åt IFKs mål, Ravellis dans samt intresserade mig för den förestående solförmörkelsen är mer kuriöst för sammanhanget.

/Slothsherren

Adam sa...

svenskfotboll.se anger även 5-0 mot Häcken 4/10 1998. Men det var ju inte samma 7-2målpropaganda som man är van vid på VV.. ;)