08 juni 2009

Nömme Kalju är dom bästa - heja heja heja JK

Varför älta VM-kvalfotboll när det går att diskutera estniska publiksiffror? Efter att Rain Man vaknat till liv och börjat diskutera diverse lag med "borg" i namnet var det en THS-läsare som efterlyste publiksiffror för vissa angelägna fotbollsligor som tyvärr inte får det utrymme de förtjänar. En sajt för oss som bär på skammen att intressera oss för publikuppgifter är European Football Statistics. Den är är inte heltäckande men får sägas ha en bra bevakning av publiksnitt i olika ligor.

Det är här man får reda på att snittet i armeniska ligan är 466 åskådare med en toppnotering för Gandzar Kapan som snittar 1 468. Och att snittet i den vitryska andradivisionen är 928, att det i Polen kommer 713 åskådare per match när det vankas fotboll på den tredje serienivån. Det motsvarar ungefär intresset för andradivisionsfotboll i Finland, där snittet är 702. Där finns ett lag med ganska imponerande uppslutning - JJK Jyväskylä som drar 2 084 i snitt. Det är siffror som för de flesta svenska lag i Superettan skulle vara ok.

I listorna, som omfattar de flesta ligor i Europa, finns ett land som sticker ut ordentligt. I Estland kan man verkligen snacka om fotbollsintresse på lägsta nivå. Snittet för högsta serien är där 184 åskådare. Den stora publikklubben är JK Nömme Kalju som drar 329 åskådare per match. Länk: http://www.european-football-statistics.co.uk/index1.htm

2 kommentarer:

Max L. sa...

Det skall va en bajare till att hitta denna sajt....underbart!

Ron Obvious sa...

Storartad information! Gandzar Kapan var en ny bekantskap för mig, men deras namn rockar ju nästan lika hårt som de azeriska hjältarna i Kapaz Ganja.