17 juli 2009

»Det namnet börjar bli stort«

Vintern 2000/2001 träffade jag Zlatan säkert ett halvdussin gånger.

Vi sågs på Aldo's kafé på Saluhallen, vi sågs på Restaurang Kulan på Stadion, vi sågs hemma i pojkrummet på Branteviksgatan. Vi ringdes då och då, som när Zlatan ringde från landslagsbussen, på väg till Borås, och viskade att det var klart med Ajax. Den gången ringde jag direkt till Mattias Göransson på Offside. Tidningen hade just gått i tryck. Men ganska snart insåg vi att det inte gjorde något att vi missat »storyn«, ganska snart insåg vi att vi hade STORYN och att det faktum att han skrivit på för Ajax bara var nästa kapitel. Att det skulle komma fler.

Hösten 2001 träffade jag honom i Amsterdam. Han satt och skrev »Z« på en bunt idolkort när vi intervjuade. 50 procent arrogant, 50 procent charmig. Jag frågade om den gamla pojkdrömmen, att en gång få spela med Ronaldo i Inter. Zlatan krafsade ner några nya »Z« och svarade:

»Ja, det hade varit en dröm att spela med honom. Men det är en helt annan sak nu. Det var mer som en pojkdröm. Nu är man typ Zlatan också. Det namnet börjar bli stort. Nej, man får tänka på sig själv. Man får vara lite självisk på den här nivån.«

Under sina år i utlandet har Zlatan vunnit holländska ligan två gånger och den italienska fem. 2008/2009 blev han förste svensk på ett halvt sekel att ta hem den italienska ligans skytteliga.

Det var ganska givet att han skulle gå vidare. Och han skulle, för första gången, göra det utan att tvingas bränna broar bakom sig. Som han gjorde i Ajax och som han gjorde i Juventus.

Den här gången lämnar han Inter med fansens goda minne; när Barcelona och Inter möts i Champions League kommer blåsvarta interistas att applådera sin förra storstjärna, som en gest för att tacka honom för det han gav dem.

För de vet, precis som vi, att Inter inte kommer att vinna ligan 2009/10. Inte utan Zlatan.

Han är en vinnare och det är därför han hela tiden måste vidare: mot nya erövringar, mot nya segrar. Om man får tro spanska källor blev han i natt såld för 440 miljoner kronor - plus Samuel Eto'o och Alexander Hleb. Jag har ingen aning vad dessa båda världstjärnor är värda, men om de ligger på drygt 200 respektive 100 miljoner snackar vi den näst dyraste värvningen någonsin, efter Real Madrids groteska miljardvärvning av Cristiano Ronaldo.

Oavsett vilket distanserar Zlatan sig här än mer från alla andra svenska fotbollsspelare genom tiderna. Han kommer att vinna Guldbollen för fjärde gången i höst. Och nästa år kommer han att slåss om ligatiteln i Europas just nu hetaste liga. Och han ska vara med och försvara Champions League-titeln.

Zlatan och Messi på topp. Nyp mig.

2 kommentarer:

Daniel Lampinen sa...

Eftersom han är en ganska stillastående fotbollsspelare så misslyckas han när man måste löpa utan boll långt innan straffområdet, för att motståndarna inte backar hem så mycket (vilket är fallet i viktiga matcher i landslaget), och han misslyckas kanske också när hela ens eget lags anfallsspel bygger på rörlighet och snabba passningar (vilket varit fallet med Barca och exempelvis Arsenal de senaste tio åren).

Så jag tror på flopp.

Förresten: om det är megastort att vinna skytteligan så borde väl också Diego Milito (ett mål mindre än Zlatan) också vara megastor?

Kolla skytteligan andra år, t ex 04/05, då de inte helt superstjärneaktiga Lucarelli, Gilardino och Montella var topp tre.

Anonym sa...

@Lampinen: Milito är ju också värvad till Inter. Vad gäller Barcelona så kommer så klart inte Z att ta över den roll Eto'o hade. Men Zlatans unika speluppfattning, hans blixtrande one-touch-passningar - Messi kommer att älska honom. Och Zlatan har ju också vad Barcelona ibland saknar, viljan att gå till snabba avslut. Jag kan inte vänta.