31 juli 2009

Joga Bonito

Häromdagen var jag ute och gick 18 hål med min gode vän Jesper. Det gick väl både upp och ner, som vanligt, bland annat lade jag mina två första slag på hål fem i vattenhindret. Brukar inte hända - och är alltså sådant som händer i golf. I ingen sport går högmod före fall, på ett så smärtsamt vis. Jag slängde ändå iväg det femte slaget (inklusive plikt) på kul och gjorde (från och med det slaget) en snygg bogey på detta par 4-hål. Jag och Jesper enades snart om att man bara borde räkna De Vackra Slagen i golf.


Samma tankegång blev alldeles uppenbar i nittio minuter i går kväll. Malmö FF körde över, spelade ut, krossade AIK. Ja, bortsett från det lilla faktumet att matchen slutade 0-0. Jag satt ändå där och var stolt. Mitt lag spelade en förtjusande fotboll, radade upp chanser, visade rörlighet och fantasi - det var vacker fotboll.

The Glory Game, som vi Spurs-fans lärt oss älska.

Plötsligt hade mittfältet den energi laget saknat. Rick Kruys ersatte Robert Åhman-Persson på ett mer en förtjänstfullt sätt. Utan att han spelat en hel match i A-laget i år, klev han in från start och vann bollar, läste uppspel, rörde sig mjukt och elegant. I en rättvis värld hade hans ribbskott fått gå i mål. Om Roland Nilsson låter Åhman-Persson komma tillbaka i startelvan, på Kruys bekostnad, lovar jag att klippa mitt medlemskort.

Det gick bara att applådera efter slutsignalen. Glädjen vann över frustrationen. MFF lekte med ett av Allsvenskans bästa lag. Gästernas första skott på mål kom i den 91:a minuten.

Jag tror på det här laget. Jag har bestämt mig nu. Så länge de spelar så här vacker fotboll tänker jag inte klaga. Målen kommer. Jag lovar.


17 kommentarer:

Max L. sa...

Joga Bonito+iffiff??
Låter märkligt för en uppsvensk, uppvuxen med Roy Andersson och Krister Kristenson.

Daniel Lampinen sa...

Det är fortfarande mest alibianfall med mycket bollinnehav men utan riktigt ansvarstagande i offensiven och utan riktigt klara chanser.

De enda som jag skulle vilja ha som lagkamrater är Andersson och Larsson.

MFF vinner många krysspoäng - som ibland blir till segrar - på att andra lag har så löjligt stor respekt för dem. Det är lätt att trilla boll när motståndarna backar hem på Swedbank stadion.

Nils sa...

Vilken bana spelade ni?

Mauritz sa...

AIK hade bara några spelare (7 st) borta: Walker, Maanoja, Bergh, Djordjic, Mutumba, Özkan och Burgic. Men MFF får vara nöjda med 1p hemma mot Gnaget och bra spel. Själv är jag nöjd med 1p och dåligt spel borta mot allsvenskans rikaste lag.

Anonym sa...

@Max: Jag saknar också den tiden. 1-0 och saken var klar. Man gjorde mål, stängde butiken, svalde nyckeln och slängde bort den, som Tapper brukar säga.
@Daniel: Förstår inte hur du tänker här. Hur kan man ha "löjligt stor respekt" för ett lag som låg elva i Allsvenskan så sent som förra veckan? Och MFF fick AIK att backa hem. Även om AIK var mycket skickliga (och uthålliga) med att hålla backlinjen högt.
@Nils: Bedinge GK. Min hemmabana.
@Mauritz: Alla lag saknar alltid spelare. Kruys och Halsti gjorde sina första matcher för säsongen. Sudic, bäste backen, avstängd. Harbuzi, meste kreative spelaren i MFF, petad på dunkla grunder. Mutavdzic långstidsskadad. Und so weiter. Sen är det en gåta hur du kan se att MFF ska vara nöjda med en pinne...

Daniel Lampinen sa...

Jag vet, de BORDE inte ha stor respekt. Men när lag är nöjda med kryss borta bara för att det är Malmö FF, stor arena och mycket pengar så HAR de (för) stor respekt, och det är det som är löjligt.

Jag tror att det är främsta anledningen till att MFF är täta bakåt.

Anonym sa...

Golf?
Hmm, hur får man bort bokmärket i menyraden?

Robert Nilsson

Anonym sa...

@Daniel: Jag vet inte om du ordvitsar med "täta" eller om du menar allvar. Anledningen till att MFF är täta bakåt i år, menar jag, är att man har en av landets mest meriterade landslagsbackar som tränare och att man spelat med samma backlinje de flesta matcherna. Kontinuitet betalar sig.
@Anonym/Robert Nilsson: Jag gissar att du skojar...

Daniel Lampinen sa...

Jag menade allvar med täta, eftersom de har släppt in få mål.

Men att MFF har fyra 0-0-matcher på hemmaplan och tre 1-0-förluster på bortaplan tyder på att moståndarna gör lite som de vill med MFF. Och kanske på att de borde satsa på mer än kryss när de spelar i Malmö.

Jesper sa...

Robert: Jag vill gärna klargöra att det är en annan Jesper som avses. Jag har aldrig hållit i en annan golfklubba än en minidito.

Anonym sa...

Hur tror ni jag ska hitta hit utan bokmärke? Nåja, det jag såg framför mig var halva redaktionen ute på golfrunda, med stackars Magnus som caddie med golfväska på vardera axel.

Tips, referera aldrig till golf i en artikel om fotboll, aldrig.
Robert Nilsson - Södermalm

Jesper sa...

Inte ens minigolfbanan i Blecktornsparken?

Anonym sa...

Och där hade vi minsann en stockholmsreferens.
Brrr.
Ska det censureras referenser så måste vi göra det på allvar.

Hagström sa...

Robert: Golf är den enda sektion som uteslutits ur Hammarby IF. Jag var inte direkt ledsen den dagen.

Jesper sa...

Det besvärliga med Roberts position, som jag i grunden delar, är att golf förmodligen ligger väldigt högt uppe bland fotbollsspelares fritidssysselsättningar. Kanske numera passerat av X-box och tatuerarbesök, men högt ändock.

lasse larsson sa...

Men inte vill man läsa om när Jesper når Level 4 på Wow eller ritar barnens födelsenummer på armen? Även om det nu råkar vara fotbollsspelarnas högsta nöje.

Anonym sa...

Det ligger högt hos mångas fritidssysselsättningar. Och det gör det av en anledning :-)